Gå til innhold

Tips: passordløs SSH innlogging


Anbefalte innlegg

Først må du ha en offentlig nøkkel generert av ssh-keygen. Du kan generere flere typer nøkler basert på ulike krypteringsalgoritmer - i dette eksemplet bruker jeg rsa-nøkler:

 

% ssh-keygen -t rsa

 

I ~/.ssh/ ligger nå id_rsa.pub som er din offentlige nøkkel. Denne passer kun sammen med den private nøkkelen id_rsa SOM ALDRI MÅ OFFENTLIGGJØRES. Det du da gjør, er å gi bort din offentlige nøkkel til de du ønsker å autentisere deg med. I dette tilfellet en konto på en annen maskin.

 

På maskinen du ønsker passordløs innlogging over ssh på, tar du å oppretter filen ~/.ssh/authorized_keys. I denne limer du så inn innholdet i din id_rsa.pub (fra den andre maskinen) på en linje. Da skal passordløs innlogging over ssh virke.

 

Lykke til!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mulig jeg er en fjøsnisse som har misforstått noe, men jeg skummet raskt gjennom en OpenSSH guide fra IBM for en stund siden:

 

http://www-106.ibm.com/developerworks/linu...ary/l-keyc.html

 

Det er jo en lang beskrivelse over 3 sider som forteller om ssh-keygen og greier.

 

Det så så tungvint ut at jeg rett og slett ikke gadd, og fortsatte derfor å bruke vanlig passord-autentisering :p

 

Er det like greit/trygt å gjøre som Linuxguru har skrevet? Så ihvertfall langt mer behagelig ut.

 

Any expert opinions?

Lenke til kommentar

rent sikkerhetsmessig er det sikrere med ssh-nøkler fordi man da ikke slenger ut passordet sitt i hytt og gevær. Teoretisk sett har man ingen garanti for at det er den hosten man tror som står i andre ende og får passordet ditt. Hvis man istedet lager sin egen ssh-nøkkel som aktiveres vha passord på egen maskin, så gir man bare passordet til egen host, før den lastet nøklen og sender den til hosten du skal inn på. hvis det var forståelig.

 

hvis man lager ssh-nøklen uten passord, så er man vel like langt igjen, men det er hvertfall lettvindt, og sålenge ingen andre har tilgang til din maskin, pleier jeg å synes at det er greit.

 

og det er virkelig ikke tungvint...

 

*) ssh-keygen -t dsa (svare på prompts)

*) scp .ssh/id_dsa.pub [email protected]:

*) ssh [email protected]

*) cat id_dsa.pub >> .ssh/authorized_keys

*) rm id_dsa.pub

 

og ferdig.

 

prøv selv og se hva som skjer. autentisering fra din maskin til some.host skjer når vha en privat nøkkel, ~/.ssh/id_dsa, mot en offentlig nøkkel, som ligger i some.host:~/.ssh/authorized_keys, hvor det selvsagt kan ligge flere nøkler

 

ønsker du å muliggjøre det samme andre veien også, er det bare å repetere fra den maskinen mot din maskin istedet.

Lenke til kommentar

En annen fin ting i kombinasjon med dette er "ssh-agent". På de fleste distroer blir ssh-agent startet sammen med vindusstyreren. Skriv "ssh-add" i terminalen, og du kan legge nøklene (med "passphrase" om du bruker det) inn i ssh-agent. Neste gang du prøver å logge inn på en annen maskin vha ssh slipper du å skrive "passphrase" til nøkkelen din. ssh-agent tar seg av autentiseringen...

 

 

PS: dsa-nøkler (laget med ssh-keygen -t dsa) lar deg ha et passord som beskytter nøkkelen din. I kombinasjon med ssh-agent/ssh-add kan du fremdeles ha passordløs innlogging. Bonusen med dette er at om noen skulle få tak i den private nøkkelen din, så er du sikret at de ikke kan bruke den da de ikke har passordet til den...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...