Gå til innhold

Bostipend på grunn av særlige forhold?


_h_e

Anbefalte innlegg

Er nylig utdannet helsefagarbeider, og går nå påbygg dette skoleåret. Da jeg søkte om stipend og lån fikk jeg kun innvilget studielån på 3000 kr i mnd. Jeg trodde først at det måtte ha skjedd en feil, men Lånekassen sier at jeg ikke har krav på noe mer. Jeg leier leilighet sammen med samboer og har bil, sier jo seg selv at 3000 bare er småpenger ifht. utgifter. Foreldrene mine bor i samme kommune.

 

Men så ser jeg på Lånekassen sine sider at det står at man kan ha "rett på bostipend hvis det er særlige forhold av personlig eller sosial karakter, som gjør at du ikke kan bo hjemme".

For øyeblikket jobber jeg ved siden av skolen, men pga lavt stoffskifte blir jeg veldig fort sliten og har behov for mye hvile etter enhver aktivitet. Merker at jobbingen går utover skolearbeidet og karakterene, men allikevel må jeg jobbe for å få det til å gå opp. Det sosiale livet er så og si ikke-eksisterende da jeg ikke har energi til noe annet enn skole, jobb og hvile.

 

For meg er det uaktuelt å bo hjemme. Min mor sliter selv med flere sykdommer og er ufør på grunn av dette. Pga dette har hun dårlig økonomi, og ikke råd til å ha meg boende hjemme. Da hadde hun krevd å få betalt. Vi har et greit forhold, men vi hadde ikke hatt det om jeg skulle bodd hos mamma og hennes samboer. I sommer bodde jeg hos dem i noen mnd før vi fant oss plass å bo, forholdet vårt gikk i negativ retning og vi begynte å gå hverandre på nervene.

 

Faren min og damen hans bor også i samme kommune, men han har jeg lite kontakt med. Snakker sjeldent med han og kunne aldri tenke meg å bo der. De røyker også inne, noe jeg synes er ekkelt.

 

Det jeg lurer på er om dette kan gå under "særlige forhold"? At jeg ikke kan bo hjemme pga hensyn til min sykdom og mammas sykdommer, og ikke ønsker å bo hos far på grunn av røyking inne? Noen av dere som har fått bostipend på grunn av dette før eller vet av noen som har?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det skal mer til for å få bostipend enn å synes at røyking inne er ekkelt. Vanlige konflikter i hjemmet anses heller ikke som noe særlig forhold.

 

At du har bil, og følgelig utgifter knyttet til den, er ikke relevant. Bil er dyrt, men også fullstendig frivillig å ha. Fylkeskommunen har ansvar for transport til/fra skole om avstanden mellom hjem og skole er mer enn seks kilometer. 

 

Har du prøvd å snakke med far? Kanskje han kan røyke utendørs så lenge du evt. bor der?

 

Det skader ikke å søke og legge ved alt av erklæringer fra PP-tjeneste, lege, helsesøster m.m. for å se om Lånekassen vil gjøre om på vedtaket sitt. 

 

Mottar du i dag barnebidrag fra far? Hvis ikke, er det noe du kan ha krav på, jf. barneloven § 68 andre ledd.

Endret av Star Fox
Lenke til kommentar

Både meg og søstern fikk bostipend på særskilt grunnlag da vi gikk påbygg i samme kommune som mor bodde - men hun var syk og hadde dårlig råd og ikke plass til å ha begge hjemme.

 

Husker ikke helt men mener vi sendte inn både legeerklæring om mors helsetilstand, uttalelse fra NAV (evnt. mors arbeidsgiver) vedrørende hennes økonomi og skriv fra veileder på skolen som vi hadde et par samtaler med rundt dette som skrev under på at vi måtte ha så og så mye oppmøte og sånt.

 

Jeg vil tro noe lignende vil holde i ditt tilfelle, og om du får legeerklæring på din helse også som begrunnelse for at det er vanskelig å jobbe deltid i tillegg til skolen bør det gå. Men det sentrale her er at det er særskilte grunner til at du ikke kan bo hos foreldre i samme by (utover røykelukt eller at du ønsker å bo med samboer).

 

Ta kontakt med veileder på skolen så kan dere legge en plan sammen. Advarer om at dette er en prosess som tar tid. Vi fikk ikke innvilget dette før etter jul det gjeldende skoleåret, og fikk det veldig trangt det første halvåret som akkurat gikk fordi vi blant annet var nære fraværsgrensen til fordel for jobbing. Når vi fikk det innvilget fikk vi etterbetalt for første skolehalvår.

Endret av zebrazett
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...