Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

den kalde krigen/ vietnam krigen


Anbefalte innlegg

hei! jeg har noen spørsmål om et par ting..

 

hvorfor startet den kalde krigen?

 

hvorfor startet vietnam krigen og hva slags virkninger fikk den?

 

hvorfor styrtet kommunismen?

 

hva går kommunisme og kapitalisme egentlig ut på? hva er fordelene og ulempene med de?

 

hvis dere kunne svart på en eller flere av disse spørsmålene hadde det vært veldig fint:)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette er såpass simple spørsmål å finne ut av selv. Er ikke så lysten på å gjøre leksene dine, da lærer du lite. http://no.wikipedia.org/wiki/Den_kalde_krigen

 

Tips:

Tenk deg to motstridende fronter - USA mot Sovjetunionen. Se på hvordan Tyskland og Berlin ble delt etter en veldig kjent krig. Se på hvilke nye våpen som spilte en stor rolle under den kalde krigen. Les om berlinmurens fall. Lær deg hva "dominoeffekten" betyr, og hva det kan si om USA sin frykt for kommunisme - da ift. Vietnam.

Lenke til kommentar

hvorfor startet vietnam krigen og hva slags virkninger fikk den?

 

Alle disse krigene (73 eller mere) dreier seg ikke om å forsvare USA, men om å innsette egne folk i land hvor egne folk har tapt den politisk kampen med vanlig lobbyvirksomhet og manipulasjon. Vietnamkrigen var såpass stor at her ble det store inntekter for våpenleverandørene. Kreditt til Sovjet for at vietnameserne skulle kunne forsynes med våpen og leveranser til den amerikanske hæren. God butikk.

Lenke til kommentar

noen som vet noe om vietnamkrigen?

 

Ja, hva ønsker du å vite?

 

"hvorfor startet den kalde krigen?"

 

Etter WWII så sto sovjet og USA igjen som to supermakter, USA så på Sovjet som en trussel mot seg og sin innflytelsessfære (Russland hadde jo noe opprettet et hegemoni i Øst-Europa og også et imperium), de opprettet NATO som en direkte allianse mot sovjet. Sovjet så på dette som en trussel og opprettet nå en forsvarsallianse mot USA og NATO, tilstanden ble kritisk, det eskalerte ut i fiendeligheter. Heldigvis gjorde de aldri noe -direkte- ut av disse.

 

"hvorfor styrtet kommunismen?"

 

Kommunismen i seg selv styrtet aldri, men Sovjet Unionen og deres følgesvenner styrtet. Dette var som følge av større sosial og økonomisk uro i Sovjet Unionen. Både av nasjonalister og separatist bevegelser og de som ønsket et fritt samfunn. Lederene i Sovjet prøvde å reformere systemet, det de ikke innså var at systemet til Sovjet ikke kunne liberaliseres, det var bygget opp på den måten av en grunn, for å konsolidere makten. Og kun forandre på en ting i systemet ville vært nok for kollaps, de forandret på det meste.

Endret av ThaHoward
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...