Gå til innhold

Nybegynner


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Er vel ikke så lett som "bra" eller "dårlig", for det kommer jo an på hva du vil ha... Watt sier noe om hvor høy lyd en forsterker klarer å levere, eller hvor mye en høyttaler klarer å gjengi uten å forvrenge lyden, men watt måles på mange måter så 100watt er ikke alltid 100 watt, for å si det sånn...

 

Ohm er motstanden. Impedanse kalles det vel... Det sier noe om hvor lettdrevne høyttalere er, men det er ikke nødvendig noen sammenheng mellom kvalitet på lyden og ohm så man kan ikke si at lite eller mye ohm er bra eller dårlig.

 

Du får søke litt rundt på nettet så finner du nok info. jeg er ingen ekspert på området... :no:

Endret av Jon-d
Lenke til kommentar

Altså. Cdrom.. ai ai ai

 

Watt er en måleenhet for ytelsen til en forsterker. For å drive en forsterker så den produserer watt, trengs strøm. Derfor er god strømforsyning viktig til en forsterker som skal produsere watt "stabilt". En forsterker benyttes i tilknytning til høytalere, for å forsterke signalet som skal til dem. En forsterker som produserer mye watt kan drive større høytalere enn en forsterker som produserer lite watt. Men her må man også ta strømforsyningen i betraktning. En forsterker som yter lite watt, men med god strømforsyning kan være vel så god som en forsterker som yter mye watt men med liten strømforsyning.

 

Litt som i en bil, hvor hestekrefter er fint, men uten dreiemoment kommer du deg ikke av flekken. Mye dreiemoment gir en mer fleksibel bil også.

 

Ohm er motstand. Jo mindre motstand en forsterker har, jo mer yter den. Vanlig er 8 ohm. En forsterker yter da mer i 4 ohm enn i 8 ohm. Da sammen med høytalere som gir den motstanden..

 

Skulle jeg mene da.. Sånn på morra kvisten

 

:wow:

Endret av moho
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Definisjonen på en rå forsterker:

 

Du setter på en CD plate med 50 hz tone og driver vaske maskina på høyttalerutgangene.

 

:green:

Hehe. Det er genialt. Har en vri på dette. Faren min kjøpte et Hammond b3 for en god stund siden, å fant ut at den amerikanske versjonen var mye billigere. Eneste problem var at det gikk på 60 hz, og som du kanskje vet, blir et hammond styrt etter frekvensen på spenningen, og det ville bli veldig surt på 50 hz. Han kom på å lage en liten svingekrets som lagde en 60 hz tone, for så og koble dette til inngangen på en 500 watts høyttalerforsterker. Genialt? :p

Lenke til kommentar

Watt er effekten en forsterker kan gi til en kilde (f.eks en høyttaler eller en annen last) effekten kommer ann på spenning, strøm og motstanden, P=U*I

 

P -Watt W

U - Spenning V

I - Strøm A

 

Selvfølgelig er d bra med mange Watt, ikke bare om du skal spille høyt, men oxo om man skal spille høyohmige høyttalere.

Med mere watt har du oxo reserver til basslag, og man får mere kontroll på elementene. Hvor mye watt en forsterker kan levere kan du sjekke ved å se bakpå der de rater hvor mye watt forsterkeren kan trekke fra nettet. Et eksempel, en typisk 5*100w surround supa plastic dupawatt som _kan_ trekke 200W fra nettet (220 V) klarer _aldri_ å levere 5*100w watt er nemlig watt uansett.... :p

 

Ohm er motstanden i en last (f.eks en høyttaler eller en motstand) nå finnes d forskjellige "typer" ohm (resistiv, induktiv..(?)) alt har en elektrisk motstand, fra 0 ohm (en fin fiiiin superleder) til uendelig ohm.

 

I høyttalersammenheng bruker vi et gjennomsnittstall på ohmen til en høyttaler, f.eks. en 4 ohms høyttaler kan i virkeligheten ligge mellom 3-6 ohm i forskjellige deler av frekvensspekteret. øhm litt vankelig å forklare da man ikke husker aaalt... :green:

 

Når man kobler en høyttaler opp til en forsterker kommer d ann på hvilken ohm høyttaleren er på hvor mye forsterkeren vil "levere" av effekt (hmm rar setning..)

 

Ved lavere ohm f.eks 2 ohm vil d bli "lettere" for forsterkeren å drive elementet dette er fordi... øhm siden I=U/R og R blir (la oss si) halvert fra 4 ohm til 2 ohm vil blir I høyere og da vil P oxo bli høyere (P=U*I), muligens :green:

 

Men hva som er bra av lite ohm eller mye kommer ann på hva du vil ha, med en gitt forsterker vil en 2 ohms last få levert mere watt enn en 4 ohms, men d blir vanskeligere for forsterkeren å kontrollere elementet, mens ved 8 eller 16 ohm er d enklere å kontrollere elementet og man får en "finere" lyd, dette er selvsagt litt generelt...

 

Men... cdrom dette kan du da.... avforum... ;) er d bare en spøk eller..?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...