Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Arving som ikke tinglyser eierskifte etter testamente


Falkeblikk

Anbefalte innlegg

Min stemor døde i 2017, og arvinger var min far og hennes datter. Det har alltid vært litt dårlig forhold mellom min stesøster og min far, og etter arveoppgjøret har det blitt verre. Hun svarer ikke på meldinger, og tar ikke telefonen. I testamentet ble hun tilgodesett med en hytte i Norge og et hus i Sverige. Hun har ikke tinglyst eierskifte, så de står fortsatt som eid av dødsboet. I tillegg har hun antagelig ikke betalt eiendomsskatt eller kommunale avgifter på hytta. Fakturaene ble sendt til dødsboet, og min far var ganske klar på at den som har arvet hytta også må ta utgiftene på den, og fakturene ble så sendt til min stesøster.

 

Er det regler for hvor lenge hytta kan stå på dødsboet, eller kan man på et eller annet tidspunkt konkludere med at hun ikke ønsker å motta den, grunnet hennes passivitet? Eierskifte kan vel ikke tinglyses uten at hun signerer, og betaler dokumentavgift?

 

Jeg kontaktet kommunen det gjelder, og på grunn av personvern var det naturlig nok begrenset med informasjon derfra. Jeg fikk likevel hint om at det var ubetalte regninger til kommunen, og at ubetalt eiendomsskatt kunne føre til tvangssalg. Det virket ikke som terskelen for tvangssalg var spesielt høy. Dersom hytta blir solgt på tvangssalg, vil da salgssummen (fratrukket det kommunen skal ha) automatisk tilfalle henne, eller vil det gå inn i dødsboet?

 

Min far og stemor var norske men bodde i Sverige, og dødsboet er gjort opp ellers, med unntak av dette.

Endret av Falkeblikk
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis arveoppgjøret er "ferdig" er hun rette eier, hun har bare ikke tinglyst hjemmel til eiendommen. Det trenger hun ikke å gjøre, og det å ikke ha tinglyst hjemmel betyr ikke at man ikke er eier.

 

Det er riktig at ubetalt eiendomsskatt vil føre til tvangssalg. Blir hytta solgt på tvangssalg vil kjøpesummen gå til eier med fradrag av rettsgebyrer, utgifter til tvangssalget, og tinglyst pant. Det er datteren som er eier, ikke dødsboet.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...