Gå til innhold

Konsert-foto : Tips til innstillinger?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Lyset på konsert kan variere veldig som du sier. På en stadion-konsert utendørs på dagtid vil jo ikke lyset være en utfordring, men med 50mm objektiv vil det være nødvendig å stå langt fremme for å få med noe av det som foregår på scenen. 

Her er en test av kameraet ditt, med et konsert-eksempelfoto: https://www.ephotozine.com/article/sony-alpha-a6000--ilce-6000--full-review-24041 

Det er tatt på iso 12800 hvor kameraet har mye støy i følge testen. Men på en PC-skjerm, mobilskjerm osv. vil jeg si det ser "helt greit" ut. Som du ser er bildet tatt på 50mm, f5,6, 1/80 sek. Det ser ut til å være et lite lokale, og ikke veldig kraftig lys. To alternativer, i denne situasjonen, for å få ned iso er å gå enda nærmere, og utnytte 35mm, f3,5, 1/40 sek på iso 6400, eller rett og slett prøve samme ståsted, 50mm, f3,5, 1/40 sek og iso 6400. Det kan gå hvis man er stødig på hånden. Evt. kan man fange litt bevegelsesuskarphet som enten blir veldig feil eller ganske kult. Å ha med stativ vil selvfølgelig hjelpe mye, en teleskop-mono-pod er praktisk, men kanskje ikke mulig å få med forbi sikkerhetssjekken alle steder. 

Husk tommelfingerregelen om brennvidde og lukkertid, ikke langsommere enn at nevneren i lukkertidsbrøken er større enn brennvidden i mm. Altså blir 1/40 sek på 50mm for å komme ned på iso 6400 egentlig litt for langsomt, men "kan gå". Det blir en avveining, støy vs. bevegelsesuskarphet. Førstnevnte er en "sure thing" mens bevegelsesuskarphet har et element av flaks ved seg, tar man mange bilder, blir noen skarpe nok likevel. Men det er ikke sikkert du får bestemme hvilke selv. Blinkskuddet kan bli uskarpt, mens alle de uinteressante blir skarpe, f.eks.

Iso-støy kan tildels utbedres i etterbehandling. Ta bilder i tilsvarende mørke situasjoner med iso 3200, 6400, 12800 og sjekk hvor mye støy som kan redigeres bort, og hvor fornøyd du blir med resultatet. 

Avhengig av smak og behag så kan 

- sort-hvitt-bilder med mye støy minne om analoge bilder hvor filmen er blitt presset, det er ikke uvanlig på gamle s/h konsertfoto å se at bildene er kornete.

- bevegelsesuskarphet i kombinasjon med lys i forskjellige farger gi mange kule effekter.

Oppsummert:

1. Stå så nærme scenen som mulig, det er ikke så interessant når artisten bare er en prikk i det fjerne.

2. Bruk så stor blenderåpning som mulig, med 35-50mm og formodentlig uten mulighet til helt close-up blir antagelig ikke fokusering et problem (antar jeg, dette bør du også sjekke ut i mørke situasjoner på forhånd, og evt. vurdere manuell fokus ved behov.).

3. Lukkertid som ikke er for langsom ift. brennvidden, ref. regelen over.

4. Så lav Iso som mulig uten å bryte 3. Men hvis du syns støyen på iso 6400 f.eks. behøver du jo ikke gå lavere, og kan isteden hente ut muligheten for litt raskere lukkertid, eller mindre blender for å sikre fokus isteden.

5. Ta mange, mange bilder, med litt varierende innstillinger. 

6. Begynn med noen "kjedelige" konserter hvor du kan eksperimentere litt uten at det er favorittbandet som blir uskarpt.

Lykke til :-)

Endret av quantum
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...