Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Hva er "kreft"?


Anbefalte innlegg

Konsist, men helst ikke for kortfattet...

 

 

- Foerst og fremst, hvordan starter kreft (hvordan utvikler det seg fra foerste stadie)?

 

- Hvordan oppstaar det (og, i hvilke former)?

 

- Er kreft selv, i noen form smittsomt?

 

- Er en spesifikk aldersgruppe mer sannsynlig aa faa kreft, enn resten?

 

- Kan et svakt immunsystem paa noen som helst maate paavirke, eller hoeyne en odd for aa faa kreft?

 

- Kan kreft i visse tilfeller, gaa vekk av seg selv?

 

- Hvilke behandlinger finnes det ute paa markedet i dag, og hvilke typer for kreft gjenstaar det aa finne en kur til?

 

- Hvor mange faser er det innenfor kreft?

 

- Hva er de mest gjennkjennbare symptomer for kreft?

 

- Tidlige tegn?

 

- Hvordan skiller ulike typer for kreft seg fra hverandre?

 

- Hvor vanlig er kreft?

 

- Hva er ting som kan forverre ens kreft?

 

- Er kreft et gen forsterket gjennom en familie som baerer en lang historie av det?

 

- Er dete visse forbehold man kan ta, for aa forhindre/eller rette sagt minske risikoen for aa faa kreft?

 

- Kan stress foraarsake kreft?

 

- Hvordan paavirker/forverrer tobakk og alkohol kreft?

 

- Har ens kosthold en effekt?

 

- Mulige bivirkninger ved behandling av kreft?

 

- Kan behandlingen for kreft, vaere verre en selve kreften?

Endret av You confound me brother
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har ikke svaret på alt, men jeg kan ta for meg det jeg vet (eller tror jeg vet).

 

Kreft er en mutasjon i en celle, som fører til at cellen deler seg uhemmet. Fordi cellen fremdeles er "din", altså, immunforsvaret ditt registrerer cellen som noe som hører hjemme i kroppen din, så angriper ikke kroppen din denne cellen, og heller ikke cellene som er skapt ved at denne cellen har delt seg.

 

Det kan oppstå i nesten hvilket som helst type vev. Hud, muskler, organer, etc. Det er også noe som heter blodkreft og beinmargskreft.

 

Kreft er ikke smittsomt, fordi det som gjør at kreften kan utvikle seg uforstyrret er at kroppen din ikke registrerer sine egne celler som fientlige. Dersom dine celler (uansett om det er kreft eller ikkekreftceller) trenger inn i en annen persons kropp, så vil denne kroppen identifisere cellene som fremmede og ta knekken på de.

 

Ens risiko for kreft kan økes dersom man utsettes for strålingskilder som er kraftige nok til å ødelegge eller delvis ødelegge DNAet i cellene dine. Det finnes også ikke-radioaktive stoffer som er påvist å være kreftfremkallende, slik som asbest. Asbest var før et vanlig materiale i visse bygninger, men er nå forbudt på grunn av kreftrisikoen det medfører. Å utsette huden for mye sterk stråling fra solen er også forbundet med hudkreft og føflekkreft.

 

Kreft kan behandles ved å skjære bort det ondartede vevet, ved bruk av cellegift, eller ved bruk av stråling. Hvilken behandlingsform som er best avhengiger av hvor kreften er og hvilken type det er. En kombinasjon av flere behandlingsmetoder er også aktuelt. Cellegift og strålebehandling er veldig hardt for pasienten, siden det kan være vanskelig å kun utrydde de ondartede cellene. Man ødelegger ofte mange friske celler i prosessen. Man kan også få sterkt nedsatt immunforsvar i lang tid etter behandling. Kreftpasienter som undergår slik behandling mister ofte alt hår på hele kroppen i samme slengen, i tillegg til å bli veldig svake fysiske, for eksempel.

-edit-

Siden cellegift er såppass hardt for kroppen, så kan det forekomme at kroppen ikke tåler den mengden gift som er nødvendig for å ta livet av kreften. Dersom kreften er i et organ som er livsviktig for pasienten, så kan man ende opp i en situasjon hvor pasienten trenger et nytt organ dersom man ikke kan få bort svulsten uten å permanent ødelegge organet.

 

Ofte er det vanskelig å påvise klare symptomer på kreft før kreften har utviklet seg til et kritisk stadie. Da kan det i mange tilfeller være for sent. En måte for å finne tegn til visse typer kreft i lett tilgjengelig vev er å klemme/trykke på vevet for å avdekke klumper som ikke var der før. Dette kan gjøres med for eksempel brystene for kvinner, og testiklene for menn. Denne typen selvundersøkelse fungerer derimot dårlig dersom kreftsvulsten sitter dypt inne i kroppen.

Endret av Pseudopod
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Når det gjelder dette med spesifikke aldersgrupper og kreft"fare":

 

Noen former/typer kreft rammer mer eller mindre utelukkende i spesifikke aldersgrupper. Ett eksemple er Wilms tumor/nefroblastom (et malignt neoplasme i nyrer) som så å si bare rammer barn. For øvrig er maligne neoplasmer (les: cancer/kreft) i hjernevev og sentralnervesystemet langt hyppigere forekommende hos barn enn voksne/eldre.

 

Generelt øker sannsynligheten for å utvikle kreft desto eldre man blir bl.a. fordi DNA-et i cellene akkumulerer ("samler opp") mutasjoner som tilkommer i løpet av livets løp, f.eks. via forskjellige former for stråling, men også nymutasjoner.

 

Jeg anbefaler å lese lærebøker i patologi og/eller onkologi for å få en bredere og dypere forståelse for kreft hos mennesket.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...