Gå til innhold

Brudd og/eller kontinuitet?


winikini

Anbefalte innlegg

  • 1 måned senere...
Videoannonse
Annonse

Disse uttrykkene brukes gjerne om hendelser eller perioder i historien som enten har medført store endringer (brudd) eller at ting i stort har fortsatt som før (kontinuitet).

Fant denne teksten etter et google søk som beskriver det godt:

Quote

 

Dette er et av de viktigste spørsmålene i historiefaget. Det handler om hvilke forhold i samfunnet som blir bevart som det er etter som tiden går, og hvilke forhold som endrer seg. Vi lever i en tid der det ofte blir snakket om store endringer, det er teknologiske fremskritt og det er globaliseringen, men på et litt større plan er det mye som fremdeles er ved det samme. Vi har de samme landegrensene og det samme styresettet, og vi har markedsøkonomi og velferdsstat, den politiske, geografiske og økonomiske organiseringen er stort sett den samme. Så når man undersøker tingene nærmere, er det ikke sikkert forskjellene er så store som man først hadde trodd.

Vi kan diskutere kontinuitet eller endring i overgangene fra periode til periode, eller innad i periodene. Det er vanlig å dele middelalderen inn i tre, tidlig middelalder, høymiddelalder og senmiddelalder. Det gjøres fordi det er ganske store forskjeller mellom starten av middelalderen, der Europa lå uorganisert og øde, gjennom høymiddelalderen der statsdannelsene ble gjennomført, Europa fikk sin organisering, og middelalderkulturen blomstret, til senmiddelalderen etter Svartedauden, der middelalderkulturen kom under press.

 

Et viktig poeng her er at de samme hendelsene eller periodene både kan representere brudd eller kontinuitet, alt etter hvordan du ser på det, og fra hvilket ståsted du ser hendelsene fra. 

Et tips fra meg er å spisse oppgaven din mot en spesiell hendelse eller periode på et spesielt sted i middelalderen, fremfor å prøve å skrive litt om alt. Det er myyyye som skjedde i middelalderen i Europa på mange forskjellige steder.

For eksempel kunne det vært interessant å se på perioden hvor vikingene gikk fra norrøn tro til kristendom og om dette respresenterte ett brudd eller kontinuitet i vikingalderen. Da har du spisset inn både temaet og geografien til noe som er håndterlig i en oppgave.

Lykke til! 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...