Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

switch, hub eller router?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Telenor krever oppringing. Kun en oppringt forbindelse pr abbonenet.

Dette betyr at kun en maskin kan koble seg til nett selv om flere har fysisk mulighet til dette. Måten å gå rundt dette på er å gjemme nettverket bak en router og la denne koble seg til nett. Routeren kan da fordele netttilgangen til de maskinene som befinner seg bak den. Dette krever en router som kan ringe opp - en som støtter protokollen PPPoE.

Telenor er vel den eneste som krever at man ringer opp.

 

Andre ISPer leverer som regel en IP. En IP betyr at en èn enhet kan være koblet til. Løsningen er noe av det samme som med telenor - gjem nettverket bak en router. Siden du ikke trenger å ringe opp kan det være en enklere router som ikke støtter PPPoE

 

NGT (er det andre?) leverer et modem med innebygget router. Du trenger altså ikke å kjøpe din egne router. Minuset her er at den kun har en port, så man kan bare ha en kabel i den av gangen. Løsningen er å kjøpe inn en switch som deler linja til alle de andre maskinene i nettverket.

 

Noen ISPer gir brukerene flere IPer. Har man tre maskiner og tre IPer så trenger man ingen router i det hele tatt.

 

Noen routere har, som NGT sine, kun en port. Da trenger man både en router for å dele en IP til magen maskiner, og en switch for å kunne koble flere maskiner til routeren

Lenke til kommentar
Er det noe annet som er nyttig å vite før jeg begynner å sette opp nettverk hjemme??

Med dagens prisar på trådlaust utstyr so ville eg ha vurdert trådlaust sterkt. Då kan du sleppe heile kabelH*. Det einaste er drivarar til linux som det kan vere litt vanskeleg med. Ein trådlausruter er ikkje særleg dyr heller. Fleire av dei trådlause ruterane har ethernet LAN ogso(innebygd 4-5 ports switch), so då kan du f.eks. kople serverar direkte mot den.

Lenke til kommentar

Hei,

 

her kort en forklaring på en switch ...

 

En "switch" er et samlingspunkt i et nettverk hvor maskiner kobles opp imot med TP, hvor "switchen" igjen deler "signalene" til rette mottakere, slik at datamaskinene kan kommunisere med hverandre.

 

I motsettning til en hub "vet" switch hvilken netverkskort er koblet til hvilken port, dvs. switchen klarer å "route" data trafikken til riktig maskin og pøser ikke pakkene til alle portene. Dette gir deg mindre nettverksbelastning og mindre kollisjoner. En switch brukes vanligvis ikke for oppkobling mot et brebåndsnett.

Lenke til kommentar
Med dagens prisar på trådlaust utstyr so ville eg ha vurdert trådlaust sterkt. Då kan du sleppe heile kabelH*. Det einaste er drivarar til linux som det kan vere litt vanskeleg med. Ein trådlausruter er ikkje særleg dyr heller. Fleire av dei trådlause ruterane har ethernet LAN ogso(innebygd 4-5 ports switch), so då kan du f.eks. kople serverar direkte mot den.

Nei nei og atter nei! Trådløst er kun for sofasurfing. Det duger ikke som backbone i nettverket ditt. Kapasiteten er altfor liten. Prøv å overføre en GiB over wlan kontra 100mbps kabel. Du kommer aldri til å bruke wlan til å overføre data igjen.

Med dagens teknologi egner det seg kun som en ekstra luksus for å bære med seg laptoppen mens man surfer.

 

Ellers; planlegg nettverket ditt. Tegn det gjerne opp. Kjøp alltid switcher med en port eller to mer enn du egentlig trenger. Du kommer til å få bruk for det :)

 

zorm: dette er litt flisespikking - det finnes ikke 8 porters routere, men routere med en 8 porters switch. Ellers er poenget ditt veldig godt. Det er viktig å tenke på oppskalering

Lenke til kommentar
Man får jo bare 1 IP ut mot nettet, så switch går vel ikke.

Kommer helt ann på levrandør. Om modemet ditt har innebygd router så holder det med switch, om du må koble opp pppoe så må du ha en router, eller bruke ei maskin som router (ICS i winxp f.eks).

 

Har du telenor må du har router, har du NGT holder det med switch.

Lenke til kommentar

Er enig med enden ang. hans synspunkt om WiFi som backbone.

Muligheten her kan være å kjøpe seg en router med både switch og trådløse tilkoblingsmuligheter - på det viset kan man både bruke 10/100mbit til de som ønsker det, samt WiFi til de som skulle ønske dette.

- En litt dyrere løsning, men langt kjekkere om noen skulle ønske trådløst.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...