Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Drøft bakgrunnen for vikingtoktene


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Så du lurer på hvorfor vikingene dro for å plyndre folk i England? Vanskelig å svare på, men mange mener det var pga at de ikke likte kristendommen som spredde seg som pest. Andre mener det var litt pga gammelt vennskap, altså litt hevn. Så har man tanken om at de likte å slåss og det var kort vei dit, relativt svakt land og få andre som brydde seg nok til å hjelpe engelskfolka. Var nok også pga at de likte alt stæsjet de fikk med seg hjem :)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Norse_activity_in_the_British_Isles

https://en.wikipedia.org/wiki/Viking_Age#Northwestern_Europe

http://www.primaryhomeworkhelp.co.uk/viking/why.html

http://saxons.etrusia.co.uk/vikings_invasions.php

http://www.history.com/topics/exploration/vikings-history

https://www.awesomestories.com/asset/view/Vikings-Invade-England

 

Så alt blir egentlig spekulasjoner. Er vel som alle andre at de likte rikdom. Søk rundt så finner du ut at ingen vet svaret, alt er spekulasjoner. Hvordan kan noen vite hva vikingene tenkte? Historien blir skrevet av vinnerne og som alle vet så tapte vikingene.

Lenke til kommentar

En vanlig forklaringsmodell er befolkningsvekst og mangel på matjord. Dette blir feil. De første som reiser ved befolkningsvekst og mangel på matjord er fattige. Videre har man rike agraiske områder, også i Skandinavia - eksempelvis Skåne. Hvis man ser på hvem som gjennomførte toktene, så var det uten tvil rike og mektige som utførte dem. Det er viktig å vite at mange av kildene vi har er fra etter vikingtiden. Det er derfor begrenset til hvor gode de faktisk er, siden man ser vikingtiden gjennom middelalderens øyner - ofte da i kirkens øyne.

 

Man går dermed ut i fra at det var utsikt på enkel og rask rikdom som motivasjon for skandinavisk ekspansjon. Ikke bare i vest, men også i øst.

Lenke til kommentar

Kjedet seg, likte å dra på tur, rituale, bedre å slåss med kristenfolk enn vikingbrødre, hvem hvet ?

 

Om DNA forskingen som pågår akkurat nå slår ut slik det spås og det bevises at Rollo, vikingen fra Nord som vart hertug av Valland i nord(det vi kaller normandie idag) kan jo det diskuteres om vikingene egentlig forsvann eller var forgjengerene i rett linje til wilhelm erobreren som samlet England til ett rike.

 

Snorre sier klart i sine sagaer at Rolv sønn av Ragnvald Mørejarl og Rollo var en og samme.

Dette læres den dag idag bort i Frankrike og f.eks i 1911 fikk Ålesund statue av Rollo/Rolv i gave fra Normandie.

Danskene har en teori om en utvandret prins derifra men lite info ellers.

Lenke til kommentar

Hvis man ser på hvem som gjennomførte toktene, så var det uten tvil rike og mektige som utførte dem. Det er viktig å vite at mange av kildene vi har er fra etter vikingtiden. Det er derfor begrenset til hvor gode de faktisk er, siden man ser vikingtiden gjennom middelalderens øyner - ofte da i kirkens øyne.

 

Hvordan kan du påstå at det uten tvil var de rike og mektige som utførte dem? Det er ikke nok nedskrivinger for å påstå noe slik. Hvem var de rike og mektige som utførte toktene? Det er forskjell på vikingtoktene som det spørres om her og erobringen som var mye mer enn å plyndre ting.

Lenke til kommentar

Hvordan kan du påstå at det uten tvil var de rike og mektige som utførte dem? Det er ikke nok nedskrivinger for å påstå noe slik. Hvem var de rike og mektige som utførte toktene? Det er forskjell på vikingtoktene som det spørres om her og erobringen som var mye mer enn å plyndre ting.

Logikk. Et tokt krever ressurser i form av båter, våpen, mat og menn som har kunnskap til å navigere og sloss. Dette krever ressurssterke mennesker. Våpen og rustninger var også i stor grad personlig eiendom som utviste status.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...