Gå til innhold

Bolig, hvordan få lån i Norge?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

så hvis jeg flytter til fks. sarpsborg, bor i hybel der, skaffer meg jobb som jeg jobber i 1-2mnd, kan jeg deretter skaffe boliglån? uten egenkapital?

 

Nei. Du må ha egenkapital. Det varierer fra bank til bank hvor mye. En tommelfingerregel er 15%, men banker er veldig hjelpsomme med førstegangseiere av hus.

Lenke til kommentar

Hjelpsomme på hvilken måte?

Hvordan skal jeg klare å spare opp egenkapital når jeg ikke kan bo hjemme, noe som vil si at jeg må leie, noe som gjør at jeg ikke får spart noe!!

 

Hjelpsomme på den måten at du ofte trenger mindre egenkapital enn 15%. Du må spare penger. Det må alle som skal inn på boligmarkedet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sett opp budsjett, finn ut hvor mye du har mulighet til å spare. Det burde gå ann å sette av en del tusen hver måned hvis du er sparsom og i full jobb med full lønn. Som Woman sier så gjelder det å skaffe seg fast jobb og spare. Ta kontakt med flere banker for tilbud. Tenk etter om BSU også er et alternativ?

Endret av kiwinazgul
Lenke til kommentar

BSU utgjør ikke 1% engang

 

Nei, men BSU kan gi deg fordeler likevel. Når en bank ser at du har spart i BSU-konto blir de positivt overrasket og kan være ekstra grei med å gi deg lån. BSU-kontoen kan også gi deg opp til 4000 kroner i skattefradag i året.

Lenke til kommentar

Så hvis jeg setter inn 20000kr i 2012, vil jeg få 4000kr i skattefradrag i 2013, 14, 15 ,16 osv?

 

Hvis du setter inn 20.000 kroner i 2012 får du 4000 kroner fradrag i 2012. Du må sette inn 20.000 i 2013 om du skal ha det samme fradraget det året.

Lenke til kommentar

I utgangspunktet ikke. Grunnen til at du har en BSU-konto er at du skal bruke den til å spare til bolig. Så når du skal kjøpe bolig tar du ut pengene og bruker de til egenkapital. Har du mindre enn 150.000 kroner på BSU-kontoen da, kan du få tilbud om å spare videre til du har det beløpet. Sett at du har nok egenkapital utenom det.

Lenke til kommentar

går det an å spare mer en 20000 i året? jeg prøvde det for et par år siden, men da fikk jeg pengene tilbake til brukskontoen. vet at DNB har noe som heter BSU 2.0 da kan du spare opp til 50000 i året. men du får kun skattefradrag for 20000. men du får den gode renten da.

Endret av lals
Lenke til kommentar

Dersom du ikkje har nok eigenkapital til å få lån så vil ei anna muligheit være å finne ein kausjonist for lånet, som kausjonist så vil foreldre være det vanlege valget forutsatt at dei har god nok økonomi til at banken godtar det.

Ein kausjonist vil då binde seg til banken ved å ta ansvaret for nedbetalinga av lånet dersom du ikkje skulle klare å betjene lånet. Får du til ein slik avtale så treng du ikkje eigenkapital.

 

Dersom du må spare opp eigenkapital sjølv så må du inn på leigemarkedet fyrst.

Når det gjeld sammenhengen mellom jobb og lån så vil det ofte være nok for banken at du viser til eit jobbtilbud som du har fått der lønna framgår. Ved å gjere det på denne måten så vil du kunne løyse problemet med at du må kjøpe bolig i nærheita av jobben før du formelt starter å arbeide.

Lenke til kommentar

Rart det ikke er noen som har nevnt startlån hos kommunen enda.

 

Du kan søke om et startlån i den kommunen du ønsker å kjøpe bolig i, og bruke dette som egenkapital.

Dette istedetfor kausjonist (eventuelt om du ikke har noen som kan stille som kausjonist)

 

En jeg jobber med ( ca midten av 20 årene) søkte om dette da han kjøpte bolig.

Han hadde spart opp litt på bsu, men ikke på langt nær det man trenger som idag er 15%.

 

Deretter søkte han kommunen om startlån, og etter en grundig utfylling hvor blant annet man må sette opp et reelt budsjett fikk han invilget dette, og brukte dette som egenkapital.

Dette blir jo 2 lån hvor huslånet ditt går som vanlig, og startlånet ved siden av.

Ikke alle kommuner har mulighet / penger til å gjøre dette, men absolutt verdt å høre om!

 

Når det gjelder BSU så er det som andre sider; Banken ser positivt på det om du klarer å sette opp en månedlig sparing og opprettholde dette.

Noen banker tilbyr også utvidet "BSU" uten rentefradraget på skatten (også som nevnt) men dette blir satt på en seperat konto, altså IKKE samme som bsu. Hvorfor vet jeg egentlig ikke, men jeg vil annta det er for at det skal bli enklere å skille for staten når de skal beregne skattefradrag etc. Men du får altså den samme gode sparerenten.

 

Du _kan_ ta ut pengene du har spart på bsu før du kjøper deg bolig, men om du har spart et par år og velger å ta det ut må du tilbakebetale det du har fått i skattelette til staten. (La oss si du har spart 20k i 2 år (40k tilsammen) og velger å ta de ut for å bruke på noe annet, la oss si hvitevarer i en leilighet du leier) blir du "skyldig" 8k)

 

EDIT: Men om jeg var deg ville jeg nok ha jobbet 1 år eller 2 først og leid i denne perioden slik at du har litt oppsparte midler.

Endret av Post_Mortem
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...