Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ekspropriasjon


Gjest

Anbefalte innlegg

Mottok telefon fra veivesenet i dag om at en mindre del av eiendommen til meg og samboer skal eksproprieres i forbindelse med veiutbygging kort vei fra oss. I tillegg skal en større del (litt over 300 kvadratmeter - ca. 1/4 av eiendommen) midlertidig erverves av veivesenet, i anleggsfase. Vi klarte å lete oss fram til et bilde av hvordan nærområdet skal se ut etter at de er ferdig med veiutbyggingen, og vi ser at dette er et svært omfattende veiprosjekt som sikkert vil ta flere år.

Denne ekspropriasjonen kom svært overraskende på oss. Vi er enig om at vi nok kan avse den delen av eiendommen som skal erverves permanent av staten (mot kompensasjon), men kvier oss nok for det midlertidige ervervet. Hva skal statens veivesen midlertidig med 320 kvadratmeter av en tomt?

Vi bor på en liten høyde, og tomten ligger i skrående terreng. Er det mulig for staten å gjøre endringer på vår eiendom ved midlertidig ervervelse? Vi undrer oss over om de for eksempel har tenkt å sprenge ut og bygge vei over til naboene. Dette ønsker vi ikke.

Alternativt har vi også lurt på om veivesenet har planer om å bruke vår eiendom som lager under anleggsarbeidet. Vi bruker den delen av hagen mye og har en hund som er vant til å løpe rundt fritt og utforske på eiendommen. Derfor vil heller ikke dette alternativet være særlig gunstig for oss.

 

Det kan jo være andre grunner til at de vil ta midlertidig beslag i en så stor del av eiendommen vår også, men jeg vet ikke hva. Vi skal få mer informasjon til neste uke, og prøver å forberede oss etter beste evne før det.

Vi har forstått at vi kan ha noe forhandlingsrom, siden veivesenet sikkert ønsker at disse prosessene skal gå så smertefritt som mulig. Når vi først må gjennom dette har vi et ønske om hjelp til å reparere oppkjørselen vår, og kommer til å ta dette med i samtalene.

Er det ellers noen som har noen tips eller råd og komme med her?
 

Takk for hjelpen!

Endret av Gjest
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Midlertidig erverv er nødvendig for at entreprenøren skal ha plass til å jobbe. Ny grense (området som blir eksproprirert) er typisk like utenfor ny fyllingsfot/skjæringstopp/grøft - altså plassen vegvesenet trenger for å vedlikeholde nytt veiområde. Men entreprenøren trenger mer plass enn dette i byggeperioden. De må f.eks dra av matjord som ofte blir lagret på utsiden, og gravemaskinene må ha plass til å bevege seg. Ytterkant midlertidig erverv er grensen hvor de har lov til å sette opp anleggsgjerde.

 

De prøver selvsagt å ta hensyn til beboerne i byggeperioden. Jeg har vært borti at vegvesenet koster bygging av ny garasje, etablering av ny plen eller ny/oppusset innkjøring - selvsagt avhengig av hvordan eiendommen rammes av utbyggingen.

Endret av 1989Kristine
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...