Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan norsk statsborger gå gjennom skilsmisse proses I utlandet (USA)?


Anbefalte innlegg

 

Er det ok ifølge norsk lov for en norsk statsborger 
 å gå gjennom en skilsmisse i utlandet (USA)  , eller blir det feil eller ulovlig  i forhold til norsk lov på noensomhelst måte å gå gjennom  en skillsmisse prosess i utlandet (USA)? Tenker på at når man som norsk statsborger går gjennom skilsmisse via et annet rettssystem, om det er lovlig i seg selv?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Internasjonal privatrett følger domisilprinsippet, det vil si at andre land følger reglene til det landet man er bosatt i. Utgangspunktet er at en norsk statsborger må skaffe skilsmisse etter reglene som gjelder i det landet vedkommende er bosatt, uavhengig av hvor man er statsborger. Reglene skal forhindre "turistskilsmisser" (altså at man reiser til et land det er lettere å oppnå skilsmisse i). 

Dette reguleres av 1978-loven om anerkjennelse av utenlandske skilsmisser. Loven sier, i korte trekk, at en norsk statsborger som er bosatt i USA kan skille seg etter reglene i USA, og få anerkjennelse av den skilsmissen i Norge, hvis vedkommende var bosatt i USA da vedkommende krevde skilsmisse. Anerkjennelse må heller ikke være mot grunnleggende norske verdier, dette kalles ordre public-prinsippet. Noen eksempler på når det kan være aktuelt å nekte pga. ordre public er hvis skilsmissen er oppnådd uten den passive parts kunnskap, hvis skilsmisse er gitt av en religiøs domstol som grovt forskjellsbehandler partene, hvis skilsmissen er oppnådd utelukkende via avtale (ikke via domstol eller administrativ myndighet), og enkelte former av islamsk talaq og lignende praksis.  

Konsekvensen av at skilsmissen ikke anerkjennes (for eksempel fordi man ikke er bosatt i USA, eller fordi å anerkjenne skilsmissen er i strid med norsk ordre public) er at man får paradoksal sivilstand: USA vil anse deg som skilt, men Norge vil anse deg som gift. Du vil da måtte gå gjennom skilsmisseprosessen i Norge også. Loven anerkjenner at dette vil kunne være uheldig for noen, og bestemmer derfor også at hvis du allerede har giftet deg på nytt i god tro om at du er lovlig skilt, så skal skilsmissen anerkjennes selv om vilkårene ellers ikke er oppfylt. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...