Gå til innhold

Planlegger bygging av "alt-i-ett" FreeNas system (pfsence, plex, syncthing etc)


Profanity

Anbefalte innlegg

Håper jeg traff riktig forum nå :p

Har ett mål om å lage meg en PfSence router med Nas, plex og personlig cloud server. Denna servern kommer mest sansynelig bare å bli brukt av meg, så max 2-3 connections om gangen, men kommer også til å styre ett nettverk med 3 pc'er, ett par spillkonsoller, hjemmekino og tv i stua, og trådløse enheter som telefoner gjennom trådløs switch (eventuelt trådløs løsning fra server pc'en?)

 

Jeg tenkte å komme inn i Nas gamet i etapper, hvor sluttresultatet muligens blir en alt-i-ett rackmount løsning i ett dedikert skap, så langt det lar seg gjøre i hvertfall. Jeg har tenkt på detta en gang i blandt over 2-3 år nå og lurer på om jeg bare kan sette igang.

 

Step 1.

Jeg har en gammel gaming pc som står ubrukt. Ble brukt litt som kontorpc for en stund sida men den er ikke mye brukelig lenger, tenkte å bruke den som utgangspunkt for å starte på builden.

 

 

Gamle gaming pc'en har detta oppsettet nå:

Hovedkort: https://www.asus.com/Motherboards/MAXIMUS_II_FORMULA/

CPU: Husker ikke, finner ikke kvitteringer etc. sikkert i stil med resten av pc'en.

Skjermkort: https://www.komplett.no/product/483033?noredirect=true

Ram (2x1gb): http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820227289

PSU: http://www.lc-power.com/en/product/archive/power-supply-units/lc6600gp2-v23/

 

Tenkte i denna omgangen da å bytte ut diskene som er på den, med WD-Red (3stk 4gb i raid5) og sette inn en minnepenn til OS'et og bare installere FreeNas (32bit versjonen) og plex server på den og sette det opp. Det gjør ikke noe om det er en sjangse for at filer blir korrupt eller lignende for i begynnelsen så kommer jeg til å lagre alt både på nas'en og på gaming pc'en, frem til jeg når "step 2". Poenget er bare å komme igang og kjøpe diskene og begynne å bruke dem og fordele pengene utover en lengre periode.

 

 

 

Step 2.

Neste steg vil være å kjøpe riktig ramtype og hovedkort/cpu, kanskje en psu som slår av pc'en automatisk ved strømbrudd og/eller redundant psu, og eventuelle andre deler jeg ikke har nevnt som trengs.

 

 

Her begynner jeg å slite, for jeg pleier å bygge gaming builds, så det er nytt for meg å lete etter server spesifike deler. Jeg ser at FreeNas foreslår 1gb ECC ram pr 1tb lagringsplass, mens i bygge guilden står det noe mer som 8gb er godt nok for opp til 24tb lagringsplass for å holde systemet stabilt. Jeg holder på å lese byggeguiden men sliter med konsentrasjonsvansker så må lese litt, og slappe av litt, og spør om hjelp underveis. På dette steppet så planlegger jeg også å legge inn alle de andre tinga jeg vil ha på den også, sånn som PfSence og Syncthing. Disse er jeg ikke ordentlig kjent med heller, men regner med at det kreves no spesielt nettverkskort for å bruke PfSence.

 

Trenger hjelp til å finne:

-Hovedkort/cpu som kan funke optimalt med detta (kanskje opptil 20tb rå lagringsplass, oppgraderer isåfall senere om det trengs)

-PSU som kan slå seg av ved strømbrudd (prioritert), og/eller redundancy. (bonus)

-Nettverkskort for å dra FreeNas effektiv + at det skal kjøres PfSence

-ECC Ram skal jeg klare å finne selv, men tar gjerne imot tips der og.

-Eventelle deler jeg ikke vet at jeg trenger, eller forslag til noe jeg burde ha.

 

Når det blir å sette detta sammen så kan jeg gjerne formatere de diskene jeg kjøper i "step 1" og så begynne å bruke detta fulltime som nas

 

 

 

Step 3.

Siste steg blir å flytte alt over i ett rackmount kabinett, lignende qnap sine 8 eller 12bay maskiner, hvis jeg etterhvert bestemmer meg for å bygge meg ett rackskap. Her trenger jeg ikke no hjelp, la det inn for å vise planen min.

 

 

 

 

Tilslutt har jeg noen spørsmål.

-kan jeg styre PfSence og FreeNas med putty?

-Burde jeg kjøpe alt på en gang, eller går det greit å starte med bare diskene, og kjøpe resten av hardware etterpå? Litt mye å komme ut med ca 8000-10.000kr på en gang syns jeg. Har kjøpt alt for mye dyrt og fint i år:P

-hva vil "Hardware RAID strongly discouraged" si? (står på requirements sida til FreeNas)

-trenger jeg 1gb ram pr 1tb lagring på 1-2 brukere, eller går det fint med 8gb ram for opp til 24tb, 16gb for opp til 100tb som det står på http://www.freenas.org/blog/a-complete-guide-to-freenas-hardware-design-part-i-purpose-and-best-practices/ ?

-må jeg ha like store disker i ett redundant oppsett, sånn som bare 4tb disker, eller kan de variere f.eks. ved å sette inn 3x 4tb disker, så legge inn 2x 3tb hvis jeg finner det billig, og kanskje kaste inn en 6tb disk hvis jeg kommer over det også senere?

-er målene mine realistiske, eller hadde jeg fått det bedre med en qnap ferdig rigg sånn som detta f.eks. https://www.mpx.no/product/868505/server-og-nettverk/nettverkslagring-nas/qnap-ts-853a-8g-8-bay-nas ? (går det ann å legge inn pfsence/syncthing/plex på disse også?)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

- ja du kan styre pfSense og FreeNAS med Putty, men begge har gode web-grensesnitt, det er ofte enklere å bruke det.

- hardware raid strongly discouraged betyr at du anbefales på det sterkeste å styre unna hardware raidkort (inklusive "raid på hovedkort" og anna fakeraid varianter) når du skal settes opp lagring til FreeNAS.

Årsaken til det er at FreeNAS benytter (kan benytte) zfs, og zfs virker best når det bare har standard protokoll (sata, sas, scsi) mellom seg og diskene den kontrollerer.

zfs er et veldig godt filsystem med redundans tilsvarende (og bedre en raid-5) + en "logical volume manager" i ett. Anbefales på det sterkeste.

 

Ulempen med zfs er at du må planlegge hvordan du vil ha det når du starter; du kan ikke bare legge til disker av forskjellig størrelse etterhvert som du finner det billig, uten at redundansen i pool'en din blir kompromittert.

Eksempel: hvis du vil gjøre om på pool'en din fra feks. raid-z2 til raid-z3, eller fra 2TB disker til 4TB disker, så er det enklere å sette opp en ny FreeNAS med en ny pool og kopiere dataene dit, enn å gjøre endringen på bare en pool.

 

Og en ting til: ikke (som aldri, never ever) bruk deduplisering i zfs. Den lille gleden du eventuelt føler et kort øyeblikk når du faktisk ser at du sparer litt plass på grunn av det oppveies raskt av all trøbbelet du får når du oppdager at du har for lite minne og for dårlig jern til å få dette til å svive rundt. Desperasjonen setter ikke inn før du skjønner at det ikke finnes noen angre-knapp: du kan ikke skru av deduplisering når det er skrudd på.

Lenke til kommentar

Hva vil standard protokoll si? At jeg kobler dem på hovedkortet som om jeg hadde putta dem i bruks pc'en ellers med Sata kabel?

 

Ser ut som jeg må lære meg mer om ZFS systemet, trudde man måtte sette det opp i Raid5, her høres det ut som ZFS kan kjøre egen versjon av Raid5?

 

Hadde håpa jeg bare kunne lagt til harddisker etterhvert som jeg trenger dem, blir for dyrt for meg å måtte kjøpe alt på en gang:/ Hvordan skal jeg isåfall gå fram i praksis om jeg skulle lagt til en harddisk til? Regner med at jeg i løpet av de neste 2-3 åra fort kan komme opp i rundt 10tb i filer, men å kjøpe 4x 6tb disker blir i overkant for meg å gå ut med for å ha litt ekstra plass:P tror ikke jeg kommer til å finne no sted jeg midlertidig kan legge fra meg ett bibliotek på rundt 10tb mens jeg oppgraderer servern.

 

Har ikke sett eller hørt om deduplisering, så det hadde jeg ikke planlagt, men notert at jeg skal holde meg unna|=)

 

Så vil det funke å kjøpe inn 3 disker for å komme igang og bruke den gamle maskina, og starte på nytt når jeg kjøper resten av riktig hardware, eller går ikke det?

 

Det står veldig motsigende på det jeg har lest hittil på FreeNas sidene, hvor noen steder står det at man må ha 1gb ram pr 1tb lagring, mens andre steder står det etapper på hvor mye du trenger for så og så mye lagringsplass med rådata for at Nas'en skal kjøre stabilt. Står også noen steder at man kan ha litt mindre ram hvis det er få connections. Er det feil eller misforstår jeg?



Om ikke annet så ser jeg i hvertfall hvor jeg trenger å lære mer:P

Lenke til kommentar

Ja jeg har den wiki sida oppe og venter på tid og ork til å lese videre:P

 

Begynte å kikke litt på de andre trådene her inne i gårkveld og så noen skrive på en av unraid trådene at det er lettere å legge til flere disker i unraid. Kanskje jeg heller skulle sett mer på det? (aldri hørt om før) Da så det også ut som at hvis man vil bytte fra 3x 4tb disker til 3x 6tb disker så kunne man bytte ut 1 og 1 disk til de var ferdig satt opp i unrad, så økte poolen også

 

En pool, vil det si en logisk disk satt sammen av flere disker? så det dukker opp en "C:" disk på 6tb når man har 3x 3tb i raid5 oppsett?

 

Å lage en ny pool høres jo ut som en grei måte å legge til mere plass på, selv om jeg helst bare skulle hatt 1 pool som til en hver tid alltid hadde plass til mer, uten å måtte kjøpe alt på en gang. Kanskje jeg heller burde se på en media pc? Mesteparten av lagringen kommer jo til å være video og musikk, kan media pc bruke pfsense, og alt det greine der og?

 

Er litt redd for at 1 disk skal dø, og jeg mister alt som er på den. Tenkte type raid5 oppsett ville gjøre så jeg rekker å skaffe 1 ny disk for å erstatte en eventuelt død disk om jeg skulle komme i den situasjonen.

Btw, hvordan erstatter man en død disk i ZFS/FreeNas hvis man ikke kan bytte/legge inn disker ellers? eller er det bare hvis det skjer endringer på plass?

Lenke til kommentar

en pool er logisk lagringsvolum (satt sammen av mange disker, med det raid-nivået du ønsker). Du kan dele en pool opp i så mange logiske disker som du vil.

 

unraid har jeg ikke prøvd, så jeg kan ikke si noe om det. Men tråden er informativ, du bør lese den (jeg merker meg at alt er ikke bare gull og grønne skoger med unraid heller).

 

Merk: en raid-løsning (uansett oom det er raid-5, zfs, eller noe annet) er ikke en erstatning for backup. Hvis du ikke har backup av data og du burde hatt det, så kommer Murphy på besøk når du minst aner det, og da blir du nedfor.

Vanligvis så rekker du å erstatte en død disk i et raid-oppsett før det skjer noe mer galt, men noen ganger så ryker for eksempel disk nummer to mens radiet bygges opp igjen, og da er løpet kjørt; da må du sette opp et nytt raid og restore data fra backup.

 

Du kan erstatte døde disker i zfs (selvfølgelig), det er en egen kommando for det ("zpool replace"). FreeNAS har en god brukermanual, som også beskriver hvordan man erstatter døde disker, du bør lese den.

Det er også mulig å utvide poolen ved å erstatte feks. 1 TB disker med 4 TB disker, ulempen er at det er en frustrerende langsom prosess, du må ta en disk om gangen, bygge opp raidet ("resilver") for hver disk, og det er først når du har gjort det med alle diskene i poolen at du kan utvide.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...