Gå til innhold

Bokføre vareprøver


KingWing

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Du har vel en eiendelskonto konto for varebeholdning? Du krediterer verdien av vareprøven der, og så har du en resultatkonto som du kaller vareprøver (eller markedsføringskostnader) som du debiterer tilsvarende.

 

Alternativet er jo at du har mindre varer på lager enn hva som framgår av regnskapet.

 

Edit: Å sende ut vareprøver regnes vel som uttak, så du må også huske på moms.

Endret av Herr Brun
Lenke til kommentar

Hovedregel

Produsenter, grossister, detaljister mv. som utleverer smaksprøver, stoffprøver o.l. på messer og utstillinger eller ved utlevering eller utsending av prøver gjennom postvesenet o.l., skal registrere uttaket fra eget varelager. I utgangspunktet er slikt uttak avgiftspliktig, jf. Merverdiavgiftsloven § 3-23 første ledd bokstav d. Se emne Vareprøve Smaksprøve Demonstrasjon Salgsvarer Uttak.

 

Unntak for varer av bagatellmessig verdi

For varer som deles ut i reklameøyemed og har en enhetspris på under kr 100 er det likevel gitt fritak, slik at det ikke skal beregnes utgående avgift etter uttaksreglene, jf. Merverdiavgiftsforskriften § 1-3-6. Beløpsgrensen forstås som omsetningsverdi inkl. merverdiavgift ved salg av samme vare og mengde til andre kunder. Det er den enkelte ytelse til den enkelte mottaker som er avgjørende for nevnte beløpsgrense. Se også Merverdiavgiftshåndboken (8. utg.) pkt. 3-23.2 - Gave og reklameøyemed.

 

En slik bruk av varer med enhetspris under kr 100 føres ikke som uttak, men kun som en omdisponering fra varelager til reklamekostnad. Dette innebærer at omdisponeringen heller ikke vil fremgå som omsetning i omsetningsoppgaven.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...