Gå til innhold

Turist (mengde-)fiske: er fiskerimyndighetene dumme?


lada1

Anbefalte innlegg

Ganske mange tusen turister (?) fra EU-land (mest Tyskland, Polen og Baltikum) tilbringer lange sommre i Norge og fisker store mengder fisk som de får transportert ut av landet. Mengden kan estimeres. En kan anslå antall båter og timer på sjøen. Et eksempel: to spesielle turist- båter tilbringer ca 8 timer på sjøen 7 dager i uka juni-august (og delvis utenfor denne turist-sesongen også). De har moderne fiske-lete utstyr (kamera, ekko-lodd). En slik fiskedag tilsvarer lett 50-100 kg fisk per dag per båt (usløyd). Det finnes mange måter å få transportert ut fisken på (helst bare den beste delen av fisken). En kan organisere mellom-lager ved grensa og så ta mange turer etc etc. Folk er gjerne kreative i slike sammenhenger dersom en kan gjøre seg noen 10-tusen euro ekstra.

Nå diskuterer fiskeri-myndighetene å få organisert slik turist-fiske basert på fangts-rapportering til turist-bedrifter, strengere regler etc. Dette vil ikke fungere. Kanskje det eneste som kan fungere er å lære av hva de gjør i Alaska: innføre "bag limit" og "fryser-limit". En har regler for (data-registrert) fiskekort, regler for hvor mye fisk som en kan ha i fryseren hjemme (ved dette høvet laks) etc. Poenget er enkle/håndterbare regler og skyhøye bøter samt inndraging av fiskekort. Ingen mulighet for å tegne "forsikring" mot høye bøter ?   Ikke noe "tilits-basert". Prøver en systematisk å gjemme unna fisk så blir bøtene gjerne enda høyere.  Dette har man mye erfring med i Alaska.

 

Endret av lada1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Helt enig, på høy tid at disse fisketuristene får skikkelige begrensninger.

Alaska modellen du nevner virker fornuftig, og veloverveid.

Men tviler på statlige surre hoder i et eller annet departement kan adoptere noe slikt uten videre

Må nok surre vekk noen millioner i utredninger, så treskallene i det offentlige kan forsvare sin tilstedeværelse 

Lenke til kommentar

En grunn til denne departemantale surringen er vel også at noen norske får del i utkommet fra denne fauna-kriminaliteten. Uten slik oranisert/systematisk smugling av fisk ut av landet, så ville ikke disse mengde-fiske turistene leie båt og betale husleie i slik grad som de gjør nå.  Når en ser at "turister" fisker fra morgen til kveld hver dag i over en måned (kanskje mye mer) så er jo ikke dette virkelig turisme. Det er mer eller mindre uformelt organisert fiske-eksport.  Dette er i det vesentlige jobb - ikke ferie. Fiskerne bruker generelt svært lite penger under oppholdene i Norge. Kjøper helst bare salt og kneip-brød på butikkene ?

Dersom en via omveier klarer å smugle ett tonn rygg-stykker av torsk til Tyskland og klarer å holde på kvaliteten (vakumpakking, hurtigfrysing etc - gjerne noe tilsvarende behandling slik som "salma-laksen"), så tilsvarer vel dette over EURO 15000  (NOK 150.000) "gatepris" i Tyskland? Selger en direkte til restauranter der nede så får en vel mer? Bra betaling for 1-2 måneders jobb som "turist" i Norge sev om selve smuglingen kan koste noe?

Endret av lada1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...