Gå til innhold

Trekke kabel fra en etasje til en annen


Anbefalte innlegg

Tenkte å trekke en kabel i fra Altibok i 2. etg til kontoret i 1. etg. Jeg må igjennom gulvet og tenkte derfor å sette opp ett nettverksuttak i begge etasjer og deretter bruke vanlig kabel til henholdsvis Altiboks og PC.

 

I pcen står det et gigabit nettverkskort.

 

1. Kan jeg bruke Cat 5 i dette oppsettet for å få maks nytte av nettverket eller må jeg ha Cat 6?

2. Kan jeg i det hele tatt bruke cat 6 her?

3. Kan jeg bruke Cat 6 mot enheter som BoxeeBox, Xbox, smart-tver osv?

4. Og hvordan var dette med kablingen mellom nettuttak til nettuttak? Skal jeg bruker crossover eller straight-through?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan blande all veier mellom Cat 5e, Cat 6 og Cat 6a. Spiller ingen rolle når strekka blir så begrenset. Jeg har blanding hjemme hos meg, og gigabit over alt.

 

Anbefaler dog at du bruker Cat 6 både når det gjelder bokser (hvor det egentlig ikke spiller noen rolle) og kabel mellom bokser. Det er ikke reell forskjell i pris på kabel. Ellers regner jeg med at du ikke skal legge så mange meter, da kan det bli dyrt med å kjøpe en 100 meters rull (700 - 900 kr). Jeg løser det med å kjøpe en 10, 15 eller 25 m vanlig kabel (med kontakter) og klippe den opp.

 

Crossover brukes i realiteten bare med kobling av PC-er (eventuelt andre like enheter), og aldri ved rene nett.

 

Ellers er min erfaring at bruker du standard bokser (fra f.eks Clas Ohlson) så må du ha kroneverktøy for å få gjort koblinga skikkelig. Det går uten, men var så mye herk at jeg kjøpte meg kroneverktøy. Hos elektrikeren kan de nok ha kontakter som ikke krever kroneverktøy. Det finnes nemlig.

 

Anbefaler at når du først legger opp legger dobbelt kabel med dobbel kontakt.

Lenke til kommentar

Anbefaler at når du først legger opp legger dobbelt kabel med dobbel kontakt.

Det tenkte jeg på og. Har lyst til å ha kontroll over datatrafikken, men Altibox er ikke mulig å konfigurere. Tenkte derfor å ha en ruter på kontoret i 1. etg som sender signaler opp igjen til alle duppedittene i TV-benken.

Lenke til kommentar

Bruker bare å sette ruteren på internett adresse "192.168.1.33" og lan ip 10.0.0.1 for eks. Må korrespondere med dine altibox DMZ innstillinger slik ut fra bilde mitt. MTU 1500. Når det er satt opp slik er det enklere å port forwarde alt du trenger i din private ruter.

 

 

Ellers når det gjelder kabling så er det ikkje så masse forskjell internt i private boliger å kable cat5e(fremtidig sett skal du kunne skvise 10gbits på korte 5e avstander). Og gjer som Bolson seier, å trekke flere når du først er i gang, om det er uskjermet kabel vil 10mm Diameter 40cm-langt borr være nok for 2 cat5e kabler. Skjønt når eg sjølv trekker kabler i jobben min, går eg aldri gjennom gulv grunnet risken å kjøre borren grise-styggt gjennom til andre siden pga planløsning kan være vanskelig å sjå. Så planlegg dette godt, særlig om du skal treffe inntil eit hjørne. Er ein utfordring da du ikkje får borremaskinen heilt inntil veggen, slik at du får rett vinkel ned eller opp. Det eg ville ha gjort da er å penetrere golv oppe og tak nede fra begge sider og bruke en streng for å treffe igjennom begge hulene og trekke kablene etter det. Vil seie at det er gjennomføring med borring som er halve jobben med kabeltrekking i mindre bygg.

hjemme.gif

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Og gjer som Bolson seier, å trekke flere når du først er i gang, om det er uskjermet kabel vil 10mm Diameter 40cm-langt borr være nok for 2 cat5e kabler. Skjønt når eg sjølv trekker kabler i jobben min, går eg aldri gjennom gulv grunnet risken å kjøre borren grise-styggt gjennom til andre siden pga planløsning kan være vanskelig å sjå. Så planlegg dette godt, særlig om du skal treffe inntil eit hjørne. Er ein utfordring da du ikkje får borremaskinen heilt inntil veggen, slik at du får rett vinkel ned eller opp. Det eg ville ha gjort da er å penetrere golv oppe og tak nede fra begge sider og bruke en streng for å treffe igjennom begge hulene og trekke kablene etter det. Vil seie at det er gjennomføring med borring som er halve jobben med kabeltrekking i mindre bygg.

 

Var det som var poenget mitt også - når man først må bore hull, så kan man like gjerne lage det slik at man får gjennom to ledninger. Når man trekker en kan man like godt trekke 2. Merkostnaden er marginal.

 

Jeg bruker din metode med hull fra begge sider.

 

@Azidops: Tenk nøye hvordan strukturen bør være - f.eks best plassering av trådløs, hvor skal jeg plassere ruter og eventuelle switcher for best mulig framtidige utvidelser. Derfor doble kabler - da har du fleksibilitet (mulighet for retur). Men jeg forstår at du har tenkt slik alt.

Endret av Bolson
Lenke til kommentar

Er telemontør, så for min del gjelder det installasjoner av alt med svakstrøm og fiber. Gjort en sikkert 1000borringer hittil heime hos folk og industri, så eg veit om dei fleste problemene som kan oppstå. Industri har man av og til risk for spredning av eternitt(laget av asbestfibrer) plater ved gjennomborring og det kan bli dyrt å rense vekk da det krever egne firmaer.

 

Men vil seie uskjermet kabel skal kunne gå være upåvirket så lenge du ikkje kjører det ilag med strømkabler over lengre avstander. Strukturert kabling standarden nevner noke om 5-7meter maks ilag med strømkabel uskjermet. Bruker sjølv nesten bare uskjermet, da det blir masse stifting på vegg(den typen har lavere diamet og ser estetisk bedre ut.

 

Om du skal kjøre kabel ut ytterveggen er det 3 enkle ting å huske på:

1.Borr skrått ned innenfra ut slik vatne ikkje får naturlig sklie inn.

2.Tett godt med branntetningsmasse etter du har kjørt gjennom kablene, kvit TEK7 duger og selges på fleste bygg forretninger.

3.La kablen gå 2cm nedover før eventuell bøye den i annen vinkel bortover eit bord. Dette er samme prinsipp som punkt 1, for å ikkje la vatn ha ein føringsvei inn mot vegg.

 

Dette borringsalternativet(ut yttervegg) er også den kjappeste måten å få gjort jobben på og man er sikker på suksess. Borrer opp i tak bare når det kommer til kryploft , da det bare er å løsne plater/isolasjon og føre kabelen på plass derifra.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...