Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

hjelp i rettslære, forvaltningsloven og offentlighestloven


Anbefalte innlegg

 Trenger hjelp med hvilkene lover jeg brude bruke etter forvaltningsloven og offentlighetsloven, og hvordan jeg kan formulere vurderingen på en god måte. Og  hvis det er noe som er viktig og ha med som kan være vanskelig å e i teksen.

Oppgave 1

Marte Kirkerud er en tjenestemann i Storevik kommune som tilrettelegger og avgjør søknader om skjenkebevilling. Hun har vært samboer med Petter Ås i mange år, men etter et samlivsbrudd for to år siden ble Petter gift med Martes kusine, Trine Hals.
Trine har nettopp kjøpt en kafé, og hun søker kommunen om skjenkebevilling for øl og vin til kaféen. Marte skrev en innstilling om avslag, og kommunestyret traff vedtak i henhold til innstillingen. Avslaget ble begrunnet med at kaféen lå langs vegen, og at hensynet til trafikksikkerheten talte for avslag. Trine ønsket å påklage vedtaket for å få ny behandling av fylkesmannen. Hun ville blant annet begrunne klagen med Martes tidligere forhold til hennes mann. For å kunne vurdere andre begrunnelser for klage, ba Trine om å få se Martes innstilling til kommunestyret. Det ble avvist. Slike innstillinger var interne dokumenter i kommunen, ble det hevdet. Journalist Morten Pedersen ble også interessert i saken. Han ba kommunen om å få se alle dokumentene i saken.

 

Drøft og avgjør følgende spørsmål:

a) Var Marte Kirkerud inhabil til å utrede og skrive innstilling om saken?

b) Har Trine Hals rett til innsyn i innstillingen?

c) Har Morten Pedersen rett til innsyn i innstillingen?

d) Kan avgjørelsen lide av saksbehandlingsfeil når hensynet til trafikksikkerheten var eneste begrunnelse for avslaget?

e) Har Trine Hals rett til å klage på avgjørelsen?

 

 

 

 

Oppgave 2

En dag får rektor ved Storevik videregående skole beskjed fra en lærer om at Ida har sagt at hun ble dynket med vann av russen. Det er ikke første gang russen er ute etter Ida, og hun føler seg mobbet. På Storevik videregående skole har de nulltoleranse mot mobbing, og rektor vil undersøke om Ida blir mobbet. Rektor ser igjennom opptakene fra videokameraene den siste uken og blir oppskaket når hun ser at Marte dynker Ida med vann på skolens område. Rektor setter seg ned og skriver et vedtak med en gang:

 

Marte

Storeviksveien 1

5003 Storevik                                                     08.04.21

VEDTAK OM UTVISNING

Marte blir utvist i tre dager fra Storevik videregående skole på grunnlag av mobbing av en medelev, jf. opplæringsloven. Utvisningen gjelder fra og med i dag.

Rektor

 

Når Marte får brevet om utvisning, blir hun veldig lei seg. Hun mener selv hun ikke har mobbet Ida. Hun mener det var en uskyldig russeaktivitet. Marte vil klage på utvisningsvedtaket. Det er kjent at Ida er niesen til rektor, og Marte mener at rektor aldri ville ha utvist henne dersom det var en annen elev det gjaldt. I tillegg mener Marte at vedtaket ikke er gyldig, da hun ikke har fått noen informasjon om klagerett. Rektor stiller seg uforstående til det Marte sier, og mener at vedtaket er gyldig.

 

a) Drøft og avgjør om rektor og andre ved skolen var inhabile til å treffe vedtak om utvisning av Marte.

b) Drøft og avgjør om utvisningsvedtaket er i strid med regler om saksforberedelse ved enkeltvedtak.

c) Drøft og avgjør om utvisningsvedtaket er i samsvar med forvaltningslovens regler om form, begrunnelse og underretning om vedtak.

d) Drøft og avgjør om Marte har klagerett på vedtaket.

Endret av Kristine12
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...