Gå til innhold

Skjerm går i dvale muligens pga for varmt skjermkort


Anbefalte innlegg

Jeg har i det siste hatt et merkelig problem med den ene pcen min, som jeg begynner å mistenke at skyldes problemer med skjermkortet. Derfor post i denne kategorien.

 

Under gitte forutsetninger går skjermen i "dvale", noe som høyst sannsynlig (?) skyldes at skjermkortet slutter å sende bilde:

 - Svært ofte under varm-boot av Windows (Windows 7), omtrent når "Welcome"-bildet blir vist. F.eks. kan dette skje når pcen har rebootet pga Windows-oppdateringer, som gjør at pcen jobber litt ekstra med oppdateringene før den vanlige desktopen kommer opp. Harddisken fortsetter å jobbe, og tastaturet er til dels responsivt (dvs f.eks. num lock reagerer, men bare en stund). Sist dette skjedde testet jeg både nettverksdeling av filer og remote desktop fra en annen pc, og begge deler virket (!). Dvs remote desktop viste kun "Welcome"-bildet, som tydeligvis hadde hengt. Men pcen som helhet hadde altså ikke hengt seg fullstendig.

 - Helt konsekvent hvis jeg går inn i BIOS-menyene. Sist jeg testet gikk jeg rett inn i BIOS med en helt kald pc, da tok det ca 5-6 minutter. Når pcen er varm kan det ta bare 10-15 sekunder før skjermen går i dvale i BIOS. Dette skjer altså i BIOS-menyen, og problemet har dermed ingenting med Windows eller skjermkortdrivere å gjøre.

 

Ved kald-boot starter pcen alltid uten problemer. Og når først Windows har startet så virker pcen helt utmerket.

 

Er det noen her som har opplevd tilsvarende problemer, og har noen forslag?

 

Min arbeidshypotese er enten feil eller overoppheting av skjermkortet. Pcen har ikke blitt brukt til spilling på lang tid, og skjermkortet belastes derfor veldig lite når Windows først har startet.

 

Jeg skal prøve å ta ut skjermkortet og rense det for støv en gang om ikke så lenge, hvis det ikke kommer noen bedre forslag her. Pcen med alt av innhold er over 5 år gammel, og det er ikke umulig at det har samlet seg godt med støv rundt i kjøleribbene til skjermkortet...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Gi fulle spesifikasjoner på PC og innhold/deler.

Og om det er som du sier gått 5 år med daglig bruk uten fjerning av støv er det stor sannsynlighet for at cpu eller gpu og dets minne og vrm overopphetes.

Så gjør rent for støv (og ta de rette forhåndsregler ved rensing)

Endret av syar2003
Lenke til kommentar

Skulle selvsagt tatt med full spekk ja:

 

 - i7-860 2,8 GHz-prosessor boxed (dvs standard kjøler antar jeg)

 - Gigabyte GA-P55-UD3 hovedkort

 - XFX Radeon HD 5770 1 GB DDR5 skjermkort

 - 8 GB Corsair XMS3 DDR3-minne 1333 MHz (nylig oppgradert fra 4 GB)

 - Western digital caviar green 1,5 TB harddisk

 - Chieftec super series 750W PSU

 - Cooler master gladiator 600 midi tower

 

Prosessorviften fikk jeg støvsugd ganske nylig. Det var store støvdotter innimellom kjøleribbene som jeg fikk bort. Dermed ble også støyen fra pcen merkbart lavere, siden prosessorviften klarer seg med lavere fart. Men skjermkortet er ikke like lett å komme til, så det må jeg nok ta ut av maskinen og rense. Har ennå ikke fått somlet meg til å gjøre det.

 

Siden pcen faktisk svarer over nettverket (både delte mapper og til dels også remote desktop) når Windows henger under oppstart, så antar jeg at i hvert fall prosessoren virker som den skal.

 

Problemene med pcen begynte for øvrig før minneoppgraderingen.

Endret av klarsen91
Lenke til kommentar

Hvis du kommer inn på den med RDP er jo alt oppe inkl IP stakk på den PCen. Så det er nok kun delvis i grafikk kortet eller lokal display output som ting streiker.

Akkurat hva og hvorfor er ikke godt å si.

Du kan jo undersøke eventviewer på system og application.

Endret av syar2003
Lenke til kommentar

En av gangene jeg testet i BIOS var det nettopp cpu-temperatur jeg fulgte med på. Den lå stabilt på rundt 40 grader mener jeg å huske, mens systemtemperatur (et sted på hovedkortet?) lå i underkant av 30 grader, da skjermen plutselig gikk i dvale. Det burde vel være greit? Mener å huske at de mulige valgene på cpu warning i BIOS begynner på 60 grader (og går til 90 eller 100 grader).

 

Jeg har riktignok ikke testet andre skjermer, men det at alt virker som det skal når først Windows har startet, og det at oppstarten av Windows henger på varmboot, forteller meg at det ikke er skjermene som er problemet. Skjermen går vel bare i dvale når den ikke lenger får noe input. Og så har jeg jo to skjermer, som begge viser det samme i BIOS, og begge går i dvale samtidig...

Lenke til kommentar

Du må prøve å isolere feilen.

 

Isolere til skjermkort

Har du et annet skjermkort , prøv dette.

Prøv skjermkortet i det andre pci express sporet.

Prøv en annen skjermutgang tom analog vga hvis dvi brukes eller motsatt.

 

I bios slå av DMPS off funksjonen.

Jeg har hatt problemer med anti kort og viewsonic med dette tidligere.

Bruk heller skjermsparer med blank screen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...