Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Lekkasje fra terrasse/tak ovenfor leilighet


Dømsert

Anbefalte innlegg

Hei! Jeg og en kompis kjøpte en leilighet sommeren 2018. Vinteren mellom 2018-2019 fant vi ut at det var en lekkasje ovenfra og til taket på badet vårt. Vi opprettet tidlig en forsikringssak og det kom en takstmann og så på saken. Han kom fram til følgende angående skadeårsak:

"Eksakt årsak ikke avdekket pga. Stedlige forhold som gjør at det ikke var mulig å undersøke alle detaljer. Ut fra befaring, konstruksjon og skadetidspunkt (væromslag fra kaldt til varmt) så er det sannsynligvis isdannelse ute ved raft som har demmet opp fritt smeltet vann på takterrassens dekke som så har funnet en utetthet i tekkingen. "

Da vi kjøpte leiligheten stod det i rapporten om at det tidligere har vært lekkasje fra terrassen over, men at dette ble utbedret av et lokalt firma. Vi har kontaktet dette firmaet og de mener at denne lekkasjen ikke kommer fra terrassen og/eller dårlig utført arbeid av dem.

Svaret fra forsikringsselskapet til bygget, IF, var:

"Årsaken til skaden er ifølge opplysningene «sannsynligvis vann over laveste punkt på 

taktekking takterrasse. Følgeskader på himling bad 3 etasje.» 

Eksakt årsak er ikke avdekket. Ut i fra opplysninger er det mest sannsynlig utett takterrasse. 

Forsikringen omfatter ikke skade ved vann som trenges inn via terrasse/balkong. Viser til vilkår 5.6.2. 

5.6.2 Hva forsikringen ikke omfatter
Vann og annen væske – boligbygning
• skade som skyldes vann som trenger inn via terrasse og balkong, eller overgang mellom terrasse/balkong og vegg/andre bygningsdeler, også når dette er tak for bolig under, 

Skulle årsaken vise seg å være en annen, ber vi om tilbakemelding hvor annen skadeårsak fremkommer. 

Det kan derfor ikke utbetales erstatning i dette tilfellet"

Vi er selvsagt rådville og håper noen her inne kan hjelpe oss med hva vi bør gjøre videre. Vi har vært i kontakt med Help, da vi synes det er mistenkelig at forrige eier selger leiligheten sommeren 2018, etter å ha "utbedret" skaden i 2016, overvintret i leiligheten 2017-2018, for så å selge på sommeren, men dette ble for tynne argumenter for Help. I tillegg synes vi det er merkelig at vi ikke vet eksakt årsak, men kun "sannsynlig" årsak, og lurer på om vi må betale selv for å finne "eksakt" årsak? 

Mange takk for eventuell hjelp! :) 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Professor Balthazar skrev (17 minutter siden):

Eier dere hele huset, eller kun en leilighet i 3. etg?

Takterrassen i 4. etg, er det noe som ble bygget samtidig med huset, eller er det laget i ettertid?

Eier dere også 4. etg?

Husk at i sameie, så er skader på ytre fasade en sameiesak, ikke noe som hviler bare på en boenhet.

Hei, jeg er medeier med «Dømsert»


Det er snakk om et borettslag med 7 enheter. Vi eier kun i tredje etasje. 
 

Usikker på om takterrassen er fra bygget var nytt eller ikke. Kan prøve å se i gamle tegninger. Hvorfor er dette eventuelt avgjørende?

vi er også klar over at dette er en sameiesak. Men vi vil prøve å enten få det igjen på forrige eier, forsikringen eller de som har fått 90000 for å legge ny takterasse i 2016.

vi har vært i kontakt med en uavhengig takstmann som mener at følgeskadene på vårt bad skal dekkes av forsikringen. Selv om de ikke dekker selve skaden på tak.

Vi vil ikke gi oss så lett og mener at en av de tre nevnte er skyldig i skaden. Så slipper hele borettslaget inkludert oss å lide for en skade som vi mener ikke er riktig.

Lenke til kommentar

"Usikker på om takterrassen er fra bygget var nytt eller ikke. Kan prøve å se i gamle tegninger. Hvorfor er dette eventuelt avgjørende?".

Dersom takterrassen er bygget i ettertid og det er eier av 4. etg som har fått oppført dette, så hviler det jo et særlig ansvar på denne seksjonen. Større enn om det er sameiet som fikk bygget det slik i fra starten av. Når det lekker inn vann, da er det jo noe som er galt. Både for å utbedre feilen, men også for å fordele skyld, så er det av interesse å sjekke historien bak prosjektering, bygging, reparasjoner osv.. Det er ingen selvfølge at dem som har prosjektert og utført dette har gjort dette etter byggeforskriftene og gjeldende regelverk. 

Endret av Professor Balthazar
Lenke til kommentar

Tidligere kollega jobbet med bygningsfysikk/fukt, og hennes reaksjon på prosjektering av balkonger etc. på eksisterende bygg var alltid instinktivt "ånei".

Problemet er snø, som legger seg og ikke oppfører seg slik vann gjør. Da finner vannet ofte veien inn fasade og om du er uheldig videre inn i konstruksjonen. Når det bygges som nybygg er det i større grad tatt hensyn til dette ved plassering av de ulike tettesjiktene etc. inni vegg/tak.

Uavhengig av om dette dekkes den ene eller andre måten, kan det hende dere vil investere i en varmekabel/frostvakt som kan ligge i relevant vannrenne e.l. slik at det sikres bedre mot frost fremover. De koster typisk 150kr/m og kan kjøpes på megaflis e.l. Trenger ikke være montør for å montere, bare å plugge i stikkontakt og legge den løst i vannrenne/rør.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...