Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ødelagt vaskemaskin i leilighet. Utleiers ansvar?


Lovegame

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Bor i en leilighet sammen med to andre i Trondheim.

 

 

Vaskemaskinen (som er utleier sin) gikk i stykker for et par uker siden. Hvitevarer er "med i leia". Betaler da også 6000 i måneden per pers for å bo i denne 60kvm leiligheta. :p

Kan også nevne at dette er en gammel vaskemaskin, uten at jeg vet om det har noe å si..

 

Hva som er feil med maskinen aner vi ikke, bortsett fra at den ikke funker. Er brukt riktig, dvs til å vaske klær. Ingen misbruk på noen måte.

 

Utleier mener det er vårt ansvar å reparere/erstatte denne. Dette har da ingen av oss råd til, selv er det såvidt jeg har mat ut måneden.

 

Leiekontrakten er av typen "Huseiernes Landsforbund".

Legger ved kontrakten. Har fjernet sensitiv informasjon o.l.

 

 

leiekontrakt.pdf

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

12 Leiers vedlikeholdsplikt.

Leier plikter å vedlikeholde dørlåser, kraner, vannklosetter, varmtvannsbeholdere, hvitevarer og inventar og utstyr i boligen som ikke er en del av den faste eiendommen. Dersom vedlikehold ikke er regningssvarende, påhviler utskifting av utleier.

 

Du må altså finne ut om den kan reparerast først.

 

Etter loven er det leietakers ansvar å vedlikeholde for eksempel dørlåser, elektriske kontakter og brytere og inventar og utstyr i boligen. Dette betyr at leietaker må vedlikeholde for eksempel TV-apparat og vaskemaskin i leiligheten. Kostnader tilknyttet vedlikehold av det ovennevnte er det i utgangspunktet leietaker som må dekke. Det må imidlertid avgrenses mot kostnader tilknyttet vedlikehold som minner om utskiftning. Dette innebærer at dersom sentrale eller dyre deler må skiftes ut, vil dette kunne være utleiers ansvar å bekoste.

 

http://www.jussformidlingen.no/Øvrige%20filer/Brosjyrer/Husleierett.pdf

Lenke til kommentar

Men, i kontrakten du har linket står det jo "Leier plikter å vedlikeholde dørlåser, kraner, vannklosetter, hvitevarer og inventar som ikke er en del av den faste eiendommen"

 

Snodig den der, jeg ville ikke likt om mine leieboere begynte å f.eks. bytte pakninger på kraner dersom de ikke har rørleggerkompetanse. Likeså er det snodig at loven gir leier plikt til å vedlikeholde elektriske brytere når ufaglærte ikke har lov til å gjøre annet enn å løsne det ytre dekselet f.eks. ved tapetsering.

 

Og for vedlikehold av vaskemaskin: Det er ikke mye annet man kan gjøre selv enn å holde maskinen rein, og rense lofilteret. Hvis feilen f.eks. kan skyldes at det har havna en mynt i lofilteret, så fjerner man den og ser om maskinen fungerer, + at man tar en vask med tom maskin og rensemiddel for vaskemaskin på 90 grader. Utover det, tolker jeg "vedlikeholdsplikten" til at man skal holde tilsyn med de nevnte tingene, og uten opphold rapportere eventuelle feil til utleier.

 

Jurister: Er jeg på jordet her? Betyr vedlikeholdsplikt en plikt til å betale for reparasjoner, eller kun til reinslig og ryddig bruk for å holde gjenstandens funksjon vedlike, samt tilsynsplikt for å varsle når reparasjon/bytte trenges?

Lenke til kommentar

Gikk ned tidligere i dag og.... "fikset" maskinen. Den starter og går hvertfall. Vil ikke gå så mye inn på hva jeg gjorde med den.

 

Tror nesten jeg vasker klærne i dusjen fra nå av, tørr ikke bruke vaskemaskinen i fall den skulle bli ødelagt igjen.

 

Du er ansvarlig for "vedlikehold" av vaskemaskinen. Men for det første er det utleiers ansvar å skifte ut ting, for det annet er det også utleier som har ansvaret om feilen skyldes "tilfeldig skade". Se husleieloven § 5-3.

 

Det er ikke alltid lett å vite om det er leietager eller utleier som har ansvaret. Lovens forarbeider oppklarer imidlertid litt. Hvis det er snakk om å bytte til nye deler, er det nok dere leietagere som må ta regningen. Må hele maskinen vrakes, er det utleier som må skaffe ny. Hvor rasjonell denne fordelingen er, kan man nok diskutere.

 

Fra Ot.prp. nr. 82 (1997-1998):

 

Når de gjenstander det her gjelder er så nedslitt at det ikke lenger er regningssvarende å reparere dem, er det utleiers plikt å foreta utskifting. På hvilket tidspunkt den aktuelle gjenstanden er moden for utskifting, vil alltid måtte bero på en konkret faglig vurdering. Utleieren plikter både å forestå selve utskiftingen, og å dekke alle utgifter som påløper i den forbindelse. Utskifting av deler av tingen må som oftest betraktes som vedlikehold, og påhviler således leieren. Må for eksempel en av platene på en komfyr skiftes, er det leierens oppgave å forestå utskifting. Må derimot hele komfyren skiftes, er det utleiers plikt å skaffe ny.

 

(...) utbedring av tilfeldig skade [regnes ikke] som vedlikehold (...). Det er uten betydning hvordan skaden er oppstått, om den for eksempel har oppstått ved innbrudd, lynnedslag eller lignende. Dette innebærer at utleieren både må sørge for reparasjon av skaden og dekke kostnadene i denne forbindelse, med mindre annet er særskilt avtalt.

Endret av frevild
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...