Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

stemplet som psykisk syk med kreftangst


trillle

Anbefalte innlegg

Men onkologer (kreftleger) burde da vitterlig ha mulighet til å selv henvise videre hvis de mener det er nødvendig!?

Jeg er rimelig sikker på at alle spesialister kan gjøre det..

Det er godt mulig, jeg vet ikke. Hadde det vært kreft hadde h*n sikkert blitt henvist for lenge siden, det er sikkert sant. Men jeg personlig tror som sagt at det i alle fall er noe. Jeg mener, jeg er med på at man kan få fysiske utslag ved angstlidelser, som hetetokter og kramper og det ene med det andre, jeg har det selv, men jeg syns dette med blod i spyttet høres litt merkelig ut. Jeg har i så fall ikke hørt om noen som har fått angst så ille at de har fått blod i spyttet?

Nei, men de symptomene må det jo være etter eller annet, og ikke "bare" angst..

Er bare rart at ingen henviser videre hvis han har gått med feber og blodig spytt i hele 10 mnd.

Man skal jo helst ikke gå med feber over lenger tid før man oppsøker lege..

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei og takk for svar. Ifølge onkologen jeg var hos så er det ikke alle undersøkelser de kan henvise til nei. Jeg synes også det er rart men fikk svar om at han ikke kunne det. I dette tilfelle var det snakk om ryggmargsprøve og benmargsprøve som kun fastlegen kunne henvise til sa denne private onkologen til meg...

Jeg håper jo selvfølgelig at det ikke er kreft - men symptomene gir seg dessverre ikke. Og jeg føler jeg stanger hodet i veggen i forhold til å få greie på hva dette er.

Lenke til kommentar

Jeg er også helt klar over og svært informert om at det psykiske og det fysiske henger sammen. Det har jeg sett mange eksempler på ikke minst i forhold til jobben min. Når det gjelder denne saken hadde jeg symptomer i flere måneder før jeg virkelig begynte å bli engstelig. Men det er klart at angsten er en stor tilleggsbelastning for meg.

Lenke til kommentar

Hei,

 

Da du har oppsøkt flere leger, og i tillegg spurt andre leger på nettet, skal jeg ikke komme med noe forsøk på å utrede deg her. Jeg vil rett og slett anbefale at du bytter fastlege. Det er blitt beskrevet tidligere hva som antakelig kom til å skje dersom du byttet fastlege, nemlig at den nye fastlegen bare kommer til å ta en titt på journalen din, og så er du tilbake der du startet. Dette stemmer ikke. Når du bytter fastlege, har den nye legen som hovedregel ikke tilgang til din gamle journal (vi har ennå ikke et slikt system oppe i Norge). Viktige unntak er selvsagt om du skulle be om oversending av journal, eller om den nye legen skulle være i samme praksis. Og litt avhengig av hvor du bor, er det ofte mulig å bytte allmennlegekontor, i tillegg til fastlege.

 

Jeg ser det har blitt diskutert litt rundt hvorvidt kreftleger kan henvise videre. Praksis varierer fra sted til sted (og er i tillegg avhengig av hvilken undersøkelse det er snakk om), men dersom, som du selv sier, kreftlegen driver privat, er det lite sannsynlig at han vil starte en utredning utenom fastlegen din. Dette hadde gjort store deler av fastlegeordningen meningsløs - det skal være din fastlege som har ansvaret for deg, og setter sammen informasjonen vedkommende får fra forskjellige hold for å danne et helhetsbilde. Når det er sagt, har kreftlegen du oppsøkte plikt til å sende epikrise med informasjon om undersøkelser og funn til din fastlege. Dette følger av Forskrift om pasientjournal § 9 annet ledd, jf. første ledd. Gjengir for ordens skyld den aktuelle paragrafen her:

§ 9. (Epikrise)

Ved utskrivning fra helseinstitusjon skal epikrise (sammenfatning av journalopplysninger) sendes det helsepersonell som trenger opplysningene for å kunne gi pasienten forsvarlig oppfølgning.

Tilsvarende gjelder ved poliklinisk behandling eller behandling hos spesialist.

Pasienten bør gis anledning til å opplyse hvem epikrise skal sendes til. Dersom annet ikke opplyses eller fremgår, sendes epikrise til innleggende/henvisende helsepersonell og pasientens faste lege.

Epikrise skal sendes innen forsvarlig tid etter at helsehjelpen er avsluttet.

I og med at du føler at fastlegen motarbeider deg og dine ønsker om videre utredninger, ville jeg tatt kontakt med kreftlegen du var hos, for å høre om epikrise faktisk er sendt (og i så fall når, og til hvem), dersom du mistenker at dette ikke er gjort. Har fastlegen din mottatt epikrisen, og det er klare medisinske indikasjoner for videre utredning/behandling, finner jeg det uforståelig at dette ikke er gjort. Skulle du oppsøke fastlegen din igjen, kan du også høre hva som står i epikrisen fra kreftlegen. Det skal i utgangspunktet ikke være din oppgave å finne ut hvilket ledd som svikter, men jeg ser ingen annen utvei her, dersom du ønsker å komme videre i saken.

 

Jeg ser også at det er diskutert en del rundt blodig oppspytt. Over lengre tid, bør slikt alltid utredes, da det ikke skal legges skjul på at det er en god del alvorlige diagnoser som kan føre til dette; ikke bare kreft, men også amyloidose, tuberkulose, hjertesvikt osv. Når det er sagt, er det også en rekke mindre alvorlige sykdommer som kan forårsake dette, deriblant kronisk bronkitt. Dette bør altså utredes.

 

Du sier imidlertid at du ikke har betennelse. Er det slik at du vet dette, altså at det er bekreftet av blodprøver? Er det tilfellet, gjør det mange diagnoser mindre sannsynlige. Også kreft vil ofte gi utslag på betennelsesparametre (senkning, CRP, hvite blodceller, osv.). Jeg har som sagt ikke tenkt å starte noe utredningsforsøk, men det hadde vært fint å vite om du har nattesvette, og om du eventuelt har hatt utilsiktet vekttap den siste tiden (i så fall: Hvor mye veide du, hvor mye veier du nå, og hvor raskt skjedde dette?).

 

Ønsker deg uansett lykke til med å oppsøke hjelp!

Endret av Pixma
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Tusen takk for svar. jeg har hatt nattesvette hver eneste natt i 10 mnd nå. Jeg gikk ned 7-8 kilo i løpet av de første 5 månedene. Deretter har jeg gått opp igjen 3-4. Jeg har nå skiftet fastlege til et annet fylke. Men nå er det sommerferie og ting tar tid. CRP har alltid vært normal. Og legen har sagt klart at det ikke kan være verken betennelse eller infeksjon.

Det eneste lille håpet jeg har nå er at det kan være borreliose....men det er vanskelig å ikke tenke kreft...

Lenke til kommentar

Tusen takk for svar. jeg har hatt nattesvette hver eneste natt i 10 mnd nå. Jeg gikk ned 7-8 kilo i løpet av de første 5 månedene. Deretter har jeg gått opp igjen 3-4. Jeg har nå skiftet fastlege til et annet fylke. Men nå er det sommerferie og ting tar tid. CRP har alltid vært normal. Og legen har sagt klart at det ikke kan være verken betennelse eller infeksjon.

Det eneste lille håpet jeg har nå er at det kan være borreliose....men det er vanskelig å ikke tenke kreft...

Hei igjen. Har svart deg via personlige meldinger. Endret av Pixma
Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Hei. Er grundig utredet men har fortsatt ikke fått en eneste forklaring på disse symptomene. Det går ikke over. Blir verre. Men så lenge de ikke finner ut hva det er så er det ikke annet å gjøre enn å håpe at det ikke er alvorlig. Noe som er lettere sagt enn gjort..

 

Endret av trillle
Lenke til kommentar

Hei. Er grundig utredet men har fortsatt ikke fått en eneste forklaring på disse symptomene. Det går ikke over. Blir verre. Men så lenge de ikke finner ut hva det er så er det ikke annet å gjøre enn å håpe at det ikke er alvorlig. Noe som er lettere sagt enn gjort..

 

CT, MR, PET/CT? Bør finne eventuelle svulster da. Trenger absolutt ikke å være kreft.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Har fortsatt ikke fått svar på hva dette er. Har nå i tillegg vannansamlinger bak knær, lår og i magen. Muskelsvinn i muskler på overkroppen. Driver styrketrening. Forhøyede monocytter. Ellers bra blodprøver. Fysioterapeuten mener det er lymfesystemet som ikke fungerer og fører til ødem. Legen forstår ikke hva dette er. Har noen noen tanker?

 

 

Endret av trillle
Lenke til kommentar

Her ikke peiling. Du må bli ekspert selv, En begynnelse?

  • Svekket hukommelse eller konsentrasjonsevne
  • Sykdomsfølelse etter anstrengelse; fysisk eller mental anstrengelse gir "ekstrem og langvarig utmattelse og sykdom".
  • Ingen følelse av revitalisering etter søvn
  • Muskelsmerter (myalgi)
  • Smerter i flere ledd (artralgi)
  • Hodepine i ny form eller med større alvorlighetsgrad
  • Sår hals, hyppig eller gjentakende
  • Ømme lymfeknuter (cervikale eller aksillære)
  • Andre vanlige symptomer omfatter:
  • Irritabel tarm, magesmerter, kvalme, diaré eller oppblåst mage
  • Frysninger og nattesvette
  • Hjernetåke
  • Brystsmerter
  • Kortpustethet
  • Kronisk hoste
  • Synsforstyrrelser (sløret syn, lysømfintlighet, øyesmerter eller tørre øyne)
  • Allergi eller overfølsomhet for mat, alkohol, lukt, kjemikalier, medisiner eller støy
  • Vansker med å opprettholde stående stilling (ortostatisk ustabilitet, uregelmessig hjerterytme, svimmelhet, balanseproblemer eller besvimelse)
  • Psykiske problemer (depresjon, irritabilitet, humørsvingninger, angst, panikkanfall)
  • Smerter i kjeven
  • Vekttap eller vektøkning

http://no.wikipedia.org/wiki/Myalgisk_encefalopati

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Takk for svar. Har lest om me også. Men er ikke utmattet, og dermed er det visst uaktuelt....vanskelig å bli verre og bli møtt med at alt skyldes angst... Når ble det slik at man kan framkalle blodig oppspytt og vannansamling for å nevne noe av angst. Har også forstørret tunge...bekreftet av tannlege. Men legen synes den ser normal ut. Det hjelper ikke at jeg som har tunga i munnen forteller at jo den har faktisk endret seg. Det kjenner man nemlig godt. Blir så frustrert. Og redd for hva som skjer...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...