Gå til innhold

Rimelig laptop til fruen - maks 5k


Anbefalte innlegg

Sitter nå på frøkna sin slitne Acer Aspire 3830T, hvor oppstart først er ferdig 10-15 minutter etter at skrivebordet har dukket opp. Samt så begynner det å falle av deler litt her og der. Dermed har vi begynt å se etter en ny maskin til henne, men jeg har etterhvert måtte innse at jeg ikke er oppdatert for fem øre.

 

Bruksområde er nettsurfing, office, Netflix og veldig enkel redigering av bilder(tenk picassa istedenfor photoshop). Gaming får hun unnagjort på min stasjonære.

 

Så, er det noen som har noen tips?

 

Hittil har jeg sett etter maskin med følgende tanker;

- Ikke Acer(har ikke hørt noe positivt om disse, og denne maskinen føles ikke som noe prakteksemplar)

- Ikke Celeron

- Usikker på AMD

- God batteritid

- Helst SSD, basert på egne opplevelser. Her kan vi eventuelt se ann en HDD, og eventuelt bytte til SSD senere

- Helst 14"

- Gjerne slankt og pent design(så ikke ThinkPad eller multicom)

 

Asus Eeebook E403SA - Denne er vel dum siden den har eMMC, så vidt jeg har skjønt? Kjipt siden den hadde god batteritid.

Lenovo Ideapad 100 - Her er det ikke stort med reel batteritid, vil jeg anta..

Endret av Sleggefett
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå vet jeg ikke hvilken prosessor Aceren har, men etter det jeg kan se var det sannsynligvis ganske bra både ytelse og batteritid orginalt. Hvis det ikke er noen viktige deler som er falt av ville jeg forsøkt å fikse problemet før du kjøper nytt.  Det er sannsynligvis en av følgende problemer.

 

1.

Problemer med Windows-installasjonen. Kan løses med å installere Windows på nytt (Sletter alle data). Det forutsetter at lisensnøkkelen er intakt og at du får skaffet riktig installasjonsmedie.

 

2.

Feil med harddisken. I såfall kan du kjøpe en SSD til 400kr og installere Windows på nytt. Tror dette er den mest sannsynlige årsaken siden den går så supertreigt.

 

3. Kan være dårlig kontakt med CPU-kjøer som gjør at den må klokke ned i "nødmodus". Du vil kunne se dette med program for å lese temperatur (eks. Hwmonitor). Dette er den minst sannsynlige feilen, men også den vanskeligste å fikse. Du må sannsynligvis demontere maskinen ganske mye, og du må ha egnet rensemiddel og termisk pasta for å kunne utføre denne reparasjonen. Det er også samme prosedyre for å oppgradere til raskere prosessor som kan kjøpes billig på Ebay (forutsetter at prosessor ikke er loddet fast).

 

 

Ved kjøp av ny PC, vær oppmerksom på at det er godt mulig den nevnte Asusen er treigere enn orginaltilstanden til det hun har i dag. Prosessoren er kanskje strømgjerrig, men ikke veldig rask. Den holder nok fint til bruken som beskrives, men er ikke veldig fremtidsrettet. Men om du ikke finner raskere alternativer med tilstrekkelig batteritid uten å måtte vesentlig opp i pris kan det kanskje lønne seg å gå for en treig prosessor og bytte laptop igjen litt fortere.

 

eMMC er nok ikke optimalt verken for ytelse, holdbarhet eller mulighet for bytte/oppgradering. Men hvor stor påvirkning det er for ytelsen og holdbarhet vet jeg ikke. Det gir raskere lesehastighet enn tradisjonell harddisk, men skrivinga kan gå treigt. Dette kan bli et problem om det er for lite RAM og den begynner å bruke disken som arbeidsminne. SSD er klarer du normalt ikke slite ut uten at du forsøker på det eller har ekstrem bruk.

 

Kvaliteten på Asusen vet jeg ikke noe om. Har selv en EEE seashell som faller i fra hverandre, men det kan godt være fordi forrige eier har prøvd å demontere den.

 

Lenovoen er en del raskere. Men den har bare halvparten så stort batteri til tross for at den har større skjerm og mer strømkrevende prosessor. Her finner du en ganske grundig test av lignende maskin.

 

Hvis du tørr kjøpe brukt så kan du kjøpe denne kvalitesmaskinen som orginalt hadde ganske god batteritid, men det kan ha tapt kapasitet slik at det blir behov for å kjøpe nytt batteri. En ulempe er at den har dårlig skjerm.

 

Edit: Hva er galt med Thinkpad? Synes virkelig du burde vurdere denne som er på tilbud nå.

http://www.prisjakt.no/product.php?p=3485196

Endret av Kongeskipet
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Å dæven, tusen takk for et godt og utfyllende svar!

 

Ja, har vurdert å bytte harddisken. Det ga Thinkpad'n min nytt liv, så kan jo funke for henne og. Har ihvertfall sagt det til henne, at det er en mulighet, så får hun bestemme selv om vi skal gå den ruten. Mistenker også at det er harddisken, da maskinen hennes omtrent konstant er på 100% hdd-bruk, og gjennomsnittlig svartid lå rundt 10-20k ms hver gang jeg sjekket etter oppstart, som da er disse 10-15 minuttene skrevet over.

 

Hennes fiendtlighet mot Thinkpad skyldes vel min L430, som ser ut som Thinkpads alltid har sett ut. Så det går nok ene og alene på utseende og fordommer mot merket :) Thinkpad'n du lenket til var forøvrig aktuell, frem til hun så hvor lang tid det tar å få den levert. Tålmodighet er en dyd, men finnes ikke i like stor kvanta hos alle..

 

Dessverre fikk jeg også et stygt blikk når jeg nevnte muligheten for brukt..

 

Nå lurer hun på Lenovoen jeg lenket til over, som virker helt fin utenom batteritiden. Mulig hun kan ta i litt på prisen hvis det gir en bedre balanse mellom ytelse og batteri, men så langt har jeg ikke funnet stort før prisen begynner å nå 7-8k. Akh, mulig min google-fu/prisjakt-fu ikke er så sterk lenger.

 

Spørsmål:

Hvordan er Pentium N3700 CPU'ene i bruk? Er det merkbart for vanlige oppgaver, spesielt kontra i3?

I tråd med å øke prisen litt, så virker vel denne grei(annonsert vare som har gått +/- 1200 siden slipp ifølge prisjakt)? ASUS Vivobook R558UJ, i5/920M/256GB SSD

Ellers ser jeg at Expert har et lass med ASUS'er rundt 3k-5k, de fleste med Pentium N3700/4GB og enten svær HDD eller 128GB SSD..

Lenke til kommentar

Støtter nebrewfoz sitt forslag. Fant ikke den selv da jeg letet på prisjakt. Ser ut som den har god batteritid i forhold til ytelse og skjermoppløsning. Kabinettet kunne vært noe stivere for å forebygge mekanisk slitasje av hovedkort, men får jo ikke alt til den prisen.

 

Hvis du vil presentere bruktkjøpet noe mindre negativt kan du jo bruke ordet fabrikkoverhalt som butikken bruker.

 

Når det gjelder ytelsen for N3700 så fungerer den nok fint til vanlig bruk.

Her har du en sammenligning for noen av aktuelle prosessorer plus en i7 for å se forskjellen.

post-146429-0-76478800-1466525404_thumb.png

 

Når det gjelder PCen hun har i dag så bør du ta backup så fort som mulig. Det er stor sjanse for at harddisken kan ta kvelden når som helst. Når du har tatt backup er det jo ikke noe i veien for å prøve å installere windows på nytt. Men se først i hendelsesliste/event viewer om den viser harddiskfeil, og kontroller hvor mye det er igjen av batteriet med hwmonitor.

Endret av Kongeskipet
Lenke til kommentar

Støtter anbefalingen om backup.

De fleste tar backup seriøst når disken krasjer og de mister viktige filer (bilder, osv.). Det smarte er å ta backup før problemene melder seg, og da har jeg ikke tro på noe annet enn helautomatiske systemer - backup blir tatt uten at du trenger å huske på det selv. (Hvis folk gjorde det de sa de skulle gjøre, så ville det vært fullt på SATS hele tiden.) Selv bruker jeg Carbonite på en PC, men det finnes alternativer. (Man kan sette opp en egen backup-server i huset også, men de fleste vil vel helst slippe å styre med det.)

 

Bytte av HDD til SDD og reinstallasjon av Windows vil helt sikkert gjøre fruens PC mye raskere enn den har vært den siste tiden, men den ser jo ikke noe nyere ut, da. Hvis man er litt opptatt av hvordan en PC ser ut, så er det ikke sikkert at 'SSD-kortet' er en sikker vinner. Men som livsforlengende tiltak gir det mye for pengene.

Lenke til kommentar

Blir nok ikke noen backupserver med det første, men har fått a til å legge mest mulig i Dropbox, samt at hun har en ekstern disk hun bruker flittig, men takk for tips :)

 

Takk for tipset om Yoga'en, den så egentlig ganske strålende ut. Får ta det videre med a, så skal vi vel finne ut av det. Takk for hjelp alle sammen!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...