Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Privatist i morsmål vietnamesisk


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
  • 2 måneder senere...

Hei. Jeg hadde Vietnamesisk morsmål som privatist, nivå l + ll (nivå 2) i 2014. Nå er det en stund siden og det har sikkert skjedd en del forandringer i læreplansmånen for UDI, så anbefales å sjekke der. Jeg antar du kanskje har hatt begge eksamene, men noen får det også i desember så skriver fordet.

 

For å si det slik så var jeg ikke veldig flink i morsmål på den tiden (tok det bare for å slippe tysk i 3 år på vgs), men mitt tips er å se mye på Vietnamesiske filmer (filmer som har i det minste Vietnamesisk dub, eller gjerne filmer med Viet tekst og). Hør på Vietnamesiske sanger. Vil du oppsøke hjelp kan du alltid melde deg inn på Vietnamesiske skoler, men det kan bli dyrt. Snakk alltid så mye Vietnamesisk som mulig til alle Viet folk. Spørr en som kan flytende Viet (feks foreldere) hvis du trenger hjelp med visse muntlige ord pg uttalelse, hvis du sliter med det. Jeg prøvde å lære 10 nye gloseord hver dag og skrive et setning for hver av ordene.

 

Skriftig: Det er lurt å lære det Vietnamesiske alfabetet om du ikke allerede kan. Les mye artikler på Viet, anbefaler mest politiske eller kulturelle artikler, ettersom eksamen vil mest sansynligvis be deg om å skrive fortelling (min gikk ut på å skrive historie utfra er bilde). Skriv en oppsumering av hva du leste på Viet, bare for å øve deg fram til skriftlig eksamen (5 timer går fort så er lurt og bli vandt til å lese Viet). Som tidligere nevnt, fint om du finner noe videor/filmer på Viet sub (jeg så mye på Hongkong filmer som hadde Viet sub). Les tegneserie på Viet om du synes det er veldig kjedelig med artikler, prøv å lag en dagbok på Viet der du skriver om dagen din, hva du spiste osv. Om du har mulighet (kan google), kan du finne gramatikk oppgaver på Viet. For skriftlig må du bare øve til du føler deg sikker på språket. Heldigvis er det lov å ta med ordbok.

 

Ikke bekymre deg, det skal veldig mye til for å få under 3 i morsmål. Sensuren er der for å hjelpe deg hvis du sliter med noe. På eksamen min i muntlig var det en presentasjon on meg selv, hva slags mat og kultur det er i Vietnam, evt spørsmål om hva jeg liker i Vietnam (for å sjekke min muntlige ferdigheter) og en lytteoppgave der du må oppsumere hva samtalen var.

For skriftlig får de sikkert 3-5 oppg, jeg fikk to liten og en stor oppgave. Lykke til!

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Eksamen i morsmål er som vinne i lotto for enkelte. UDIR og andre nordmenn forstår ikke språket og kan dermed ikke dobbeltsjekke om kandidaten faktisk viser kunnskapen som karakteren reflekterer, spesielt gjelder dette muntlig eksamen.

 

Jeg kjenner personlig flere av mine venner som ikke kan bruke språket til det daglig. Den dårligste karakter som ble gitt er 4 på muntlig eksamen, ytterst få fikk 3 på skriftlig.

 

Når dette er sagt, får de fleste 5 eller 6 på morsmål eksamen, selvom de ikke kan språket ordentlig. Det er bare gratis karakter!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Eksamen i morsmål er som vinne i lotto for enkelte. UDIR og andre nordmenn forstår ikke språket og kan dermed ikke dobbeltsjekke om kandidaten faktisk viser kunnskapen som karakteren reflekterer, spesielt gjelder dette muntlig eksamen.

 

Jeg kjenner personlig flere av mine venner som ikke kan bruke språket til det daglig. Den dårligste karakter som ble gitt er 4 på muntlig eksamen, ytterst få fikk 3 på skriftlig.

 

Når dette er sagt, får de fleste 5 eller 6 på morsmål eksamen, selvom de ikke kan språket ordentlig. Det er bare gratis karakter!

 

Nå vet jeg ikke om du er etnisk nordmann eller ikke har hatt erfaring med morsmål eksamen, men det er ikke gratis karakter. Er det lett å beståd? Ja det er jeg enig i, men det er ikke gratis karakter for 5 og 6.

 

Man må jobbe for det hvis man ikke kan språket godt nok. Samtidig forstår jeg hva du mener, feks. jeg er enig i at det er for lett å bestå i nivå 1 (kjenner en halv viet-filipiner som bestod med 3er i Vietnamesisk og kan nesten ingenting), men hun fikk stryk i nivå 2 på både muntlig og skriftlig og støk også igjen da hun måtte ta opp for 2. gang.

 

Så klart virker det som om det er ''gratis karakter'' fordi selv om de fleste som er født og oppvokst her, så er innvandrerforeldre om regel veldig strenge på å lære barnet sitt deres morsmål. Dermed er det veldig mange som kan språket allerede flytende og se ut som det er ''lett'' å få topp karakterer.

 

De jeg vet som fikk 5 og 6 i morsmål kan språket meget til helt flytende, og de som kan middels får vanligvis 3er, og 4 til de som kan litt høyere grad (men ikke flytende nok) utfra venner som har fortalt sine erfaringer. Det varierer også veldig mye med karakterene, feks. mange er som regel flytende muntlig men sliter å skrive, personlig fikk jeg 5 i muntlig men 3 i skriftlig og min pakistanske venn fikk 6 i muntlig men 2 i skriftlig, simpelt fordi vi var svakere i skriftlig forhold til muntlig.

 

Selv om det er sant at UDIR ikke kan dobbelsjekke kandidatens resultat så er alle sensurene erfaren og skal være rettferdige, de velger ikke tilfeldige folk fra det landet for eksamenspråket pågår i. Det er en av grunnene til at mange språk ble fjernet før 2012, bla. eritreisk og tagalog.

Folk kan faktisk stryke og men det skal veldig mye til, og utfra folk jeg har kjent og tatt morsmål eksamen så får man som regel ikke noe under 3er, nemlig fordi fleste kan allerede språket. Feks. jeg kunne allerede skrive på mitt morsmål før jeg meldte opp til eksamen og snakker begge hoveddialekter i Vietnam, men jeg måtte jobbe mer med lesing og gramatikken generelt. Jeg sier ikke du tar feil, men jeg er ikke enig at det er bare ''gratis karakter'' for oss, og det du mener ser vekk fra folk som faktisk jobber til morsmål eksamen...

Endret av Kimchi wasabi
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 11 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...