Gå til innhold

Media ansvar og fjortissblogging


Snoopy24

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Dette er først og fremst et veldig vanskelig emne, og jeg vet ikke helt hvor jeg står selv i denne saken. Men er veldig nysgjerrig på hva andre mener, slik at jeg kanskje kan vide perspektivet mitt på saken.

 

Tema er blogging, og konsekvenser av blogging. Jeg var inne på Sophie Elise sin blogg idag, og fikk et sjokk (wwww.sophieelise.blogg.no) Det var fritt frem med pupper, ræv og twiggy-mage. Problemet er at det provoserte meg, og jeg har fundert litt over hvorfor.

 

For det første har dette vært et omdiskutert emne. Det typiske rettferdighetsargumentet for Sophie-Elise sin sak har vært: "hun har rett til å utfolde seg selv!". Dette stemmer ikke helt med hva jeg synes. Greia er at når hun legger ut bilder av seg selv på nettet, involverer det et stort antall mennesker. Hun sender ut et budskap til mottakerne, og det budskapet er fjortis-idealet som gjerne handler om sminke, klær, klesmerker, pupper, ræv, botox og slankeidealet.

 

Greia er at det hadde vært greit hvis dette hadde vært noe hun gjorde privat, men siden hun offentliggjør sin private livsstil dukker det opp et viss ansvar, synes jeg. Når man kommuniserer via massemedia og har en såpass stor gruppe mennesker som mottar budskapet, følger det med et ansvar. Med tanke på 12-årige jenter som lærer av disse bloggene. Bloggerne blir et livsstilsideal for hele samfunnet.

 

Ansvar i forhold til publisering på nettet er en tanke som har fløyet forbi de fleste idag, føler jeg.

 

Hva synes dere?

Demokratisk prinsipp og ytringsfrihet?

Oppmerksomhetskulturen?

Ansvar i forhold til resten av samfunnet?

 

Gleder meg til å høre deres meninger!

Endret av Snoopy24
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Folk må få vise frem det de selv vil. Jeg var innom den bloggen du nevnte. Jeg ble ikke provosert. Pen ung dame som ønsker å vise seg frem, kunne gjerne vist mer spør du meg når hun først var i gang, for man sitter med en følelse at de egentlig ønsker det. Det som er mest underlig er at folk gidder og følge disse bimboene. Hadde de vist noe mer av seg selv hadde jeg forstått det. Det de viser ser man stort sett i alle blader som kvinner leser. Sier vel egentlig mer om kvinner.

Lenke til kommentar

Sier litt mer om kvinner?

 

Jeg tror det er et allment prinsipp at alle er interessert i å se kropp. Mannekropp og kvinnekropp vises alle steder. Dette er jo en del av samtidens kultur.

 

Det som er feil er at hun legger ut bilder som kan sammenlignes med pornografisk innhold. Spesielt når størstedelen av leserne fra blogg.no er yngre jenter. Det er kanskje ikke hennes feil, men blogg.no sin feil som tillater det...

Lenke til kommentar

Nå skal det jo sies at bloggerne også har et visst ansvar. Hun vet at hun er et forbilde for mange fjortiser, og da er det mulig å unngå å anbefale botox og brystimplantater til leserne. Er man ung og dum og ser opp til disse bloggerne er det ofte man skjønner at det de leser er ren idioti.

 

Samtidig synes jeg også jenter skal bli flinkere til å velge forbildene sine, og hvilke blogger de ønsker å lese. Ingen tvinger dem til å lese bloggen til Sophie Elise eller Andrea Badendyck. Av å følge disse får de bare et usunt ideal og en lite gunstig livsstil plantet inn i hodet hver gang de klikker seg inn på bloggen. Dessverre er ikke alle like fornuftige.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
Gjest Slettet+2534

Er klar over at dette er en gammel tråd, men ville bare svare likevel.

 

Det jeg lurer på: hvor er foreldrene til disse 12-åringene? Har ikke de hovedansvaret? Ellers skjønner jeg ikke helt problemstillingen: om man ikke liker bloggen hennes så er det jo bare å la være å lese den.

Lenke til kommentar

Jeg har tenkt litt på det samme, TS.

 

Majoriteten av toppbloggere (ikke alle, men en del) har jo silikon, relystane og enkelte har botox. Sophie Elise har jo også operert nesen og legger ofte ut om at hun vil ta inn sånne rompe implantater. Så jeg vil ikke si at hun er et sunt forbilde for jenter i alderen 12-16. Det er ganske lett å se at bloggerene har stor påvirkningskraft på unge jenter.

Når en av dem legger ut en annonseinnlegg, sponset ferie tur og egentlig alt som de får penger for så ser man jo noen uker etterpå at dette ofte blir veldig populært. For eksempel som shai barberhøvel. Eller disse JC skoene.

 

Jeg tror noen ganger at foreldrene må gripe inn og fortelle om hva som er normalt forbruk og hva som er et sunt og normalt kroppsbilde.

Og så må vi som klikker oss inn på blogger tenke på hva vi bidrar med. Kikker vi fordi det er noe interessant eller fordi vi må følge med fordi bloggerene er helt på jordet?

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Heihei

 

Jeg vil begynne med å si at selv om bloggere har mange lesere betyr ikke dette at de plutselig ikke kan være seg selv på nettet, Det var mest sannsynlig dette som ga dem lesere til å begynne med. Bloggere med mange lesere har noen få regler de må forholde seg til, for eksempel må alle bloggere markere sponsede produkter eller linker og det må være tydelig for lesere hva som er betalt på deres blogg. Ellers har de så å si ingen andre forhindringer for å gjøre som de selv vil.

Dette medfører jo at det kommer veldig mye privat og dumt ut på nett, ting kanskje ikke unge mennesker bør lese. Men det er ingen som tvinger dem til å lese disse bloggene.

Jeg mener veldig mange bør tenke mer over hva de legger ut både for deres egen skyld og for barn som leser bloggene. Men når alt kommer til alt så er det de personlig som har kontroll på hva som kommer ut og det er vi som gir slike blogger så mange lesere/views.

Jeg mener også at foreldrene har et ansvar her, det er de som har ansvar for hva barna deres leser og ser på nett.

 

Alle har ytringsfrihet og det inkluderer også bloggere som Sophie Elise. Ja hun har et større ansvar for hva hun sier når hun har så mange lesere, men dette ligger bare i det etisk rette og ikke i loven. Og etikk og moral ser folk på veldig forskjellig.

Hun får den oppmerksomheten hun vil ha fordi vi gir den og da er det mer oss selv vi må legge skyld på og ikke bloggerne. Hun hadde nok ikke hatt så mange lesere hvis hun ikke var så dramatisk og vulgær.

 

Jeg tenker også på fremtiden til slike bloggere, om de har en lang karriere innen dette feltet og men det de legger ut. Sophie Elise vil bli gammel en dag og nye blogger blir laget hver dag. Da kommer også dette problemet med å skaffe seg jobb, når man legger ut så mye av privatlivet sitt, kan dette minske mulighetene til å få visse jobber.

Lenke til kommentar

 

Jeg tenker også på fremtiden til slike bloggere, om de har en lang karriere innen dette feltet og men det de legger ut. Sophie Elise vil bli gammel en dag og nye blogger blir laget hver dag. Da kommer også dette problemet med å skaffe seg jobb, når man legger ut så mye av privatlivet sitt, kan dette minske mulighetene til å få visse jobber.

Bare av ren nysgjerrighet så har jeg aldri forstått hvorfor kjendisstatus vil gi mindre sjanse for jobbmuligheter. Kunne du ta et par eksempler? :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...