Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Syke mareritt


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Hei! Har den siste tiden opplevd en rekke mareritt. Noe jeg aldri har slitt med før. Det første marerittet kom for ca en 3-månders tid siden, og har etter den tid vært ganske hyppig (ca 1 gang i uken).

 

Det syke med dette, marerittene, er at jeg føler jeg er våken mens jeg drømmer. Hvertfall halvvåken. Så når jeg drømmer prøver jeg så hardt jeg kan å våkne. Tvinger hende mine opp mot taket, prøver å slå i veggen, prøver så hardt jeg kan å presse ut et skrik osv. Når jeg først greier å våkne, er det null sjangs for at jeg legger meg igjen for å si det sånn. Er livredd for å oppleve den følelsen igjen.

 

Marerittene foregår som oftest i meget bisarre atmosfærer. Skal ikke skildre drømmene så altfor i detalj da flesteparten er meget grove. Men noen eksempler trengs:

 

Sorte armer kommer ut av veggen og drar meg i beina.

- Kjøttetende planter som ser ut som vaginaer ( skal såklart krype inni/ stappe håna inn)

-Drukner i en sakko sekk

- Forkledd mann dunker på naken kvinnekropp (hun ligger på magen) med hennes eget bein, som han har sagd av. Dunker i en rythme med et tørst blikk i en atmosfære som noen gjerne vil skildre som helvette

-Blir dratt "ned"

 

Osv..osv.

 

Var å besøkte lege her om dagen ang. Noe annet. Tok det opp såvidt, men han hadde ikke tid til å si mer en " skriv ned drømmene med engang du våkner, deretter prøv å tyd de" Drømmene gir absolutt ingen mening!

 

Noen som har opplevd no lignende? Som fikk satt en stopper på det?

 

Ellers kan det nevnes at jeg ikke har hatt noen livsstil endringer, er glad i livet, positiv og det har ikke vært noe spesielt som har skjedd det siste året.

Har historie med søvnløshet og bruker periodisk "Vallegran" og "Melatonin (?)" Til å såve på.. (ikke brukt på lang tid)

 

Beklager for lang post, og takker for svar!

-20År gammel gutt

 

Anonymous poster hash: 24590...935

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis

http://no.wikipedia.org/wiki/S%C3%B8vnparalyse

https://www.google.no/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=sleep%20paralysis

 

Kan det være det du opplever?

Hvor lenge etter at du legger deg opplever du dette? Har du sjekket hvor lenge du har sovet etter å klart å stått opp?

 

Tror jeg selv har opplevd noe lignende før, men bare et par ganger. Da hadde jeg akkurat lagt meg, og så kunne jeg høre raske skritt i rommet rundt meg som om noen løp rundt. Jeg følte at jeg var våken, men jeg kunne ikke bevege meg (kroppen er som kjent paralysert i REM-søvn for vår egen beskyttelse), isteden så prøvde jeg å vente så lenge jeg kunne før jeg prøvde å stå opp ettersom jeg tenkte at det ikke kunne være lenge igjen til det ble morgen siden jeg drømte, men da jeg etterhvert kom meg opp så hadde det bare gått en halv time siden jeg hadde lagt meg.

Dette opplevde jeg for rundt 7 år siden, kanskje mer.

Den andre gangen skjedde også like etter at jeg lagt meg, men da hadde jeg ikke noen hallusinasjoner, jeg var bare våken og kunne ikke bevege meg i det hele tatt i noen sekunder. Også mange år siden.

The two major clatssifications of sleep paralysis are isolated sleep paralysis (ISP) and the significantly rarer recurrent isolated sleep paralysis (RISP). ISP episodes are infrequent, and may occur only once in an individual's lifetime, while recurrent isolated sleep paralysis is a chronic condition, and can recur throughout a person's lifetime.

Fra Wikipedia. Lurer på om ikke det er "RISP episodes" du opplever, men dette er noe du burde snakke med legen om. Jeg har bare skrevet dette etter min egen erfaring og jeg har aldri snakket med noen med ekspertise på dette område angående dette så det kan ha vært noe helt annet, men jeg tror det er søvnparalyse jeg opplevde. Uansett, som sagt så anbefaler jeg deg å snakke med noen med mer peiling på område.

Endret av DaveSaves™
Lenke til kommentar

Kan høres ut som såkalt søvnparalyse. Har opplevd dette flere ganger og det er ganske skremmende! Ofte er det slik at du ligger bevist i senga men klarer ikke røre en muskel. Det kan føles som du sier at du blir dratt ned i senga, at noe presser deg ned eller at du er veldig tung på en måte. Samtidig som dette skjer hallisunerer du, og kan se veldig skremmende ting! Slik jeg har forstått det, skylles det at hjernen din våkner men ikke kroppen.

edit: dave kom meg i forkjøpet.

Endret av Th0r
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Takker for begge svar!!

Lesingen på wikipedia om søvnparalyse følte jeg meg veldig truffen av! Da har jeg noe å bygge researchen min videre på vertfall :-)

Godt å høre at jeg ikke er alene!

 

@Dave Pleier somregel å få 2-3 timer søvn.

Om jeg våkner midt på natta uten å ha "mareritt", så kommer det iløpet av de første minuttene etter innsovning igjen.

 

Anonymous poster hash: 24590...935

Lenke til kommentar

Kan høres ut som såkalt søvnparalyse. Har opplevd dette flere ganger og det er ganske skremmende! Ofte er det slik at du ligger bevist i senga men klarer ikke røre en muskel. Det kan føles som du sier at du blir dratt ned i senga, at noe presser deg ned eller at du er veldig tung på en måte. Samtidig som dette skjer hallisunerer du, og kan se veldig skremmende ting! Slik jeg har forstått det, skylles det at hjernen din våkner men ikke kroppen.

edit: dave kom meg i forkjøpet.

Oi, høres spennende ut. Hvordan kan man bevisst oppleve dette? Hallusinasjoner inkludert.
Lenke til kommentar

Paralyse kommer av at du ligger helt stille. Sjansene hoyner hvis du ligger paa ryggen, hvis du vil unngaa det test ut aa ligg paa magen eller siden mer. Hvis du kommer i paralyse kan du holde pusten saa vil kroppen bli tvunget til aa bli kicket ut av det.

Naar du skal forstaa situasjonen din, legg merke til hvilken Folelse drommen gir deg. (ikke tenk paa detaljer, ikke tenk paa det visuelle) KUN fokuser paa hvilken folelse denne drommen gav deg. naa tenk paa livet ditt, hvor har du hatt den folelsen for? I barndommen? alene? med venner, foreldre? Jo mer du gjor denne teknikken, jo mindre skriker underbevisstheten fra seg (mindre mareritt).

sovnparalyse er en teknikk enkelte bruker bevisst, for a faa enten ut av kroppen opplevelser, eller lucid dreaming. sistnevnte er vitenskapelig bevist.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lucid_dream

De vanligste tipsene for aa faa dette, er aa stirre paa hendene dine i 5-10 minutt for du sovner. skrive dromme dagbok, og spor deg selv daglig "er dette en drom?" og forklar hvorfor det er en drom, eller ikke er en drom. gjor du dette rutinemessig, drar du med deg -vanen- inn i dromme, og spor deg selv DER ogsaa, er dette en drom? og svaret blir da JA. og du blir "lucid" eller bevisst i dromme.

Ellers i forhold til mareritt, saa kan det vaere en idee og jobbe med seg selv, og bruke en del selvhjelpsteknikker, slik som f.eks: produktet med navn "Pstec" (de har en gratis APP) hvis du soker. Dette er ganske heavy psykologi, kognitiv terapi og NLP i samme program. Videre vil jeg anbefale noe som heter TRE:



Sistnevnte blir brukt av det amerikanske forsvaret for aa behandle tidligere soldater som har Posttraumatic stress disorder (PTSD). Hvis du f.eks annenhver dag lytter paa PStec appen, og neste dag gjor TRE, og gjor dette annehver dag i noen maaneder, saa vil du release, kvitte deg med masse emosjonelt og "baggasje". men! du kommer til a faa en del drommer av dette, fordi dette skjer naar man jobber mye med seg selv og releaser mye. Da kan du samtidig bruke den "legg merke til hva folelse drommen gav deg" teknikken i tillegg. Lykke til. Naa har du faat mer enn nok verktoy til a virkelig endre paa ting og tang i deg selv. Endret av Takk7
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takker for fyldig svar! :)

Ikke alltid like lett å huske å holde puste.. Jeg kom vertfall ikke på å gjøre det inatt.

Følelsen den gir meg en vel egentlig ren frykt? Hvor jeg har denne følelsen fra kan jeg ikke ta igjen.

 

Vurderer å evnt ta det opp med legen.. Få noe å sove på og se om det funker.

skremmende greier dette her :( :(



Anonymous poster hash: 24590...935
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...