Gå til innhold

Vil 1T-matte erstatte både 1p og 2p fra vitnemålet? vil r1 og r2 gjøre det samme?


Sheldon(

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jupp, skjønner. Tenkte å ta opp P-matten, men da er det kanskje like så greit å bare ta T-matte, da det er billigere og ikke så fryktelig mye vanskeligere enn P-matten. Men vil det å bare ha T-matte på vitnemålet gi meg et "fullt" vitnemål?R-matte er Noe man velger selv om man vil ha ja? Eller må jeg da ta R(/S)-matte i tillegg?

Lenke til kommentar

Nei, dette gjelder kun matematikk - ikke de andre fagene. Andre fag du måtte ha vil bli værende på vitnemålet. Noen skoler lar deg velge hvilke du vil beholde:

1P vs 1T for første året

R1, 2T, 2P, vs S1 andre året etc

EDIT: Så kommer S2 vs R2 på siste året.

 

Fysikk, rettslære, språk et al vil bli stående uavhengig av de andre.

 

Men jeg vil ikke anbefale deg å ta 1T bare for å ha det på vitnemålet, det er bortkastet tid og penger. De emnene som er forskjellige fra 1P kan du fint lese de opp på egenhånd og så ta R1+R2+FY (gjeldende HING krav).

 

Siden du allerede vil inn på ING, hvorfor ikke bare ta forkurs/realfagskurs evt gå TRES veien (egentlig to-semester som det i praksis er i dag) så sparer du både tid og penger? Uansett, kjøp deg forkurs boka brukt og bruk i tillegg nettressurser.

Endret av herbiwere
  • Liker 1
Lenke til kommentar

så da er det kun r1 da som kan fjerne 2p matten fra vitnemålet, vis jeg forstod deg rett?? ser også 2p matten forsvinner når jeg legger til r1 på lista på karakterkalkulatoren hos sonans

 

og vis jeg tar r1 som privatist, tror dere jeg da kan slippe det 6 ukers forkurset på sommeren? men alikevel ta r2 og fysikk1 sammen med forkursstudentene

Endret av SheldonC
Lenke til kommentar

Ikke bare. Som det står skrevet, kun det matematikkfaget som er på det samme vgs trinnet er normalt likestilt, men enkelte skoler vil automatisk sette R1 som en høyere "rang" enn 2P, S1, og den gamle 2T. Mens andre skoler/fylker lar deg velge.

 

La oss si at du gikk ut av vgs med 5 i 2P og du senere tok R1 som privatist, men fikk kun 3 der, så kan det lønne seg å beholde karakteren i 2P. I det store og det hele så handler innpass på høgskoler/universiteter i dag av ren karaktersum (unntaket er realfagskompetanse) og alt hjelper. Du må nesten kontakte den skolen/fylket du skal ta eksamenen i direkte og høre om hva de pleier å gjøre. Men igjen, det kommer helt an på hva man skal videre på. Tar du tresemester eller forkurs så trenger du ikke R1. Forkurs boka er lagt opp slik at du nesten kan ta det etter ungdomsskolen.

 

Du har gyldig vitnemål, også kalt generell studiekompetanse dersom du minimum har de 6 grunnfagene, litt avhengig om du tok spes. stud eller gikk ren yrkes vei. Sjekk ut udir.no

 

Det er forskjell på forkurs og tresemester:

 

Forkurs er 100% belastning med matematikk, fysikk, norsk, teknologi bl.a. Realfagskurset er kun matematikk og fysikk (ca 70% belastning). Begge disse to går over 1 år før man starter på BSc ING.

 

Kun tresemester har sommerkurs. På tresemester så bruker du 6-7 uker med matematikk (mest) og fysikk på sommeren + ekstra matematikk og fysikk utover høsten på den valgte ING linjen. Ja, du kan søke om å få fritak fra det du allerede har hatt eksamen i, men det finner du på skolens hjemmeside.

Endret av herbiwere
Lenke til kommentar

For lett? Hvis kravet inn på ING er R1+R2+FY så sier det seg selv at bøkene må inneholde noe av det samme? Det jeg mente var at de første kapitlene kan minne litt om ungdomskole- og første året på vgs -matematikk, grunnleggende potenser, røtter og brøkregning bl.a. Men, fysikk forkurs har i hvert fall mer innen mekanikk og kjemi.

 

TL;DR forkursbøkene er "harmonisert" med R1/R2/FY men da rettet mot ING.

 

Såvidt jeg vet så er det kun en standard forkursbok i matematikk (sinus) og en i fysikk (RST), og disse to er brukt omtrent overalt. Dette er jo for de som ikke har tatt realfagene fra vgs. Hva NTNU bruker spesifikt får du nesten spørre dem om eller noen andre her.

 

På VGS så har man gjerne Aschehoug, Sinus eller Sigma i matematikk, og Ergo eller RomStoffTid (RST) i fysikk. Det er opptil den enkelte skole å velge hvilken serie de vil bruke, men Sinus er tydeligvis mest populær.

 

Les litt om bøkene, om forkurs/TRES, og samtidig litt på udir.no / forkurset.no

 

Som nevnt, forkursbøkene inneholder alt det du trenger - derfor jeg anbefalte deg å starte i god tid med å gå igjennom dem så du er bedre rustet når du først kommer inn, hvis du f.eks. tar Forkurs/TRES neste år da... Forkurset gir full stipend mens som privatist så blir det tre forskjellige eksamener og vil koste deg ca 3300kr, uten stipend.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...