Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Småbruk, dele opp enheter for salg, boplikt,drift


PerN

Anbefalte innlegg

Dersom man har kjøpt  eller har en gård i en  kommune som krever boplikt har en da mulighet for å?

1. dersom gården er på ca 300-400mål, kan man da splitte opp og selge bygninger og dyrket mark, for så og sitte igjen med skog på under hundre mål (hva jeg har hørt ikke er konsesjonspliktig) er det da boplikt videre på skogteigen?

 

2. boplikten hva innebærer den i botid? man beholder hele gården men  har noe redusert kapasitet , kan man da sette bort driften (forpakte bort jorda) og bo der boplikten vil vel  gjelde fremdeles? ,  vinterstid snømåking problematisk fremkomlighet etc, kan man da tilbringe den tiden en annen plass der disse problemene ikke  er  så store?

3. kan man leie bort hovedhuset og bo i et lite anneks ved siden og fremdeles er man boende iht  boplikten? (en er blitt litt eldre og bor alene, trenger ikke så stor plass)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1) Generelt sett gjelder det et krav om konsesjon for å kjøpe fast eiendom i Norge, det vil si at man må ha det offentliges tillatelse for å kjøpe fast eiendom. Vi har utstrakte regler om konsesjonsfrihet, men noen av disse unntakene stiller boplikt som forutsetning. 

Uavhengig av om boplikten er et vilkår for konsesjon eller et vilkår for å slippe å måtte søke konsesjon, så blir boplikten etablert på det tidspunktet man kjøper eiendommen. Hvis man først har boplikt blir ikke denne endret av at man endrer på eiendommen (og konsesjonsfrihet uten boplikt kan også falle bort hvis man endrer på eiendommen). 

Hvis man selger den eiendommen det er boplikt på har man naturligvis ikke selv boplikt lenger. Å selge deler av eiendommen krever samtykke fra det offentlige etter jordlova § 12. Får man samtykke til dette vil det ikke være boplikt på de delene av eiendommen som ikke er store nok til å kreve konsesjon. Det kan naturligvis være vanskelig å få slikt samtykke. 

2) Boplikt innebærer at man bor på gården. Kravet er at man folkeregistrerer seg der, det vil si at man tar minst halvparten av sine døgnhvil der over tid. Man kan dra på ferie andre steder, men man kan ikke etablere fast bosted et annet sted. Driveplikt er noe annet enn boplikt - driveplikt innebærer at gården skal drives. Dette må man ikke gjøre personlig, man kan leie bort jorda. 

3) Ja. Så lenge man bor der selv, og det ikke er ulovlig etter annet regelverk, så vil man oppfylle boplikten selv om man leier ut andre deler av eiendommen. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Nye spørsmål vedr. kjøp av eiendom,1

1. vedr forskudd på arv

kan kjøperen (arv giver) ved et eiendomskjøp,  i kontrakten ved eiendomskjøpet med eiendomsmegler, kontraktfeste at det er forskudd på arv, der eierforholdet er si 40 prosent på hver av  de to arvtagerene og 20 prosent på arvgiver og  arvtagerene kan evnt  søke konsesjon eller å fraskrive konsesjon pga under 100 dekar med tomt?

Lenke til kommentar

Når man mottar en eierandel på 40 % av en fast eiendom vurderes konsesjonsplikten opp mot det totale eiendomsarealet man får en eierandel av, ikke det hypotetiske arealet som er 40 % av totalarealet. Man kan ikke komme under konsesjonsgrensene ved å gi bort eierandeler. Man kan heller ikke komme unna konsesjonskravet ved å gi bort bruksrettigheter, se lovens § 3 som sier at reglene om konsesjon også gjelder for det å leie bort og å gi bruksrett over eiendommen, å inngå utbyggingskontrakter, og å akseptere avtaler som begrenser eierens adgang til å rå over eiendommen eller til å få økonomisk utbytte av den. 

Sagt på en annen måte: Hvis eiendommen er 1000 dekar og man får 40 % av den, så eier man 40 % av 1000 dekar, ikke 400 dekar. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

en litt annen innfallsvinkel nå,  en må overføre kronasje som arv først og så kan det kjøpes av arvingene,  kan disse to da stå for sameie av eiendommen  dvs 50/50 prosent å stå for evnt konsesjon for eiendommen om den er på over 100 dekar eller søke om fritak om den er under 100 dekar, eller må det kun være en eier enten med særeie eller uten særeie.  eller en av dem de to har  oppnevnt som ansvarlig.

Lenke til kommentar

Hvis man ønsker konsesjonsfrihet etter konsesjonsloven § 4 første ledd nr. 4 må eiendommens totalareal være under 100 dekar og dyrka mark være under 35 dekar. Hvis disse vilkårene er oppfylt trenger man ikke konsesjon, man sender en egenerklæring om konsesjonsfrihet til kommunen og får denne godkjent. Man kan være én, to, eller flere eiere, og det spiller da ingen rolle om man arver eller kjøper eiendommen. 

Hvis eiendommens totalareal er over 100 dekar eller den har mer enn 35 dekar dyrka mark må man i utgangspunktet ha konsesjon. Man kan slippe konsesjonskravet hvis man er i slekt med tidligere eier etter konsesjonsloven § 5 første ledd nr. 1, eller er odelsberettiget etter nr. 2, men boplikt vil gjelde likevel hvis det er over 35 dekar dyrka mark, se § 5 annet ledd. 

Kommunen kan ha nedsatt konsesjonsgrense etter konsesjonsloven § 7. Da gjelder egne regler. 

Legg merke til at man som hovedregel må være én kjøper for å få konsesjon (eller to kjøpere som er ektefeller/samboere), se konsesjonsloven § 9 annet ledd: "Konsesjon skal i alminnelighet ikke gis dersom det ved ervervet oppstår sameie i eiendommen, eller antallet sameiere økes". 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...