Gå til innhold

Mer S5000, komprimering


Anbefalte innlegg

Bestillte meg et s5000 for noen dager siden etter å ha tittet litt på ulike sider og annonser. Ville ha et allroudkamera som kunne brukes både i studiesammenheng og til fest og ferie. Desverre, får jeg i alle fall inntrykk av nå i ettertid, var jeg litt kjapt ute.

 

Ser man på testene varierer de fra bra til elendig (på bildekvalitet...). Inntrykket jeg får fra å se på bildeeksemplene lagt ut i forbindelse med ulike sider er akkurat de samme, noen er meget bra, andre helt elendige.

Etter hva jeg har klart å skjønne ligger hovedproblemet i komprimeringen som gjøres i kameraet. Det er selvfølgelig synd hvis et eller bra kamera skal "ødelegges" på grunn av overkomprimering.

 

Nå til mitt egentlige spørsmål:

 

Er det ikke mulig å oppdatere programvaren i et kamera på samme måte som på en PC (f.eks ved å gå til en kamerabutikk). Dersom komprimeringen viser seg å være kameraets akilleshæl burde Fuji kunne oppdatere noe så enkelt som en komprimeringsinnstilling, eller?

 

Siden jeg enda ikke har mottatt kameraet har jeg muligheten til å returnere det (angrefristen...). Er det verdt pengene og arbeidet å sende det tilbake å isteden kjøpe f.eks. en G3. Hvilke andre alternativer er å anbefale?

 

Fra en som ikke håper å ha kjøpt katta i sekken.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei, du har helt rett i at dette med komprimering trolig kan rettes via firmwareoppdateringer. Hvis Fujifilm skulle få mye kritikk for dette, får vi håpe at de faktisk legger ut en oppdatering på dette.

 

At det ikke er separate innstillinger for oppløsning og komprimering er ikke ideelt, men som jeg skriver i en annen tråd her på forumet tror jeg ikke dette burde være avgjørende for folk flest.

 

Personlig fotograferer jeg mest på "normal" JPEG-kvalitet, da JPEG fine normalt tar veldig mye større plass. På utskrifter er det tilnærmet umulig å se forskjell uansett.

 

Finepix S5000 har en "6 Megapiksel" innstilling som trolig vil matche "JPEG Fine" både i kvalitet og filstørrelse. Det er trolig eksistensen av denne innstillingen som gjør at Fujifilm har turt å utelate innstillinger med mindre komprimering.

 

MLW

Lenke til kommentar

Godt å høre :) Jeg har kjøpt med et 256mb minnekort med tanke på å bruke 6mpix innstillingen. Selv om interpoleringen skjer mens bildet er i raw-format har jeg sett en del ekselpler på hvordan det alikevel har tapt seg kraftig. Dpreview skriver også at 6mpix innstillingen ikke gir noen som helst kvalitetsøkning i forhold til 3mpix.

 

Er det noen som helst måte man kan være med å påvirke Fuji til å oppdatere firmware'en? Kritikkene de har fått burde vel være nok. Overkomprimeringen gjelder jo ikke bare på s5000, men også på s7000, noe man til og med kan se på Fuji sine egne bildeeksempler tatt med s7000.

Lenke til kommentar

Etter å ha lest endel på forumet på dpreview, virker det som om alle de som har litt greie på Fuji anbefaler å kjøre ned skarpheten til "soft". Dette fordi Fuji i sin normal innstilling blir for skarp (dette syntes ofte som støy på f.eks himmel). Derfor er de alltid irriterte over at testene av Fujikameraene blir gjort med standardinnstillinger. Best kvalitet blir derfor i 6 mp soft, hvis du ikke velger Raw da.

 

Synd S5000 ikke har en litt bedre (kanskje litt større) bildebrikke. Dette hadde nok resultert i mindre zoom og kameraet hadde blitt for likt f.eks s602z.

 

Husk at proffene på dpreview som dømmer dette kameraet ned er veldig kresne. Tror nok bildekvaliteten holder greit for veldig mange, pluss at det har endel gode sider som stor zoom, seriebilder, af-lampe og batterilevetid. Glemte jeg god pris, det er alltid viktig!!

Lenke til kommentar
Etter å ha lest endel på forumet på dpreview, virker det som om alle de som har litt greie på Fuji anbefaler å kjøre ned skarpheten til "soft". Dette fordi Fuji i sin normal innstilling blir for skarp (dette syntes ofte som støy på f.eks himmel).

 

Kan bekrefte dette. Kjører alltid mitt S602 på "Soft", og bruker unsharp mask i Photoshop for å skarpe opp bildene etterpå. Da får jeg full kontroll over denne prosessen selv, og resultatet blir betydelig bedre enn Fuji sin innebygde oppskarping. Så du kan godt si at "Normal" oppskarping i praksis er "Aggresiv" oppskarping, mens "Soft" egentlig er "Normal" :D

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...