Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Noen som er god i naturfag og kan svare meg på disse 2 spørsmålene?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

2. Hva mener vi med essensielle aminosyrer og fettsyrer?

 

Det finnes 20 ulike aminosyrer, 8 av disse er essensielle, som betyr at man bare kan få de igjennom kostholdet fordi kroppen ikke klarer å lage de selv.

Av essensielle fettsyrer er Omega-3 et eksempel, kroppen klarer ikke å produsere dette selv og det må derfor tilføres via kosten.

Lenke til kommentar

1. I (tolvfinger)tarmen blir fettdråpene finfordelt av gallen før enzymer fra blant annet bukspyttkjertelen bryter ned triglyserider (og andre lipider) til fettsyrer og glyserol. I motsetningen til monosakkarider og aminosyrer, som blir tatt opp av tarmtottene og fraktet via blodet, blir fettsyrene først pakket inn i lipoprotein (transportprotein som transporterer fett siden det ikke er løslig i vann) og tatt opp av tarmtottene ( tynntarmen) og fraktet via lymfesystemet. I motsetning til glukose, som først går innom glukolysen, blir fettsyrene brytt ned i en prosess som heter β-oksidasjon, der det blir dannet FADH2, NADH og Acetyl-CoA. FADH2 og NADH går videre til elektrotransportkjeden der energien blir overført til ATP, mens Acetyl-CoA blant annet går videre til sitronsyresyklusen og til slutt elektrontransportkjeden.

 

2. Essensielle aminosyrer og fettsyrer er aminosyrer og fettsyrer som kroppen ikke kan syntetisere (lage) selv, og som en dermed må få tilført via kosten.

Endret av Kontorstol
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...