Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Basselement: Hva er forskjellen mellom disse to?


Anbefalte innlegg

Har allerede kjøpt 12 tommeren, men jeg vil gjerne vite om det faktisk er noen forskjell mellom 10" og 12" fra Digital Designs?

 

http://www.dynabel.no/Shop/Product/Digital-Designs-DD512-12''-subwoofer/DD1131

 

og

 

http://www.dynabel.no/Shop/Product/Digital-Designs-DD510-10''-subwoofer/DD1121

 

Er det slik at hvis du plasserer 12" eller 10" på en liten bil så klarer man ikke å høre forskjell på de to?

Det virker som de har omtrent tilnærmet lik spesifikasjon.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 3 uker senere...
En 10" er kjappere, men mindre overflate, så den flytter mindre luft, men mindre masse i bevegelse, en 12" har større overflate og flytter mer luft, og i teorien så gir det mer/dypere bass. Correct me if I'm wrong

 

Det tror jeg nok er feil. Større element betyr ikke at den er treigere, om den var treigere ville det tilsi en annen frekvens enn den skulle levert, men når en forsterker sender signaler om en bestemt frekvens vil det i teorien være den samme uansett element (tenker nå i forhold til samme serie ettersom det er stor forskjell på en boss sub og en focal sub), der går det ut på størrelsen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Da har du fått feil informasjon, helt klart... Men det er dessverre mange som tror det er sånn.

En 18" kan fint være like kjapp som en 8" ;)

Men en 18" krever ofte mye kraftigere forsterker for å høre like bra ut. Det er nok der myten kommer fra. Store elementer har mer masse som skal flyttes på og dette krever logisk nok mer kraft. Folk kjøper en schwær 18" og en puslete fiseforsterker og får woob-woob-bass som oppfattes som ullen, "treg" og upresis.

Lenke til kommentar

Husk at et større element må samtidig bevege seg mindre enn et lite element for å produsere samme lydtrykk...

 

Nivå = Vandring x Areale. Om N skal være konstant og man øker AV reduseres. Enkel matte.

 

Og selv om det er nærliggende å forestille seg at tungt = tregt har det uansett ingen verdens ting å si så lenge membranet klarer å bevege seg frem og tilbake 40 ganger per sekund dersom det skal gjengi en 40hz tone.

 

Om elementet er "for tregt" til å klare det vil det gjengi en lavere frekvens, f.eks. 35 hz. Forestill deg hvordan musikken hadde hørtes ut da... ;)

 

Dersom man har for lite tilgjengelig effekt vil resultatet bli at membranet ikke flytter seg langt nok ut (og inn). Da har man en reduksjon i lydtrykk, ikke i frekvens, og må kompensere med mer effekt til man oppnår ønsket lydtrykk.

Endret av epifant
Lenke til kommentar

Dersom man har for lite tilgjengelig effekt vil resultatet bli at membranet ikke flytter seg langt nok ut (og inn). Da har man en reduksjon i lydtrykk, ikke i frekvens, og må kompensere med mer effekt til man oppnår ønsket lydtrykk.

Man kan også komme utfor det motsatte. At med for lite effekt kan membranen svinge for langt ut og inn. Treffer man en resonansfrekvens kan menbranen svinge fullstendig ut av kontroll. Forsterkeren skal ikke bare flytte membranen ut og inn. Den må også bremse ned membranen når den er på full fart en vei og skal svinge den andre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...