Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Sannsynlighet for å få blodkreft


Hjeeeelp

Anbefalte innlegg

Hei,

Jeg lurer på om man kan si noe om hvor stor sannsynlighet barnebarn har for å få blodkreft dersom en av besteforeldrene hadde det?

og eventuelt om det finnes tester man kan ta for å finne ut sannsynligheten/risiko og skjekk for å finne ut om man har fått kreft eller endringer i kroppen som kan peke frem på at det kan komme i senere tid?

 

Hadde satt pris om noen kunne legge til nyttige lenker også!

 

Tusen takk for svar!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det finnes ikke anerkjente forskningsresultater som med sikkerhet kan si noe om størrelsesforholdet på risikoen for at et barnebarn skal få leukemi dersom en av foreldrene har det, enn mindre hvis en av besteforeldrene har det.

 

Med det sagt, er det en rekke faktorer som spiller inn. Grovt indelt finnes det fire typer leukemi. Hver av disse har ulike "triggere". Det er bare en type - Kronisk lymfatisk leukemi (KLL), som kan sies å ha en viss arvelighet. Kilde: https://www.healthline.com/health/leukemia-hereditary#prevention

 

Siden vi ikke vet hva som årsaker leukemi, kan vi heller ikke finne ut hvordan man forhindrer det, derfor kan vi heller ikke ta tester for å finne ut om vi er i en risikogruppe.

 

Men statistikken viser; størst fare for å få leukemi er det hvis du akkumulert har følgende: Downs syndrom, har gjennomgått cellegiftbehandling, har HIV, har en enegget tvilling som har leukemi, jobbet offshore på 70-tallet, røyker og har vært bosatt i Tjernobyl etter ulykken.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...