Gå til innhold

Solcelle, koblingsplint amper


Anbefalte innlegg

Hei. Jeg holder på å skal koble opp et solcellesystem. Vurderer å kjøre 12 volt. Mulig jeg velger å kjøre 24volt istedet, men det blir i så fall en annen diskusjon.  Har 2 fritidsbatterier på 100 Ah hver. Har 3 solcellepanel på 160 watt hver. Tenker å koble solcellepanelene inn via hver sin kontroller -> til koblingsplint -> koblet mot de to batteriene på 100 ampertimer hver (paralellkoblet). Koblingsplintene skal tåle 70amper. Vil dette holde? Dette er 20A solcellepanel.  Eller kommer det bare an på hvilken last man i så fall kobler opp mot splintene (om det er lurt da). Kan koble forskjellige last ut fra hver enkelt kontroller som har 10A sikring?

Solcellepanelene: https://www.jula.no/catalog/fritid/friluftsliv-og-camping/solceller-og-stromforsyning/solcellepaneler/solcellepakke-013670/

Batterier: https://www.biltema.no/bil---mc/bilbatterier/fritidsbatterier/fritidsbatteri-12-v-100-ah-2000045920

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det blir feil å koble det slik. Du kan koble det opp som to forskjellige anlegg, eller du kan kjøpe en større kontroller og koble begge batteriene i parrallel til kontrolleren, samt alle tre panelene i parrallell (bruk gjerne en sperrediode på hver av dem). Lasten skal normalt ikke henge rett på batteripakken, men kobles til kontrolleren. Du finner en fin monteringsanvisning på hjemmesiden til Jula. Pass bare på at batteriet er koblet til kontrolleren FØR du kobler til solcellepanelene. Kontrolleren vil passe på at du aldri tømmer batteribanken helt. Når spenningen kommer under 10,5 Volt så vil lasten brytes slik at ikke batteriene blir ødelagt. Dersom du skal hente særdeles store strømmer, for eksempel til en kappsag, da han du koble deg rett inn på batteribanken (med inverteren). Vær da oppmerksom på at du har en kortsluttningsstrøm på over 150 Ampere. Det er ikke ufarlig.

 

 

Lenke til kommentar

Takk for svar. Jeg har skrevet feil på koblingsplintene. De tåler 150 amper kontinuerlig. Lurt som du sier å koble lasten via kontrollereren(e) slik at jeg slipper å passe på volten selv. Poenget er at det blir billigere å bruke flere kontrollere. Da slipper jeg å kjøpe en ny som tåler mer amper. Så vidt jeg forstår skal det gå greit å koble flere kontrollere til samme batteripakke? I tillegg så vil ikke det at ett solcellepanel får skygge ødelegge for de som har sol når hvert solcellepanel er koblet via egen kontroller.Slik som blir påstått i denne videoen
 

 

Endret av Han Tor Lem
Lenke til kommentar

Du skriver: "Så vidt jeg forstår skal det gå greit å koble flere kontrollere til samme batteripakke? I tillegg så vil ikke det at ett solcellepanel får skygge ødelegge for de som har sol når hvert solcellepanel er koblet via egen kontroller.Slik som blir påstått i denne videoen". 

Denne videoen er laget av en amatør og han kobler opp anlegget på en måte som ikke er vanlig. At det (etter hans mening) fungerer, betyr ikke at dette er noe som er anbefalt å gjøre. Han har ikke testet denne metoden med dine kontrollere og du har ingen beskrivelse på hvordan denne metoden beskytter batteriene dine. Du kan imidlertid lett koble flere solcellepanel i parrallell, men da er det anbefalt at hvert panel er utstyrt med en sperrediode som beskytter panelene fra å bli skadet. Panel og batteri som kobles i parrallell bør være fra samme produksjonsserie og være så like som mulig.

En 60A kontroller fre eBay koster ikke mye. Det har du råd til. Pass også på at kontrolleren du kjøper har tilkoblingsklemmer for 10mm2 kabler. Mange av de billige kontrollerne takler bare 1,5mm2 eller 2,5mm2. 

Lenke til kommentar

Til Sedsberg. "Forskriften åpner for at ufaglærte kan utføre arbeid på lavvoltsanlegg under 50 volt. Ett av flere kriterier er at effekten på anlegget ikke overstiger 200 voltampere." 

https://snl.no/voltampere

jeg er ikke noe ekspert, men for meg virker det som voltampere er et annet ord for watt (effekt), men mest brukt ved vekselstrøm??  Kanskje en elektriker her inne som har erfaring og forståelse for hva voltampere er, kan forklare det på en forståelig måte. Uansett så høres det latterlig ut om man ikke kan utføre arbeid selv som overstiger 200 watt. Da er det i så fall ikke mye man gjøre selv. Da måtte jeg koble hvert enkelt solcellepanel på 160 watt til eget batteri i så fall for å gjøre det "lovlig". 

 

 

Nå ser jeg faktisk at voltampere er det samme som vatt i dc system. Det er ganske sykt. https://www.techtarget.com/whatis/definition/volt-ampere-VA

Endret av Han Tor Lem
Lenke til kommentar

VA (Voltampere) er rett og slett Volt gange Ampere. I DC-systemer blir det da samme som watt. I AC-systemer blir det fort annerledes siden strøm og spenning ikke nødvendigvis er i fase.

Så 200VA vil da si:

Ved 12VDC blir det maks 16,667A.

Ved 24VDC blir det maks 8,333A.

Ved 48VDC blir det maks 4,167A.

Ved 1VDC blir det maks 200A.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...