Jump to content
Sign in to follow this  
myklebing

Grunnen til Romas vekst og fall?

Recommended Posts

For øyeblikket sitter jeg på nattestid og leser til historieprøve i den gresk-romerske antikken imorgen. Er det noen kunnskapsrike hjerner der ute som vil forklare meg de viktigste grunnene til at Roma vokste, og hvorfor det falt?

Share this post


Link to post

For øyeblikket sitter jeg på nattestid og leser til historieprøve i den gresk-romerske antikken imorgen. Er det noen kunnskapsrike hjerner der ute som vil forklare meg de viktigste grunnene til at Roma vokste, og hvorfor det falt?

En av grunnene til at det falt er pga at det ble veldig stor klasse forskjell. Veldig mye fattigdom og grådighet av de allerede rike.

 

Grunnen til at de ble store er fordi legionen til caesar var veldig strategiske og formasjon under krig slik at de vant og tok over mye land.

Share this post


Link to post

Og de hadde økonomisk basert seg på stadig utvidelse (og å ta stadig nye slaver), noe som feilet når de gikk "tomme" for steder å invadere. Og ledelsen forfalt fra republikken til stadig mer selvopptatte keisere (med unntak). Overergangen til kristendommen kan ha vært en viktig grunn - fra en religion hvor man æres for store bragder (også mens man lever) til en hvor man skal være forsiktig og snill og får sin lønn i himmelen. Germanerne i nord ble et stadig større problem, og det samme gjorde Sassanidene i Persia.De brukte så mye penger på militæret at det gikk ut over alt annet (bl.a. skattet de bøndene hardt, så mange mindre gårder ble ulønnsomme - og dermed sank matproduksjonen). De brukte stadig flere germanske leiesoldater, som både kostet penger og rotet i samfunnsstrukturen (en del av de ble i praksis konger over stadig mer uavhengige områder). De stagnerte vitenskapelig, og lå etterhvert etter naboene sine i våpen/handelsvarer/osv. Pengepolitikken førte til at man fikk kjøpt for lite mat for handelsvarene sine, så middelklassen i byene slet. De stadige småkrigene om makt mellom fraksjoner av hæren svekket militæret og riket generelt. De hadde noen langvarige pest-problemer som drepte mange og etterlot dem med for lite folk og slaver til å gjøre alt som måtte gjøres - og romersk kultur (med byer og offentlige bad og handel over store områder) var mer sårbart for smittsomme sykdommer enn de mer spredt bebodde nabolandene. De slet ut mye åkerland ved hard dyrking, og det reduserte matproduksjonen.

 

Og jeg har sikkert glemt noe.

 

Og grunnene til at de ble store er temmelig mye mer kompliserte de også; bare for å starte et sted så gikk det temmelig bra med dem i republikk-perioden, før de begynte med keisere.

Edited by Djn

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...