Gå til innhold

Hjelp med MVA og bokføring på kjøp og salg av brukte varer


Anbefalte innlegg

Hvordan skal jeg bokføre kjøp og salg av brukte varer? Og hvordan blir MVA registreringen?

 

Si jeg driver en butikk som selger produkt A, men kunder har mulighet til å delbetale dette produktet med gamle/brukte varer. Blir det riktig føre det slik på en kvittering eller faktura?

 

Produkt A 1000.- inkl MVA 1250.-

Innbytte gammel vare B 500.- (inkl MVA 0) - dette skal vel ikke vises på kvitteringen men private kunden er ikke mva pliktig så her blir det ikke noe inngående mva.

 

Totalssum 500.- inkl mva 750 (bruker fortsatt 250.- i MVA som var på det originale beløpet.)

 

Er dette riktig føring?

 

Eventuelt salg av den gamle varen så legger jeg bare på MVA på eventuelt avansen på varen (avansemetoden) feks selger jeg den gamle varen for 600.- blir det da 25.- i MVA? (Dette må vel legges til rette for å vise at denne metoden er brukt også).

 

 

Da er neste spm, hvordan bokføres dette? Salg og mva går vel som vanlig til sine konti, 3000 salgsinntekter, og konto for hva inngående mva sats høy er (husker ikke i hodet). Men hvor bokfører jeg da "inntektene" for den brukte varen, dette er vel å anses som et betalingsmiddel? Hvor skal denne bokføres, kan jeg opprette en egen konto som heter feks, 3001 salgsinntekt brukte varer? Og hvordan blir det ved eventuelt salg da av denne, krediterer jeg da bare konti 3001?

 

Sikkert veldig rotete spm, men setter veldig pris på all hjelp...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Brukte varer og annet

Det er fastsatt særlige bestemmelser om lavere beregningsgrunnlag for merverdiavgift ved omsetning av brukte varer, kunstgjenstander, samleobjekter og antikviteter. Bestemmelsene innebærer at avgiftspliktige videreforhandlere kan beregne merverdiavgift av avansen istedenfor av hele salgssummen ved salg av brukte varer mv. som de har kjøpt fra private eller andre som ikke skal beregne merverdiavgift ved salg til videreforhandleren. Videreforhandlerne kan i hvert enkelt salgstilfelle velge om de vil benytte de ordinære reglene for beregning av avgiften eller det nye avansesystemet. Ved auksjonssalg skal det beregnes avgift av salæret.

 

http://www.skatteetaten.no/no/taxnorway/Felles-innhold-benyttes-i-flere-malgrupper/Brosjyrer/Merverdiavgift---Veiledning-til-naringsdrivende-/?chapter=7163

 

Eventuelt salg av den gamle varen så legger jeg bare på MVA på eventuelt avansen på varen (avansemetoden) feks selger jeg den gamle varen for 600.- blir det da 25.- i MVA? (Dette må vel legges til rette for å vise at denne metoden er brukt også).

 

Ser ut til å være riktig , ja :)

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Jeg vet ikke helt om det hjelper, men jeg selger brukte varer og ingenting annet. For meg blir det salg minus innkjøp i løpet av hele perioden og så moms av differansen. Kommer man i minus så overføres beløpet til neste momsperiode.

 

Varekjøp Bank K Avanse K Motkontra Avanse D

Varesalg Bank D Avanse D Motkontra Avanse K

 

Blir litt mer komplisert hvis man har både nytt og brukt, da må du holde oversikt over når du selger brukte ting, slik man eksempelvis gjør med biler. Jeg har sett kassaapparater som har slike innstillinger. Men lykke til med å finne et regnskapsprogram som passer ;)

Endret av syvsover1
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...