Gå til innhold

Markedsutsikter og børskommentarer


monitor

Anbefalte innlegg

https://e24.no/makro-og-politikk/olje/sjefanalytiker-mener-oljeboom-skjermer-norge-fra-global-vekstbrems/24680344
Om konklusjonen var riktig, så hadde vi ikke sett en flukt fra utlendinger i norske aksjer, samt en rekordsvak kronekurs.
Å tro at vi ikke neste år blir rammet hard av Brexit, rekordlave gasspriser, samt fallende oljepris og en betydelig svekkelse i verdensøkonomien, må tro om igjen. Dessuten er mange selskaper eksponert innenfor det globale shipping, oljeservice, og diverse eksportbransjer. Også oljefondet er utsatt for stor risiko, og jeg tror det fort kan gå veldig mye mer i gal retning. Norge er overhodet ikke skjermet fra veksttall og verditap.Banken har egeninteresse i å fremstille situasjonen som stabil og upåvirkelig. I natt fikk vi dårlige handelstall fra både Japan og Australia, og de føyer seg i en lang rekke dårligere og dårligere tall fra de fleste økonomier. Det Norge må gjøre er å booste satsing på den bedrøvelige infrastrukturen samt sørge for at de fattigste 40% av befolkningen får tilbake noe av den kjøpekraft de har blitt frastjålet. Også en storstilt opprydding i den rovdriften man strukturelt bedriver på studenter ( hvor halvparten har meget dårlige råd, og 40% har alvorlige psykiske problemer) er satsingsområder som både på kort og lang sikt sikrer Norge en velferd som er i ferd med å bli fullstendig ødelagt av så å si samtlige etablerte politiske partier. Vi har ikke en gang en toglinje som forbinder oss med knyttepunktet i Hamburg innen 24 timer fra avreise. DET er miljøpolitikk det. Å påtvinge folk sine håpløse løsninger ( DAB, AMS, usosial boligstraff, bompengeridiotiet samt et kostnadsnivå på varer og tjenester 52. % over EU) lager store problemer for flere og flere husholdninger samt små og mellomstore bedrifter.
Det er ikke rart at politikerforakt når stadig nye høyder; en forakt som fører til økt konfliktnivå og mere vold utøvd på vår befolkning.

 

Moderatormelding

 

Flyttet fra Den Store Aksjetråden.

 

Endret av Omnia vincit amor
Flyttemelding
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-08-22/world-s-biggest-companies-agree-rising-inequality-is-a-threat?srnd=premium-europe

Det er nærmest en parodi at især norske politikere ( samtlige partier) tier om grunnleggende og økende problemer for den vanlige man i gata, men at de store multinasjonale selskaper erkjenner at slikt ikke lengre er bærekraftig.

Jeg legger også merke til at uavhengige forskningsrapporter rund fattigdom i Norge ( begrepet har de avskaffet), samt den ekstremt dårlige helse blant studenter ( gigantisk større enn i hele OECD), samt de LAVE lønninger av sentrale vanlige yrker, blir tiet ihjel, og at kostnadsnivå i snitt ligger 50% over mellomeuropeiske land. Legger vi til at hele infrastrukturen er overmoden for skroting ( linja som går gjennom byen her er fra 1800 tallet), og at helsevesenet har sorte hull, samt den utstrakte bruken av tvangstiltak overfor befolkningen ( unntatt overfor eliten som har en «frihet» uten like..især på Oslo Børs Casino) og at vi hver dag blir matet med hvor bra ståa vel ikke er i Norge, så er indoktrineringen nærmest komplett.

I Tyskland og Nederland begynner de å skjønne at rovdriften må ta slutt, og de vil især booste økonomien til de som har blitt fratatt mest de siste decennia. Dessuten kommer de til p satse stort på infrastruktur osv. Også andre land skjønner at sosial uro ikke kommer av seg selv. Den sosiale uroen kommer til å tilta i Norge, med mindre politikerne begynner å akseptere at den i grunn bunner i den total feilslåtte politikken man nå snart har bedrevet i 40 år, som ikke har vært rettet mot økt livskvalitet for folk flest, men til økende kynisme især fra grådige og mektige aktører, med nærmest totalitære fullmakter fra de ulike departementer.

Når verdens største aksjeselskaper påpeker dette, men ikke en eneste norsk politiker vil ta denne debatten ( bompengerdebatten er det eneste som står i huet på de) så fortjener disse politikere ingen respekt. Å systematisk undergrave og ødelegge det som en gang så ut til å kunne bli et demokrati, er fullstendig borte. 60% har det dog kjempebra økonomisk ( jeg selv tilhører disse) og de fornekter selvsagt at realitetene ser fullstendig annerledes enn de selv føler. Jeg kjenner dog nok folk som sliter voldsomt, møter et arrogant og statsinstruert helsevesen, får ikke den utdanningen de har krav på, og har en reisevei som tar dobbelt så langt tid enn ellers i verden, grunnet avlegs infrastruktur systemer. Og sliter du psykisk så er akutthjelp tilgjengelig om et halvt år. Og det er bare toppen på mange isfjell.

Jeg er i grunn veldig spent på om makthavere igjen kommer til å ty til massive gavepakker til de som har mest fra før i neste resesjon, eller om de begynner å bruke noe som heter fornuft og kreativitet isteden. Kreativiteten i norsk politikk ( muligens unntatt mht. stemmesanking, ) har alltid vært totalt fraværende, og man tyr fortsatt til ikke målrettede og usosiale løsninger. Amatørisme.

Politikken er verre enn i Trumpland men gjennomføres stilltiende og smilende.

Jeg kjenner ikke til en eneste politiker som er verdt til å styre landet. I mine øyne var det kun Hanna Kvanmo, samt Kåre Willoch som var ekte politikere, siden 1980. De sto for noe, sa det og det var godt begrunnet ( selvom de hadde fullstendig ulik politisk ståsted). Slike ærlige politikere finnes ikke lengre. Idag må vi ta til takke med politikere som kjører 106 i 60 sone, kjøper sex i Latvia, la staten betale mobilregninger tilsvarende flere månedslønn, har seksuell omgang med mindreårige, eller foreslår trekantseks på SMS overfor mindreårige. Lista over lovbrudd og etiske overtramp blant politikere er veldig lang...

Om alle verdens politikere hadde måttet avlegge en etisk og helseeksamen, så hadde nok både hele finansverden og aksjeklimaet ikke sett ut slik det gjør idag. En lærer som begår overtramp får aldri muligheten lengre til å utøve sitt yrke, men en politiker setter man i verste fall noen måneder på sidelinja....Politikere skal gå foran som ett godt eksempel, men det å ha prstetøyet inorden, men ignorere samfunnets interesser må det bli en slutt på. Ekte politikere og ekte politikk takk, slik at vi igjen blir et bærekraftig samfunn med ærlige spilleregler....også på børsen.

Endret av monitor
Lenke til kommentar

I Norge har man i snart 40 år forsømt vedlikeholdet av så å si ALT som berører alle. Etterslepet er nå så enormt at « det norske huset» har råtnet på rot. Samtidig er det sånn at lokalpolitikere ( som i min egen kommune) har kjøpt seg en « Ferrari» når de ikke engang har råd til smør på brødskiva. Befolkningen(/ikke næringslivet) blir oversendt regningen, og de er garantert et underskudd så lenge ferrarien står der.Samtidig gir de nærmest bort tomter i sentrum hvor utbyggere tjener seg søkkrike, mens kommunen ikke engang klarer å møte de grunnleggende forpliktelser de har. Slik ser Norge ut mange plasser, og lokalt næringsliv overlever ikke fordi befolkningen har per familie nærmere 60000 kroner mindre å bruke enn snittet i Norge.

Så det er nå på alle politiske nivåer denne skvisningen foregår, og da sier det seg selv at samtlige mindre og mellomstore bedrifter sliter voldsomt, selvom alle vet at det er nettopp der de trygge arbeidsplasser finnes, og ikke hos giganten som hvert år truer kommunen til å flytte grunnet at de ikke får alt gratis. Min kommune er i rød sone, og burde vel strengt tatt vært under administrasjon. De blir sammenslått med nabokommunen og ordføreren vil derfor sette sine fotspor...i trynet på folk flest.

Når ikke lokalbedriftene selger sine produkter ( mange av disse tilhørende multinasjonale og nasjonale selskaper), så er det skadelig for alle, også aksjeeiere. Dette er VANLIG politikk i Norge, men ingen andre steder i verden, og de stilles aldri ansvarlige for sine samfunnskriminelle handlinger. You Scratch My Back And I Scratch Yours er en evig gjenganger.

Er dette aksjerelevant informasjon? Ja selvsagt. En økonomi kan kun overleve om det er forbrukere, og om det investeres i fremtiden. Det vil si at vi ikke kan ha det slik at 40% av befolkningen sliter på alle plan, og at utgiftene til psykisk helsevern, er absurde i forhold til andre land. At studenter og elever ikke får med seg en dritt fordi innemiljøet er dårligere enn på skoler i Afghanistan, og at det tar dobbelt så lang tid å komme seg til jobben samt at all kapital forsvinner i slukene til Fredriksen og co, som ikke betaler en krone i skatt, og går konkurs hele tiden, er vesentlig for fremtiden,og også den avkastningen et samfunn kan forvente når man eier aksjer.

Vi trenger politikere som forstår seg på hva som gagner alle, ikke bare de få. Den feilen begår man worldwide, men noen land begynner å forstå at det er en sammenheng mellom f.eks. terrorisme og sosial ulikhet og trivsel. Vi trenger med andre ord ikke amerikanske tilstander hvor en av 1000 mørkhudede kommer til å bli drept av en politikule, men vi skal heller ikke glemme at vi allerede har klart å produsere verdens største massemorder, en indikasjon på at mye ikke er på stell. For min egen del så merker jeg den aggressiviteten Staten utviser og som påfører meg store ekstrautgifter ifht. før ( ialt omtrent 31000 av nettolønnen per år). Penger jeg har jobbet hard for, og som de bare stjeler, helt uten videre, som om det er den normaleste saken i verden. Verre er det dog for mine barn, som ikke har mulighet for å etablere seg uten at vi gir ifra oss oppsparte midler nå istedenfor arv. Det går for de fleste som tilhører de 60% jeg snakker om bra, men det er begrensninger for hvor langt boligstrikken holder, når alle andre kostnader er gigantiske, sammenlignet med andre OECD land. Det kan i seg selv påvirke aksjemarkedet: må jeg sørge for mine barn, ved å trekke ut penger ut av aksjemarkedet ( jeg eier ikke en krone der for tiden), så velger jeg selvsagt det. Når hele Norge gjør det er det et problem selvom mesteparten av aksjemarkedet er eid av de store gutta. Det er virkelig på tide å diskutere noe annet enn bare bompenger. Det dreier seg til slutt om at politikere driter i fremtiden til Norge, og styrer heller debatten rund bagateller istedenfor for det virkelige problemet: investere i fremtiden, og ikke sende regningen konsekvent til folk flest...en slik politikk gir ikke noe avkastning, uansett om det kommer fra de grønne eller de svarte.

Endret av monitor
Lenke til kommentar

http://bigcharts.marketwatch.com/advchart/frames/frames.asp?show=&insttype=Stock&symb=No%3Aeqnr&time=7&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=8%2F23%2F2019&freq=1&compidx=aaaaa%3A0&comptemptext=&comp=none&ma=3&maval=9&uf=16&lf=4&lf2=32&lf3=2&type=4&style=320&size=4&x=26&y=20&timeFrameToggle=false&compareToToggle=false&indicatorsToggle=false&chartStyleToggle=false&state=3

 

Da er jeg spent hva som skjer med børsens viktigste aksje i uka som kommer. To hus har nylig redusert sine kursmål til 150-160 kroner. Jeg la merke til at det var noen store internhandler de siste tre handledager på ialt 2,3 millioner aksjer.

, noe som roter det litt til for de som bruker TA. Torsdag så stikket oppover ut til å lokke frem kjøpere på noe høyre kurser, men så gikk det logisk nok ned på fredag, selvom noen hus desperat prøver å prate den opp, så har de fleste nedgradert den og fremtidige oljepriser. Statsstøtte til flytende havvind ble slått opp stort, men betyr nær ingenting for giganten.

Det som betyr noe er hvordan EQNR og oljeprisen klarer seg etter at sosiopaten over there i grunn har varslet full krig mot Kina og sentralbanken. For inntektene derfra mater halve Norge. ( ikke ubetydelig hvordan oljefondet klarer seg heller selvsagt). Jeg har vel tidligere advart mot å kjøpe EQNR, den dagen DNB kom med en kjøpsanbefaling med kursmål 206 mot slutten av juli. Imens har også de justert både kursmål og forventet fremtidig oljepris, og gassprisene i EU UK har falt til historisk lave priser, så EQNR kommer til ha minst ett kvartal til med dårlige resultater. 10% under konsensus sist er jo ikke akkurat småpenger, men de vil ikke kunne innfri i q3 heller.

Jeg har selv justert ned kursmålet ( som for en stund siden ble satt til 144 kroner, noe de nesten klarte) men etter de siste dagers hendelser, så vil verdenshandelen måtte avta ytterligere. Det er fortsatt mange jokere i spill ( Iran, Hong Kong,Brexit, biltoll og vintoll, rentespiralen og gavepakker mm.), og alle er med på å bestemme fremtidig oljepris, og situasjonen i Norge.

Selv la jeg meg ikke lede av meglerhus, E24, Hegnar og DN. For meg er kronekurs, olje og gullpriser de parametre jeg forholder meg til. Utfra det skal vi selvsagt ned.

Foruten G7, så kommer det viktige makrotall neste uke. Da er jeg især spent på hva som kommer fra Tyskland.

Endret av monitor
Lenke til kommentar

Siste nytt: Trump er villig til å møte iranske ledere. Høres lurt ut: oljeprisen vil nok falle om det skjer; Iran har jo mye større kapasitet enn dagens produksjon, men jokeren må da være at Kina igjen henter olje fra USA, som da igjen tar markedsandeler, selvom oljepriser midlertidig blir lavere. Har kun lest det på en troverdig side. Ikke så bra for Norge grunnet midlertidige lavere oljepriser da. Det kan også medføre at de da er villige til forhandlinger, noe Trump trenger om han vil bli gjenvalgt, noe han ikke blir per idag.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Det ser ikke ut at makroforhold biter på lesere i dette forum: har ventet lenge på innlegg her men ingen nye kommentarer.

Så får jeg gi en slags kortversjon av an status quo: Aksjemarkeder er nære sine høyeste nivåer, og det på tross av at vi ser en klar nedkjøling i mange viktige økonomier. Dessuten gjenstår Brexit og Kina forhandlinger. Negative utfall på begge eller en av de vil selvsagt medføre aksjefall. Jeg har lenge vært negativ til Oslo Børs, men den forventede massakren har uteblitt, og fordi avkjølingen i verdensøkonomien og annet ikke er dramatisk, så tror jeg ikke lengre på et alvorlig børskrakk, men på en langvarig pining isteden. Verden er i en omstilling både pga. sosiopaten i USA, men også pga.et grønn skifte.

Noen bransjer må omstille seg rask, og andre har litt bedre tid på seg. Kanossagang ta noen bransjer:

Bilindustrien: selskaper som HEX og NEL er påvirket av hva som skjer med især tyske bilprodusenter. HEX må nok håpe på at bilindustrien snart satser i større grad på hydrogenbiler. Også NEL er avhengig av en raskere utbygging av infrastruktur.

Det ser ut til at bilindustrien holder igjen og prioriterer elbiler.

Mht. Infrastruktur så satses det stort på gass i Tyskland ( erstatning på kull) og fases gass ut i f.eks. Nederland. Begge land må redusere CO2 utslipp og går hver sin vei. Nå er det et stort overskudd av gass også i LNG form, og EU blir oversvømmet av amerikansk skifergass, fordi de ikke har avsetning i Asia. De som f.eks.tror at FLNG,ALNG og i en viss grad HLNG oppnår rater som ifjor må tro om igjen.

Så har vi bank, forsikring, sjømat, flyselskaper mm. som blir veldig berørt om det skulle bli en hard Brexit.

Får vi i tillegg en no deal med Kina, så kan ikke aksjemarkedet holde dagens nivåer.

Personlig så har jeg trodd på en no deal, men ikke på en hard Brexit, men Boris sin atferd er ganske så sosiopatisk den også, så det kan gå den gærne veien.

Jeg holder meg i cash, akkurat som 40% av de rikeste har gjort.Resten er vel i gull, sølv, obligasjoner og noen aksjer.

Skremmende at private investorer kjøper aksjer, mens de store aktører selger seg ut. Hvem vinner mon tro?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...