Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Hva er forskjellen på router, switch & hub?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette burde du klare å finne ut av selv...

Søkemotorer er ett hett tips.

 

Men ok:

HUB'er og svitsjer brukes til å koble sammen nettverk. Det finnes også USB huber som kobler sammen usb enheter. Likheten er at de har fler inn/ut ganger og det fungerer som ett "knutepunkt" i nettverket.

 

En HUB fungerer slik at det den får inn på en av inngangene sender den ukritisk ut på alle de andre. Er som regel litt billigere enn en svitsj. Ulempen er at informasjonen blir sendt til alle selv om det bare er en som trenger den. I ett nettverksoppsett kan da en pc i prinsippet overvåke en annen.

 

En svitsj er litt smartere og sender informasjonen kun til den enheten/maskinen som skal ha den. På denne måten er det ikke mulig for andre på samme nettverk å overvåke f. eks internett trafikken din.

 

En Router brukes vanligvis til å koble seg opp mot internet. Denne er enda litt mer avansert og fungerer på en måte som ett skille mellom eksternt nettverk og internt nettverk. Den kan bla.a tildele IP adresser på alle maskiner koblet på lokalnettverket.

 

Dette er bare en liten del av sannheten men bør gi deg ett lite hint om hva det går i. Vil du vite mer må du nok søke rundt, men det finnes haugevis om dette rundt om kring.

Lenke til kommentar

Hei,

 

en router er en enhet som kan bestemme hvor i et nettverk en data pakke skal sendes til mht. til data pakkens endelige destinasjon. En router er forbindelsen mellom minst 2 forskjellig nettverk og sender data pakken videre ut i fra "tilstanden" / konfigurasjonen til nettene. En router oppretter og vedlikeholder lister (routing tables) av tilgjenglige router og bruker denne info'en for å bestemme hvor en data pakke skal sendes.

 

Switcher er basis enheter i de fleste nettverk. Flere brukere kan kobles til disse og

brukerne kan sende informasjon over et nettverk uten å forstyrre hverandre eller få hastigheten ned.

Switcher kan også brukes for å koble forskjellige nettverk sammen. I dette tilfelle sørger en switch for at trafikk som er beregnet for bare en av nettene ikke sendes over til det andre nett.

Switcher styrer trafikken i et nett på en "intelligent" måte, dvs. hvis en pc skal "snakke" med en annen sørger switchen for at de andre pc'ene ikke blir "forstyrret i sin kommuniksjon. En switch vil for eksempel sørge for at det ikke oppstår kollisjoner mellom datapakkene fra forskjellige maskiner.

 

En HUB er en enhet som kobler flere klienter (pc'er) sammen eller til andre deler av et nettverk. Ulempen med en HUB er at alle innkommende signaler blir umiddelbart videreformiddlet. Men dette skjer på alle porter hvor det sitter nettverksenheter. Det finnes ingen styringsmekanisme eller en trafikk reglement.

Lenke til kommentar

Beklager jeg ikke stabret meg over til søkemotoren, hadde kanskje vært til mindre bry... Men takker uansett deg for at du tok deg bryet å svare! Vurderer nemlig å bestille NGT abonnement, de leverer router på kjøpet, men sier også at man trenger en hub/switch. Hva er meningen med dette? Jeg hadde tenkt å dele internett mellom 2 pc'er med relativt stor avstand (ca. 30m). Hvor mye ledning vil jeg da trenge, hvor mye koster den og HVOR skaffer jeg den? NGT supplerer vel ikke dette?

 

- Haakon

Lenke til kommentar

Skal du dele bredbånd med NGT internett er det greit å bare skaffe en switch, som du plasserer mellom pc'ene.. Da trenger du bare å regne ut selv hro mye kabel du trenger.. x meter fra routeren til switchen, og y meter fra switch til pc1 og z meter fra switch til pc2 ..

 

x+y+z meter totalt.. :)

Lenke til kommentar
Den kan bla.a tildele IP adresser på alle maskiner koblet på lokalnettverket.

 

Dette er ikke korrekt. En router trenger en DHCP server for å kunne gjøre dette. En sånn router finner du stortsett for bruk til bredbåndstilkobling, men dette er ikke standard i en vanlig nettverksrouter.

Sant nok tenkte bare jeg skulle gjøre det enklest mulig. De fleste routere som er beregnet på hjemmebruk brukes nettopp til internett deling og har derfor DHCP server innebygd.

 

En svitsj vil ikke få hastigheten opp dersom flere deler en internett oppkobling. Det går tross alt fortsatt bare en nettverkskabel fra svitsjen til routeren. Jeg mener det bare er tull å kaste bort penger på en svitsj i ett hjemmenettverk med bare noen få brukere. Får å kunne overvake en annens trafikk må en virkelig gå inn for det. Og hvorfor skulle noen gidde det innenfor ett hjemme nettverk?

 

Tilbake til tema:

 

En hub burde holde for deg, men mange av dagens routere har innebygd svitsj og da trenger du ikke. Vet ikke om NGT leverer slike nå til dags men hør så er du sikker. Nettverkskabel får du kjøpt i de fleste data butikker. Bør ikke koste mer en ca 6 kr meteren men det finnes ferdig kobla i lengder fra 1-30 meter.

Lenke til kommentar
I steden for kabler, kontakter og jobben hadde jeg heller investert i en trådløs akssess punkt / trådløs router.

Avhengig av switchen er det faktisk billigere ... og så mye mindre jobb.

Ikke for å være kranglete, men har veldig dårlig erfaring med trådløst nettverk.

Ja det er enkelt, greit og fancy. Men det er treigt! og noen ganger ustabilt. I tillegg kan det å sette opp ett trådløst nettverk være en skikkelig utfordring for folk med lite erfaring innenfor data. Fattern har kobla opp ett hjemme og jeg vet ikke hvor mange timer jeg satt i telefonen med han før han fikk det til å virke...

 

Ulempen med kabel er selvfølgelig at du må muligens borre noen hull her og der, men når det er oppe er det bare å plugge inn så har du ett nettverk som er både kjappere og tryggere enn ett trådløst noen gang kan bli.

 

30 meter høres i tillegg ganske mye ut og vil mest sansynlig gå ut over hastigheten. Spesielt om du har noen mur vegger i mellom.

Lenke til kommentar

Hei igjen,

 

ja du er kranglete. I samme slengen skriver du som om dine erfaringer er allmen gyldig. Jeg har satt opp mange (fler en 10) trådløse nett.

Kan ikke se noen ustabiliteter eller tregheter. Alle trådløse nett er stortsett raskere en de fleste bredbåndsforbindelser de fleste private brukere har råd til.

Men jeg skal innrømme at det ikke altid like enkelt å få det opp å gå. Men det er som med alt annet i livet, ikke alle kan alt. Da er det på tide å spørre noen om hjelp (helst ikke over telefon).

Lenke til kommentar
Kan ikke se noen ustabiliteter eller tregheter. Alle trådløse nett er stortsett raskere en de fleste bredbåndsforbindelser de fleste private brukere har råd til.

Kabler _er_ bedre uansett, det finnes jo bare en fordel med trådløst og det ligger i navnet...

Min erfaring er at det er mye mer mikkel, kan i worstcase-tilfellene være stabilt som en full mann på stylter.

Krever mye mer konfig og mye mer krevende for uerfarne brukere enn kabel osv.

WLAN til hjemmebruk er fortsatt på krabbestadiet med hensyn til hastighet, brukervennlighet osv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...