Gå til innhold

Nytt leketøy: Nå kan barna bygge sine egne roboter mens de lærer å kode


Svein-Erik Hole

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er veldig spennende å se at det kommer leketøy der barn blir kjent med både mekaniske komponenter og elektroniske systemer som de vil møte i dagliglivet, og de delvis har møtt allerede. Det vil kanskje hjelpe noe på vårt store problem i dag som er teknologisk inkompetanse. Med det mener jeg at svært mange bruker tekniske innretninger av alle slag uten den minste anelse om hvordan de fungerer og hvorfor de fungerer som de gjør. Slik innsikt er også viktig for å bygge vårt fremtidige samfunn der vi som nasjon selv i noen grad kan bestemme hvilke tekniske innretninger vi skal bruke, og selv være med på å bygge noen av disse. Uten slik kunnskap kan vi komme i den situasjonen at vi blir helt avhengige av andre som kan, og derved også bli styrt av det disse som kan ønsker at vi skal gjøre.

 

Så et lite hjertesukk til slutt. Hvorfor bruke ordet "koding" i stedet for "programmering"? Det er to ord med forskjellig betydning. Koding er kjent fra gammelt av og betyr å oversette en forståelig tekst til noe som er uleselig for alle som ikke har kodenøkkelen for dekoding av teksten. Det er altså et verktøy for å gjøre tekster hemmelige for alle som ikke skal se den.

Det er ikke hensikten med å skrive et datamaskinprogram i et eller annet programmeringsspråk enten det heter Scratch, Java, Python eller det gode gamle Fortran. Alle som har lært seg et av disse språkene kan lese og forhåpentligvis forstå meningen med programmet og finne ut hvilken funksjon det har. De trenger ingen dekodingsnøkkel for å forstå det. Dette er helt analogt med at alle som kan et folks språk også kan lese og forstå en tekst skrevet på dette språket.

 

Koding er noe annet enn programmering. Det er en forflating av språket å bruke to ord med forskjellig betydning og mene at de skal bety det samme

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...