Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kreve erstatning fra advokat via forsikringselskapet deres?


Mentos2

Anbefalte innlegg

Hei. 
Er det noen her som har erfaring i å kreve erstatning fra en advokats forsikringsselskap, eller vet noe om det ? 
Har hatt bistand fra advokat i en sak over en periode der jeg begynte å tvile mer og mer på advokaten, og nå har jeg funnet ut at advokaten har latt et pengekrav forfalle og hun har gått ut over fullmakten hun hadde.  
Dette er en sak som har pågått i lang tid pga. trenering hos motparten, men allikevel skulle min advokat passa på siden jeg har gjort henne obs på å sikre  pengekravet pr. mail.
 
Har nå engasjert ny advokat til å gå gjennom saken (noe advokaten jeg hadde prøve å forhindre ved å f.eks. hevde at det vil bli dyrere for meg) og hun var veldig spak sist jeg snakka med henne.
Ønsker egentlig å få erstatta  pengekrav hun har latt forfalle (ca 100 000 kr) + få tilbake advokatutgiftene jeg har hatt  (ca 50 000 kr), så lurer på hva jeg gjør videre nå ?  Har funnet ut at advokaten jeg hadde heller ikke har gjort krav på ca 40000 kr., der foreldesfristen er ved utgangen av august, så det får jeg den nye advokaten til å ordne (selv om advokaten jeg hadde tilbød seg å gjøre krav på pengene...mot betaling selvfølgelig !).
 
Må jeg sende klage på henne til advokatforeningen, få medhold der om at advokaten er skyld i tapet eller holder det at jeg redegjør for saken, sender med dokumentasjon og skriftlig korrespondanse (har alltid valgt skriftlig kommunikasjon som mail og sms) og sender det til forsikringsselskapet ? 
Eller bør jeg sende det til forliksrådet først som sist (er veldig skeptisk til "hobbydomstolen", der det ikke er krav til juridisk kompetanse)?  

Det er først og fremst veldig ergerlig å evnt. tape pengene, men for mange kunne det skapt økonomiske bekymringer , noe det heldigvis ikke gjør for meg. 
Ønsker selvsagt ikke å bry den nye advokaten med klagesaken mot advokaten jeg hadde, for man antar at advokatene beskytter hverandre litt.  

Endret av Mentos2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis advokaten ikke har avbrutt foreldelse er det vanligvis uaktsomt og grunnlag for erstatningsansvar. Høyesterett har sagt (i Rt-1998-740 s. 747) at det "kreves at en advokat er ekstra påpasselig i forbindelse med foreldelsesfrister" og at "[a]ktsomhetsnormen på dette området er streng".

Det typiske forsvaret fra advokatens side vil være at du sannsynligvis ikke ville vunnet frem med kravet uansett, slik at det ikke er årsakssammenheng mellom advokatens uaktsomhet og ditt angivelige tap.

Salæret du har betalt advokaten kan også kalles et økonomis tap, men i praksis snakker man gjerne om prisavslag/salærnedsettelse. Her er kan det spørres om "formålet med oppdraget er forfeilet som følge av feil fra advokatens side" slik at du kan kreve hele beløpet tilbakebetalt (jf. NOU 2015:3. punkt 20.6.1.3).

Så hva kan du gjøre?

Du kan klage til Advokatforeningens disiplinærutvalg, men de behandler ikke erstatningskrav.

Det første jeg ville gjort er å sende advokaten kort skriftlig krav om erstatning og tilbakebetaling av betalt salær. (Hvis du ikke alt har gjort det.) Kanskje hun er villig til å betale, eller i alle fall kommer med et forlikstilbud. Om ikke annet får du kanskje et ryddig svar som gir deg eller en ny advokat bedre grunnlag for å vurdere om du bør gå videre. 

Du kan også kontakte forsikringselskapet direkte, jf. advokatforskriften § 2-6 første ledd, men jeg ser ikke helt poenget.

Hvis den gamle advokaten nekter å betale ville jeg snakket med den nye advokaten. Eller eventuelt en annen advokat som spesialiserer seg på denne typen saker.

Tvistesummen er ikke større enn at du antakelig må starte i forliksrådet, jf. tvl. § 6-2 andre ledd.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...