Jump to content
Sign in to follow this  
kyrsjo

Mystisk lydproblem

Recommended Posts

Hmm... Fikk enelig summet meg til å kaste ut Windows fra den stasjonære maskinen min, og til min overaskelse funket XMMS (eSound output).

 

Denne maskinen har to lydkort, et innebygget ESS et-eller-annet som ikke virker med Linux (takk og pris?) (har en maken maskin som DEFINITIVT ikke har lyd...), og et ISA AWE 64 kort (go'kortet :D). Høytalerene er koplet til AWE kortet, men det interne kortet er koplet på en intern høytaler. Forøvrig virken ingen ting i RH 9

 

I alle fall sitter jeg nå å hører på musikk på AWE kortet vha. XMMS. Men da jeg skulle skru opp lyden litt med "miksebordet", og åpner volumkontroll, får jeg beskjed om "ikke tilgang til /dev/mixer" og skjekk om du har satt rettighetene riktig, og om lydstøtte er kompilert inn. Samtidig viser gnome sin "mikser-applet" "ingen lydenhet". Noen som har peiling?

Share this post


Link to post

Sjekk eigarskap på /dev/mixer (hos meg symlenkje til /dev/mixer0):

crw-rw---- 1 root audio 14, 0 Dec 21 18:12 /dev/mixer0

 

På mi maskin må eg altså vera medlem i gruppa "audio".

 

(Eg har forresten Ess-kort, som funkar fint med modulen "maestro".)

Share this post


Link to post

[kyrre@localhost kyrre]$ cd /dev/
[kyrre@localhost dev]$ ls -la | grep mixer
crw-------    1 kyrre    root      14,   0 sep 15 15:40 mixer
crw-------    1 kyrre    root      14,  16 sep 15 15:40 mixer1
[kyrre@localhost dev]$ su
Password:
[root@localhost dev]# ls -la | grep mixer
crw-------    1 kyrre    root      14,   0 sep 15 15:40 mixer
crw-------    1 kyrre    root      14,  16 sep 15 15:40 mixer1
[root@localhost dev]#

 

Snakk om en fedora maskin, de pleier å være flinke med "standardoppsett", det er i alle fall min erfaring.

 

EDIT:

prøvde å starte gnome-volume-control som root, og fikk samme melding. Dette er forøvrig det som stod på konsollet:

[root@localhost dev]# gnome-volume-control

(gnome-volume-control:7929): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed.
Advarsel: Denne versjonen av GNOME volumkontroll er kompilert med
OSS versjon 3.8.2, og ditt system kjører
versjon 43.195.134.
[root@localhost dev]#

 

av andre ting kan det nevnes at under en runde "perl harbour" på 123spill (javaspill), kom det masse "skurrelyder" fra høytalerene i stedet for de lydene som skal komme. I tilleg knapp det stadig i høytalerene.

Edited by kyrsjo

Share this post


Link to post
EDIT:

prøvde å starte gnome-volume-control som root, og fikk samme melding. Dette er forøvrig det som stod på konsollet:

[root@localhost dev]# gnome-volume-control

(gnome-volume-control:7929): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed.
Advarsel: Denne versjonen av GNOME volumkontroll er kompilert med
OSS versjon 3.8.2, og ditt system kjører
versjon 43.195.134.
[root@localhost dev]#

Oh my God, for en økning i versjonsnummer du hadde der :wow:

 

Uansett, høres ut som et driverproblem. Sjekk dmesg, last ut/inn driveren på nytt (gjerne alt som har med lyd å gjøre), prøv alsa, prøv oss, prøv deg fram. (Det samme går for gspr)

Share this post


Link to post

en kjenning som også har fått "mistet" dev/mixer'en sin når

han oppgraderte til 2.6.3

lyden spiller værtfall da

han bruker alsa..

 

noe buggy med 2.6.3 ang. /dev/mixer ?

Share this post


Link to post

jeg bruker standardkernelen som følger med fedora (har ikke lastet ned oppgraderinger ennå - tror den operasjonen involverer en venn med cdbrenner...

Share this post


Link to post
en kjenning som også har fått "mistet" dev/mixer'en sin når

han oppgraderte til 2.6.3

lyden spiller værtfall da

han bruker alsa..

 

noe buggy med 2.6.3 ang. /dev/mixer ?

Hør hør! Dete må undersøkes! Lyden spiller her óg (i ting som XMMS), men enkelte andre ting (som TVtime) krever mixer-tilgang.

Share this post


Link to post
en kjenning som også har fått "mistet" dev/mixer'en sin når

han oppgraderte til 2.6.3

lyden spiller værtfall da

han bruker alsa..

 

noe buggy med 2.6.3 ang. /dev/mixer ?

Hør hør! Dete må undersøkes! Lyden spiller her óg (i ting som XMMS), men enkelte andre ting (som TVtime) krever mixer-tilgang.

dette stemmer.. XMMS spiller faktisk.. det kommer lyd, men dev/mixer

finnes ikke.. så han får ikke justert lyden

noe rart her ja :blink:

Share this post


Link to post

Skjekket, XMMS kopler til ESD (enligthened sound daemon, gnomes mulitiplexing-server).

 

Forøvrig oppdaget jeg akkurat at jeg får dette når jeg logger inn i gnome (i dmsg, satt i konsoll 1 samtidig som jeg logget inn i gnome):

Soundblaster audio driver Copyright (C) by Hannu Savolainen 1993-1996
sb: Creative SB AWE64 PnP detected
sb: ISAPnP reports 'Creative SB AWE64 PnP' at i/o 0x220, irq 5, dma 1, 5
SB 0.00 detected OK (220)
sb: 1 Soundblaster PnP card(s) found.
[kyrre@localhost kyrre]$

Share this post


Link to post

Hmm... Tror kansje jeg fikk et clue om hva som er galt:

 

utklipp fra dmesg:

Soundblaster audio driver Copyright (C) by Hannu Savolainen 1993-1996
sb: Creative SB AWE64 PnP detected
sb: ISAPnP reports 'Creative SB AWE64 PnP' at i/o 0x220, irq 5, dma 1, 5
SB 0.00 detected OK (220)
sb: 1 Soundblaster PnP card(s) found.
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?
Sound: DMA (output) timed out - IRQ/DRQ config error?

 

tenker jeg tar meg en tur i BIOS og deaktiverer det kortet. Håper det bare ikke skjer noe tilsvarende som da jeg la inn winXP på maskina, og hadde deaktivert kortet. Da den skulle spille velkomstmelodien (på det deaktiverte kortet det tydeligvis hadde greid å finne - hvordan begriper jeg ikke), frøs maskinen.

 

Fant mer i dmesg:

Limiting direct PCI/PCI transfers.
isapnp: Scanning for PnP cards...
isapnp: SB audio device quirk - increasing port range
isapnp: AWE32 quirk - adding two ports
isapnp: Card 'Creative SB AWE64 PnP'
isapnp: 1 Plug & Play card detected total

 

Men det jeg egentlig skulle vise var var at det står "could not locate sound service char-major 0 0 FAILED hver gang jeg skrur av maskina. Trodde det skulle stå i dmesg, men den går vist bare til når jeg skrudde den på...

Share this post


Link to post

Enten så viser dmesg kun x antall linjer, ellers inneholder /var/log/messages kun x antall linjer. Mao, legg inn i et startup-skript at du kopierer /var/log/messages til hjemmemappa di så får du se hele kernel loggen (alt f.o.m. lilo).

 

Har hatt samme problemet selv når hardware problemer spammer systemloggen..

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...