Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Heksene av Roald Dahl


Anbefalte innlegg

Hei!

1. Jeg holder på å jobbe med særemne om Roald Dahl sine bøker, Heksene og Charlie og sjokoladefabrikken. I Heksene forteller gutten (hovedpersonen) at foreldrene hans er døde, og at han fortsatt blir kald av å tenke på det. Er dette et virkemiddel? Hvordan kan det tolkes?

2. Bestemoren til denne gutten røyker veldig mye sigar, som går igjen flere steder i boka. Kan dette være et symbol eller et annet virkemiddel (med unntak av gjentakelse)? Boka er forresten fra 1983.

3. Bestemoren forteller at heksene "er like skallet som et kokt egg". Videre står det: Jeg var rystet. Det var noe uanstendig ved skallede damer. - Er dette noe å ta med i analysen? Har nok sammenligningseksempler, men feministene ville kanskje reagert litt på denne uttalelsen? Kan det være en idé å skrive om dette sammen med at Umpa Lumpaene i Charlie og sjokoladefabrikken er hottentotter hentet fra en regnskog? At det viser at bøkene er skrevet for over 30 år siden.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ikke alltid så lett å si noe fornuftig om bøker som framfor alt skal være hysterisk morsomme.

 

Dette med skallede damer er nok tatt med for å skape et negativt bilde av heksene.

Leseren skal forstå at de må utryddes.

Skal man dra det langt kan man si at hele boka må føles som et angrep for de kvinner som har mistet håret av ulike grunner. Men samtidig kan man si at det er "bare en barnebok" som er skrevet for barn.

 

Foreldrene til hovedpersonen døde, og de skrev i sitt testamente at han måtte bli oppdratt i England. Og historien blir ytterligere bygd opp ved at heksene i England er blant de fæleste i verden. Leseren vil føle at spenningen bygges opp.

 

Dahl tok helt sikkert med Norge siden han selv hadde forfedre som kom fra Norge.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...