Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

[Løst] Hva er en "keiser" egentlig?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

En keiser er den øverste lederen i et monarki. Da har man blant annet titler som keiser, konge og dronning. Dette er alle titler for en monark. I Japan er "keiser" navnet på den japanske monarken. Tsar kommer fra tyske "kaiser", som betyr keiser.

 

På engelsk heter det Emperor, og en kan også si at det er en som regjerer eller leder et imperium. Husk at en monark ikke er valgt av folket, og arver gjerne tittelen.

Endret av Quote
Lenke til kommentar

Tsar kommer vel fra Cæsar, den romerske keiseren..

 

Vel, ja. Kaiser stammer igjen fra navnet Caesar. Interessant nok, så brukte ikke Julius Caesar "Caesar" som regjeringstittel. Han var diktator, ikke keiser.

 

Navnet "Caesar" var først et familienavn, som etterhvert utviklet seg til en tittel. Det var Julius Caesars arving Gaius Octavian/Augustus som ble den første keiseren i Det romerske keiserriket.

Lenke til kommentar

Et monarki[ er et land der en monark, det vil si en konge eller regjerende dronning, er statens overhode[/size]

Så en keiser har høyere stilling enn en konge eller dronning? [/size]

Monarchs have various titles — king or queen, prince or princess (e.g., Sovereign Prince of Monaco), emperor or empress (e.g., Emperor of Japan, Emperor of India), archduke, duke or grand duke (e.g., Grand Duke of Luxembourg). Prince is sometimes used as a generic term to describe any monarch regardless of title, especially in older texts. http://en.wikipedia.org/wiki/Monarch#Classification

 

Hvis en keiser finnes, så finnes det ikke en konge eller dronning. Keiser på engelsk heter "emperor". Et monarki er en styreform hvor en monark er statsoverhodet. Keiser, konge, dronning osv. inngår under begrepet monark på lik linje.

 

For å ta et eksempel. Norge er et konstitusjonelt monarki med sin monark som blir kalt konge. Japan har på lik linje som med Norge et konstitusjonelt monarki med sin monark som blir kalt for keiser. Norge har et kongedømme. Japan et keiserdømme.

Endret av Quote
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...