Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

[Løst] Eksamen i norsk 2013 10.trinn.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Har sett gjennom den lille filmen som har blitt lagt ut og fant masse lurt! Da lagde jeg et sammendrag for dere som trenger:)

 

Sammendrag-Nrk Film

http://www.nrk.no/sk...rk:klipp/826119

 

I vårt samfunn i dag, har vi to typer helter:

1. De vi ser opp til fordi de er mye bedre enn oss. De gjør/har gjort ting vi aldri hadde klart. Noe stort og nesten uoppnåelig fordi det trengs utrolig motivasjon, viljestyrke eller tenking.

Eksempler: Fridtjof Nansen, Roald Amundsen, Nelson Mandela osv.

2. Helter som er kjente og blir automatisk helter fordi de er kjendiser. Personer som ikke har gjort noe historisk eller stort for samfunnet, men bare lyktes med det de drev med. Det kan være en skuespiller, en sangerinne eller bare simpelt et familiemedlem til en kjent person som aldri har gjort noe som helst. Grunnen kan nok være at de får masse penger, fester og går i de nyeste klærne, men det kunne jo vært oss?

Eksempel: Paris Hilton-datter av en milliardær

 

I følge norsk rettskrivingsordbok er en helt:

1. En person som er blitt berømt for stort mot eller store bedrifter

-I Norge har vi en lang tradisjon på å se etter skisporet for å finne etter folk å se opp til, Marit Bjørgen, Petter Northug. Max Manus regnes også til under denne kategorien, men er han en antihelt?

2. Modig og selvoppofrende hovedperson i film eller diktverk

-Dette stammer fra en tradisjon som dukket opp i Hellas 700år før Kristus. Fortellinger om helter, såkalte heltedikt, ble brukt på en måte for å sette moralske eksempler for resten av befolkningen.

 

I 2009 gikk VG bredt ut for å søke etter norske helter. De kunne være unge, gamle, store eller små, men en ting skule de ha til felles. De skulle inspirere menneskene rundt dem.

 

Trenger vi helter?

Ja, vi trenger helter. Vi trenger helter for å styrke motivasjon og moralen blant folket. ‘’Hvis han klarer det, så skal jeg også klare det! Eller i hvert fall prøve.’’ Vi trenger motivasjon og vi trenger folk som representerer verdier som vi selv skulle ønske vi kunne oppfylle. Vi lærer av hverandre. Helter gir oss noe å strekke seg etter og det skaper felleskap.

 

Er Robin Hood en antihelt?

 

Jupp det er han. Han ville det gode ved å gjøre det onde. Han stjal fra rike for å gi til de fattige! :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Noen som kan skrive litt om alle ``heltetypene`` for meg, hadde satt uendelig stor pris på det.

 

Definisjon på helter:

 

Den historiske helten: en person som er kjent for å gjøre noe historisk som har skapt positive reaksjoner og utfall. Eksempel: Amundsen, Jeanne d’Arc, Mahatma Gandhi og Nelson Mandela.

 

Øyeblikkshelten: en person som opptrer som en helt ut av det blå overfor en annen person. Dette øyeblikket varer i et kort tidsrom og gjentar seg ikke. Eksempelet finner vi heftet under Maximilian Kolbe som tilbød å hjelpe den ene innsatte ved å ta over hans plass.

 

 

Antihelten: En antihelt er en viktig person i en handling som mangler en eller flere av de egenskapene som en tradisjonell helt har, for eksempel mot, styrke, godhet, kjærlighet og evnen til å dømme rettferdig. En antihelt kan også karakteriseres ved hans bruk av uheroiske metoder for å nå fram til et mål. Eksempler på antihelter er Robin Hood som stjal fra de rike og ga til de fattige. Er det en heltmodig handling, eller ikke? Dexter (karakter fra en TV-serie) dreper mennesker som er mordere. Er det umoralsk/dobbeltmoralsk, eller ikke?

 

Hverdagshelten: en person som ikke er kjent for noe historisk. Hverdagshelter kan være personer som du og meg. Det trenger ikke å utrettes noe stort for å bli plassert under som en ”hverdagshelt”, hverdagshelten kan bidra med å hjelpe samfunnet gjennom små handlinger, han yter det han kan yte. Resirkulere og det å trøste andre når de har vondt kan være handlinger av en hverdagshelt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Blir litt små nervøs når jeg ser alle som babler om hverdagshelter, antihelter osv. Selv har jeg ikke konsentrert meg noe om dette, har konsentrert meg mest om sjangertrekk, regler og lignende.

 

Anbefaler deg å lese og notere litt om de forskjellige heltene. Er jo tross alt temaet for denne eksamenen, så det er lurte å vite noe om det.

Lenke til kommentar

Noen som kan skrive litt om alle ``heltetypene`` for meg, hadde satt uendelig stor pris på det.

 

Det finnes øyeblikkshelter, hverdagshelter, historiehelter og antihelter.

 

Øyeblikkshelt: En som gjør noe i et bestemt øyeblikk og som for heltestatus for det. Vedkommende vil ikke bli husket i hundrevis av år for dette. (kan være redde noen fra å drukne. elnes. )

Historiskhelt: En som gjør endring i historien på grunn av sin heltemodighet. (ROALD AMUNDSEN, FRITJOF NANSEN)

Hverdagshelt: En som har god moral og gjør gode ting i hverdagen. (kan være hvem som helst. )

Antihelt: En som ikke har de samme moralske egenskapene som en helt.

Lenke til kommentar

Blir litt små nervøs når jeg ser alle som babler om hverdagshelter, antihelter osv. Selv har jeg ikke konsentrert meg noe om dette, har konsentrert meg mest om sjangertrekk, regler og lignende.

Jeg har jobbet med tema i hele dag, om du har lyst til å få litt hjelp av meg så er det bare å sende privat melding så kan jeg prøve å svare på alle spørsmål så godt jeg kan, og gi deg tips og mine notater:) Lykke til!

Lenke til kommentar

En ting som jeg synes er viktig er at vi ikke blander helt og forbilde. Jeg ser at det er svært mange som gjør dette. Så vær litt oppmerksom på det når dere skal skriver i morgen at dere ikke skriver om forbilde i stede for helt!!.

 

Du har ikke lyst til å forklare forskjellen vell? :D

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...