Gå til innhold

Oppgradere eller kjøpe ny?


maXini

Anbefalte innlegg

Hei. Har hatt laptopen min i snart 2 år og vært veldig fornøyd med den. Men er noen små ting som går meg på nervene. I forbindelse med det lurer jeg på om jeg fikse de småfeilene ved en oppgradering, eller kjøpe en ny maskin. Litt om problemene.

 

Specs:

GPU: NVIDIA 635M grafikkort tror jeg.

Prosessor: i5-3210M CPU, 2.5GHz

RAM: 8GB

Full HD skjerm

En ASUS N56VJ laptop, 15"

 

1. Treg. Alle bærbare blir jo treg en eller annen gang. Maskinen jeg har bruker en 5200rpm 500GB harddisk (vanlig). Merket at maskinen begynte å bli treg til høsten, gjennopprettet til fabrikkinnstillinger, hjalp bittelitt men ikke mye (formaterte ikke alle partisjoner dog). Vurdert clean installasjon for å hjelpe. En bedre løsning ville vært å kjøpe en SSD.

 

2. Batteri. Bruker 2 timer fra 100% ned til rundt 30%. Føler jeg trenger noe bedre da jeg ikke alltid har tilgang til stikkontakter. Noe jeg har tenkt på er å kjøpe meg en ny batteri fra Ebay eller noe, men hvor mye vil det hjelpe? Hvordan vet jeg om et batteri er kompatibel med min laptop (ser f.eks mange ulike modelnr).

 

3. Varm/viftestøy. Bråker en del/blir varm ved middels bruk (f.eks youtube, anime via browser, filmer). Har ikke renset viften før, så det kunne kanskje ha hjulpet. Men gjør jeg det selv forsvinner vel garantien? Prosessen er vel ikke heller så enkel (demontering).

 

Stort sett de tinga som plager meg idag. Er jo helt vanlige problemer, og det finnes nok enkle løsninger til dem, noe som gjør at jeg vurderer å oppgradere da jeg liker maskinen. Hva synes dere? Hva ville dere gjort, hvordan ville dere løst disse problemene. Takk på forhånd!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Å fjerne støv fjerner ikke garanti/reklamasjon. Kjøp deg en SSD og et nytt ebay-batteri. Begge deler vil garantert bli bedre enn det du har nå. Jeg oppgraderte min gamle Dell m1330 med en SSD, er blitt mye raskere enn da den var helt ny, og med det fungerer den mer enn nok for mitt bruk lenge enda..

Lenke til kommentar

Jo, hvis viften sitter løs eller man tar bort forsegling i så fall over skruehullene pleier de fleste reprasjonsteder å si garantien lengere er ikke gyldig.

 

Men man trenger nødvendigvis ikke å skru hele maskinen fra hverandre, med mindre viften har så mye støv og hår at den ikke klarer å gå rundt, i de fleste tilfeller holder det med luft på boks og blåse inn i viftehullet eller bruke PC rens f.eks Hama Luftavstøver

 

Kjøpe batteri fra ebay kan være en risiko, siden det finnes dårlig batteri (Uorginale) som i verste fall kan starte brann eller ikke fungere særlig bra, da tenker jeg på batterimåler, da er det raskere og tryggere å handle på https://altitec.no/ som har veldig stort utvalg man får norsk graranti.

 

Er batteriet mye brukt? Siden 2 timer er ikke så ille, hvis orginal batteriet, har 4400mAh så er det i så fall lite i tjene på nytt batteri.

 

Du kan eventuelt sjekke:

 

CPUIDHardwareMonitor1.png

Under batteri og kapasitet, er current capacity lavere en Full hvis ikke programmet gir rare tegn eller ikke noe her, så vil jeg nok anta batteriet er degradert fra orginal kapsitet.

 

Er enig om SSD det er sterk anbefalt uansett laptop vil det være en oppgradering.

Så du taper ingenting å prøve, anbefaler Crucial MX100 SSD 256GB ved ny installasjon fra DVD eller mere da den gir mye for pengene. Samsung 840 Evo går den også hvis du har recovery partisjon, er fin når det kommer til samsung data migration. Der følger det med program som kan kopiere fra harddisk til SSD så du slipper å reinstallere alt.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

1.

Siden maskinen er omtrent like treig etter gjennoppretning mistenker jeg 3 mulige årsaker:

 

- Et program/oppgradering du installerer etter gjenoppretning kan ha en feil som gjør at det henger eller er mer ressurskrevende. Jeg har f.eks. hatt lignende problem med firefox som hang og gikk treigt selv like etter reinstallering. Fungerer fint igjen nå, enten fordi oppdatering har fikset det eller fordi jeg endret noen instillinger slik at det brukte RAM i stedet for harddisken.

 

- Overopphetning slik at den ikke lengre kan holde like høy klokkefrekvens. Du kan se frekvens og temperatur med hwmonitor.

 

- Harddisken kan leve på siste verset. Da hender det av og til at de blir ekstremt treige. I såfall vil oppgradering til SSD definitift hjelpe enormt, men da vil også bytting til en like god harddisk hjelpe en del.

 

 

2.

Bruk det programmet hwmonitor og post gjerne resultatet her. Har vært borti en del rare feil på batteridata fra det programmet. Primært at verdiene står under feil tittel. Hvis det er lenge siden du har tømt batteriet kan dataene også være feil. Hvis batteriet har bortimot original kapasitet så er den lite/ingenting å hente på å kjøpe nytt, annet enn at du kan ha med to batterier og skru maskinen av eller sette den i dvale for å bytte.

 

Det kan hende det er mulig å få uorginale batterier med større kapasitet, men da tipper jeg det går ut over brannsikkerhet og/eller størrelse (at batteriet stikker ut på undersiden eller baksiden). Jeg vil fraråde å kjøpe annet enn orginalbatterier når det er snakk om så store størrelser av en så ekstremt eksplosiv batteritype som litium-ion.

 

 

3.

Garantien kan ryke av den minste ting. Men du har uansett 5 års reklamasjon, og den skal det mer til for å gjøre ugyldig. Det kan riktignok kreve en del krangling før du får det du har krav på. Nå er jeg ikke noe jurist, men tror de må sannsynligjøre at en eventuell feil kommer av at du har gjort noe galt før du mister reklamasjonsretten. Men om man ikke tar hensyn til statisk elektrisitet kan de merkeligste feil oppstå i ettertid.

 

En annen sak er om du kan komme til vifta uten å rissikere å ødelegge noe. Det er vanskelig å skru opp en laptop på en forsvarlig måte uten servicemanual tilgjengelig. HP, Lenovo og Dell legger ut servicemanualer til alle modeller, men tror ikke Asus gjør det. Du kan jo prøve å sende de en mail der du spør pent.

 

Det kan jo også hende at dette er en reklamasjonssak. Hvis du har behandlet PCen pent og ikke utsatt den for mye støv, så kan det jo hende det er den termiske pastaen som er dårlig.

Lenke til kommentar
Takk for respons!

text

 

Grunnen til at jeg vurderer oppgradering er at jeg ønsker å beholde maskinen til jeg går ut av studiene (vår 2016). Er nødt til å skaffe meg en SSD til da, men bør vel få gjort noe med viften + batteriet kanskje?
Hvor mye støv viften har er vanskelig å si. Alt jeg kan si at den fort blir varm + bråker ved middels oppgaver (maskinen var ikke slik før, i sommer f.eks. begynte å bli rar engang i høst). Ønsker jo å fikse det mtp forelesninger.
Batteriet har blitt brukt ganske mye. Jeg begynte med ca. 4 timer levetid da maskinen var ny (kjøpt februar 2013). Så ikke overrasket om denne har blitt degradert. Er derfor jeg vurderer å bytte batteri da ikke alle forelesninger har tilgang til stikkontakter.
Installerte CPUID HWMonitor. HEr er hva den sier om batteriet:
Designed capacity: 57200 mWh
Full charge capacity: 44407 mWh
Current capacity:
- Max: 36025 mWh
- Min: Går nedover. Foreløpig 33737 mWh.
Du kan se på bildet lenger nede.
Ang. SSD. Har en recovery partisjon på denne. Hva vil skje om jeg ønsker å beholde denne? Jeg tenker en clean installasjon uansett, fresh start. Antar recovery partisjonen blir borte?

 

text

 

1.

Var noe forskjeller da jeg gjennopprettet til fabrikkinnstillinger, men ble ikke overrasket. Har opplevd bedre ytelse på andre maskiner.

 

Skal prøve å se litt på de ulike tallene fra hwmonitor. Som jeg sa kjørte jeg ikke en clean installasjon, hadde en partisjon med backup data. Kan jo være noe der.

 

Jeg bruker Chrome, har som regel en del faner oppe (minimum 30). Tror det har noe å si, Chrome er hvertfall treg til tider. Det som er mest irriterende er om jeg ønsker å åpne Windows Utforsker, skal åpne en applikasjon (VLC f.eks). Det kan ta evigheter.

 

2.

Her er et bilde.

Znv5Vmt.png

 

Gått ca 45 min siden den var på 81%, men veldig rolig bruk. Rolig er den å nå, venter fortsatt på viftestøy komme/varme gå opp.

 

Edit: Fans: CPUkan gå opp til 2900 RPM..

 

3.

Har behandlet PC-en ganske pent! Vanskelig å si hvor mye støv jeg har utsatt den for. Skal se om jeg finner noe på nett ang vifterens, evt spørre Komplett om deres policy rundt dette.

 

Edit: Fant denne videoen som viser demontering av modellen jeg har.

 

Ser ikke ut som at det er noen enkle veier for å rense viften uten å demontere. Men demonteringen så ikke ille ut, har gjort det et par ganger på noen HP-maskiner før, men aldri en Asus. Garantien utgår om ikke så lenge (2 års garanti, om noen uker har det gått 2 år), så kan vel rense viften selv? Så lenge reklamasjonen ikke ryker..

 

Takk igjen for respons!

Endret av maXini
Lenke til kommentar

1. Treghet

Ser at HWmonitor ikke viser frekvens likevell. Det er nok hwinfo64 som også viser frekvenser, men jeg har ikke ny nok laptop til å teste selv. Hvis du kjører noe CPU-krevende over lengre tid kan du teste om kjølinga er tilstrekkelig, eller om den etter hvert klokker ned fordi den blir for varm. Har aldri testet det selv, men ser ut til at prime95 er et mye brukt program for slik stresstesting.

 

Men hvis tregheten først og fremst kommer ved åpning av programmer tipper jeg det er større sannsynlighet for at det er relatert til harddisken. Hvor lang forsinkelse er det snakk om ved åpning av enkle programmer som utforsker og VLC? Foreslår at du åpner Resource monitor og ser der hva som er flaskehalsen akkurat når du synes den føles treig. Følg spesiellt med på CPU-bruk og disk aktivitet (%).

 

2. Batteri

Dataene på batteriet ser ut til å stemme bra med batteritidene du nevner. Det har ca 78% av original kapasitet. Så hvis det som nytt varte 4 timer fra 100% til 0% vil det nå vare litt over 3 timer med samme bruk (4*0,78). Fra 100% til 30% vil det da vare ca. 2 timer og 10 minutter (3,12*0,7). Siden det er samme batteritid som du opplever betyr det kun skyldes batteriets slitasje, og at du vil få tilbake den originale batteritiden ved kjøp av nytt batteri.

 

Hvis tallene ikke var like ville det bety at noe trekker mer strøm enn det gjorde tidligere (f.eks. økt CPU-bruk). Da ville du fått noe bedre batteritid med nytt batteri, men ikke like god som du hadde før.

 

3. Støy

Jeg ville nok ventet litt før jeg ville begynt å skru den opp. For det første ville jeg holdt hånda 1-2 cm forran utblåsninga for å kjenne etter om du kan kjenne det blåser varm luft ut. Hvis vifta bråker uten at du kan kjenne vinden kan det være et tegn på at det er tettet med støv. Hvis du kjenner masse kald luft, så kan det være tegn på dårlig kjølepasta. Men det kan også komme av dårlig viftestyring der vifta sviver fortere enn nødvendig.

 

Kontroller hvor mye CPU-bruk den har når du opplever den som bråkete. Hvis du har veldig høy cpu-bruk over lengre tid er det mange laptoper som begynner å bråke en del selv om kjølinga er så god som ny.

 

Det er sikkert lurt å høre med butikken om du kan få det på reklamasjon før du forsøker å skru i den.

 

Hvis du skrur den opp må du også ta ny termisk pasta på før du skrur den sammen igjen. Og da er det viktig å rense kjøler og CPU/GPU godt med løsemiddel som ikke etterlatert rester. Jeg ville brukt et slags stort plast-plekter i stedet for den den harde metall-plata de brukte i videoen. Også må du ikke minst sørge for å forhindre statisk elektrisitet. Dokumenter gjerne at du har gjort dette riktig i tilfelle du skulle havne i en reklamasjonskrangel der de hevder du ødela PCen av å skru den opp.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...