Gå til innhold

Den store Nikon diskusjonstråd


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

For å slå en ting fast, først som sist: 50mm er 50mm uansett hvordan du snur og vender på det.

 

Grunnen til at noen sier du må gange opp brennvidda med 1,5, er fordi Nikons D7100 hus (m. fl.) har en mindre sensor enn fullformat sensorer som tilsvarer det gamle 35mm filmformatet. Det vil igjen si at en 50mm på et crophus vil gi et bildeutsnitt som tilsvarer 75mm på et fullformathus. Så lenge du ikke bruker et crophus og et FF (fullformat) hus ved siden av hverandre er ikke dette noe å bry seg om overhodet.

 

D7100 som du spesifikt spør om her, har muligheten til å beskjære bildene ytterligere i kameraet, med F.eks 1,3, for å få et utsnitt som tilsvarer det du ville fått med en 50mm ganger 1,3, dvs 65mm. Dette vil imidlertidig redusere antall megapiksler, altså oppløsningen til bildet, og du vil kunne gjenskape den nøyaktig samme effekten ved å beskjære bildet i etterkant med egnet software som F. eks Photoshop.

 

For å vende tilbake til crophus VS FF hus, så vil en 50mm F1.8, for å bruke det som eksempel, fungere ypperlig på begge hus. Forskjellen er at crophuset har en fysisk mindre sensor, noe som gir en crop, eller "tele-effekt" om du vil. Dermed vil 50mm'ern gi et bildeutsnitt som tilsvarer hva en 75mm ville gitt på FF huset, mens 50'en ville gitt et videre bilde om du monterte objektivet på FF huset. Denne fysiske forskjellen på sensorstørrelsen gir derimot ingen effekt på oppløsningen til bildet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...