Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Trenger tips/råd til farge på huset!


Anbefalte innlegg

Hei

 

Nå er det tid for å male hus utvendig, og det skal males for første gang.

Vi trodde at vi bestemte oss for farge men nå er vi litt i tvil :(

 

Fargen vi har valgt ut heter Tåkedis fra Jotun, som hovedfarge.

Klassisk hvit valgte vi ut for å ha rundt vinduene og staffasje.

 

Vinduene og døren er i Bomull, men vi har utepersienner på alle vinduene og døren blir også malt i en anben farge.

 

Fikk vite at om vi tar Tåkedis, så vil den virke blålig, da grå farger har blått i seg. Og jeg falt for Tåkedis fordi; den er så ren og lys og fordi jeg er glad i grå farger.

 

Som sagt, nå er vi i tvil og trenger litt hjelp.

 

Er det noen som har noen tips? Råd? Hvilken farge er mest safe å gå for?

 

Bare kom med et eller annet, for vi er desperat etter hjelp :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er vanskelig å gi noen veldig konkrete råd når det gjelder husfarge, for det er veldig individuelt hva man liker.. :)

Mener å huske at vi har tåkedis på veggene på soverommet. Behagelig gråfarge, fremstår ikke som veldig blå..

Naboen har forøvrig akkurat skiftet farge på huset, fra rødt til mørkegrått. Den fargen kombinert med hvite vinduskarmer og -lister ser veldig fint ut :)

Lenke til kommentar

TS! Søk hjelp hos proffe, som kan komme hjem til deg. Arkitekter, eller en konsulent som jobber med farger.

 

Å gi råd om farger på et vilkårlig hus, i et vilkårlig miljø (les nabolag, terreng/bakgrunn, o.l.) er håpløst. Du har heller ikke noe bilder av huset/miljøet, å vise frem. Jeg gidder ikke å sjekke hvilke farger du har nevnt her, da det er tull uten å se hus og miljø.

 

Men tar en utgangspunkt i et tradisjonelt norskt trehus, så kan jeg komme med noen kommentarer. For det første så høres det ut til at dere tenker på for mange farger på huset og ennå så har du ikke nevnt farge på tak/takstein, grunnmur og farge på persienner. Kan raskt bli et "lappeteppe" av farger.

 

Generelt så bør ikke fasadene (over grunnmur) ha mer enn 2 - 3 farger. Det er mye brukt bare 2 farger. En staffasjefarge (vindu, dører og vindskier). (Enkelte ganger også vinduslistverk/bord og vannbrettbeslag) og en annen på resten av treverket. Men dette er avhengig av huset. En kan ha mer markert staffasje (vinduer, vindskier/islekt og toppbord på balkonger, hvis disse er smale. Hvis de er brede/tykke, må en velge en farge som ikke bryter for mye. På enkelte hus kan vinduer og dører ha en annen farge, enn resten av staffarsjen. Men da blir det to staffarsjefarger rundt vinduene og det er ikke bestandig det passer. Samt at det kan bli for mange farger.

 

Gennerelt så skal staffarsje KUN være en markereing og ikke brukes på større flater/bredder. Ser nå bort fra dører, det er greit at de "trer frem". Jeg ville trolig valgt samme farge på persienner, som på staffarsjen, for ikke å få for mange farger.

 

Fargene må harmonere på hele huset (også grunnmur/tak) og det må passe inn blant andre hus og bakgrunn/horrisont.

 

Men det er for vanskelig å gi spesifikke råd uten å se hus, sted og miljø. Og detaljer med hva som bør være staffarsje, eller ikke. Det kan gjøres med gode bilder, men det blir for mye skriving frem og tilbake, til at jeg ønsker å engasjere meg for mye. (I alle fall ikke uten å få betalt for det) Har du venner som er gode på farger, så kan de kanskje hjelpe. Hvis ikke søk proff hjelp, i nærheten av deg.

Endret av Friluftskar
Lenke til kommentar

Fikk vite at om vi tar Tåkedis, så vil den virke blålig, da grå farger har blått i seg. Og jeg falt for Tåkedis fordi; den er så ren og lys og fordi jeg er glad i grå farger.

Problemet med farger er at de er en subjektiv tolkning i hodet vårt av det vi ser, som påvirkes av lystemperatur og intensitet på selve lyset, og fargen og teksturen på veggen det reflekteres fra, og farger i omgivelsene. Alle hvite og grå farger vil virke litt blålige i skumringen, gråvær og i vinterlig lys, lett rosaskjær ved soloppgang og nedgang mens de kan se kanskje mest lik fargekartet i sterk sol og kanskje mest lik fargekartet. Om resten av synsinntrykket omkring huset består av grå asfalt, hvit snø eller grønt gress rundt huset vil også påvirke hvordan hodet vårt oppfatter fargen på huset. Så å velge en "rein" farge og forvente at den skal oppfattes ensartet i alle forhold er vanskeligere ute enn inne, da man har mindre kontroll på lysforhold og omgivelsenes farger.

 

Men til ditt egentlige spørsmål: Jeg gikk inn i Jotuns fargevelger og prøvde Tåkedis på vart hus. Ja, det så blålig ut på PC-skjermen. Så prøvde jeg diverse andre gråfarger, og kom til at fargen Skifergrå, litt mørkere men ikke mørk, var den som så mest nøytralt grå ut på samme bilde på PC-skjermen. Ser man derimot Tåkedis og Skifergrå side om side ser Tåkedis mest reint grå ut, mens Skifergrå er lett brun. Muligens innholder Skifergrå litt rødt pigment, som motvirker at den oppfattes blå. Jeg vil derfor anbefale å få en halvliterboks av disse to gråfargene, evt. også flere farger og male en passe stor panelbit, og sette dem opp mot husveggen og se på dem i både sol og skygge og gråvær og forskjellige tider på døgnet. Og velge en farge som du liker alle nyansene av.

Lenke til kommentar

Vil det hjelpe med bilde? Jeg kan godt legge til bilde av huset.

Malte halve huset med Tåkedis og angrer som fy, den er Blå!!!

Blir helt dårlig.:( har sett på en som heter Skodde, naboen lenger ned i gata har den, og syns den var nydelig.

 

Takstein er svart, og persienner er mørkgrå med lysgrå boks.

Det kommer persienner på alle vinduer, venter bare på bestilling.(utepersienner).

post-318345-0-74916400-1401347452_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...