Gå til innhold

VG gir rspalteplass til historieløs og misledende sprøyt


Anbefalte innlegg

Jeg tenker på denne kronikken her:

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/2GrrKB/fordommer-satt-i-system

Her har to unge kvinner, som helt klart følger godt med på amerikanske medier skrevet en kronikk som utviser en total og komplett mangefull historieløs forståelse av det norske samfunnet og norsk historie. Her får vi lese at Norge er nøyaktig som USA og at Norge er blitt bygget påå på en hvit rasistisk undertrykkelsesideologi  basert på slaveri og undertrykkelse av svarte. HVA??

Bare les: Vi kan ikke lenger velge å ikke ta del i denne kampen. Etter hundrevis av år må vi ta ansvar for systemet vi har bygget og levd godt på hele vårt liv. Det er ikke vi personlig som gjorde mennesker til slaver, eller utviklet et system av undertrykking.

?? Jeg trodde det var barneskolekunnskap at Norge aldri har vært hverken kolonimakt og at det slettes ikke var noen slaveriplantasjer i Norge men at Norge i høy grad var et fattig bondesamfunn hvor folk levde fra hpånd til munn i en naturaløkonomi. Og at vi hadde et husmannsvesen. Prøver de å fortelle den historieløse oppvoksende generasjonen at Norge bestod av slaveplantasjer med mørkhudede slaver som nordmenn undertrykte?? Nå er disse to unge kvinnene ganske unge og har kanskje ikke opplevd besteforeldre - I NORGE -som vokste opp i dyp fattigdom, jobbet fra det meste av døgnets våkne timer og levde fra hånd til munn. Ikke noen rasistisk undertrykkese - de hadde ikke sett noen mørkhudede mennesker en gang. De resite aldri ut fra Norge og knapt nok fra hjemstedet. Hvor i all verden er det disse ungdommene henter dette fra? Har de tilbrakt for mye tid på å lese om amerikanske ting i sosiale medier? Nå vet ikke jeg, da jeg vokste opp lærte vi om norsk historie på barneskolen og hva slags samfunn Norge var for noen få generasjoner siden. Disse unge kvinnene er nok født på 1990-tallet og det er ikke godt å si; kanskje de ikke lærer om norsk historie på skolene lenger, eller at det er nedprioritert i pensum og de henter sin virkelighets- og historieoppfattelse fra Hollywood. Ikke ser de forskjellen på det sosialdemokratiske tillitssamfunnet Norge og det rovkapitalistiske koorporasjonssamfunnet USA heller. Eller forksjellen i politiutdannelse.

Her gjelder det visst å være hipp og å følge trender og hashtagger fremfor å bidra med en kunnskapsbasert debatt. Jada, vi har en historie med grov diskriminering av minoriteter i Norge. Men - vent litt - dette var minoriteter som var LYSE i huden, altså samer, jøder og tatere. Hvor faller "hvithetsideologien" inn i dette. Dette fremstår ikke som annet enn avskriving av amerikanske artikler, men USA er et ødelagt samfunn og at retorikken der er såpass polarisert og hatsk er FORSTÅELIG ut i fra den historiske og sosiale konteksten. Men det er absolutt ingen grunn til at vi skal importere denne formen for polariserende retorikk til Norge, spesielt ikke når man mangler grunnleggende forståelse for norsk historie. Norg er et av de mest inkluderende samfunn i verden, og ja, diskriminering foregår; som eksempelet med navn i jobbsøknader, noe som i mange tilfeller gjelder arbeidsøkere fra øst-europeiske land, men i fra og gå dit til å gi den jevne nordmann skylden for at pøbelpoliti dreper en svart mann i en annen verdensdel i et langt mer voldelig, skakkjørt og polarisert samfunn enn Norge blir så dumt at VG burde skamme seg over å sette dette mølet på trykk.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...