Gå til innhold

[Løst] SSD til Acer Aspire one A150


Anbefalte innlegg

Fant frem til disse delene:

 

http://www.komplett....+One+%28A150%29

 

..og har planer om å oppgradere min Acer Aspire one A150 med en SSD og mer minne.

 

Det jeg lurer på er:

  1. Trenger jeg noe spesielt for å montere SSD'n, eller vil koblingen fra den gamle harddisken kunne brukes?
  2. Windows er forhåndsinnstallert på den nåværende harddisken i minibærbaren. Det er ikke CD-rom på den. Skal jeg reinstallere windows, bruker jeg det som allerede ligger på harddisken. Hvordan går jeg frem for å få overflyttet systemet til den nye SSD'n?

 

Harddisken som står i:

 

Intel® 82801GBM/GHM (ICH7-M Family) Serial ATA Storage Controller - 27C4

 

*edit: Mer info om harddisk

Endret av Datalars
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis jeg ikke husker feil har A150'en bare ett minnespor. Skal du oppgradere må du ta ut den minnebrikken som sitter i og erstatte den med en ny. Det mest fornuftige er da å kjøpe en 2 GB brikke. Dette er en fornuftig oppgradering. SSD i den maskinen synes jeg er å kaste penger ut av vinduet med tanke på den svake CPU/GPU kombinasjonen. Noe annet er selvfølgelig hvis disken er ødelagt og du trenger en ny. Da er SSD det rette valget.

 

Edit:

Overse det jeg sier om RAM. Ser du har modellen med 512 MB loddet på hovedkortet. Da kan du maks få 1,5 GB ved å sette inn en 1 GB brikke.

Endret av Omnithunder
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det jeg lurer på er:

  1. Trenger jeg noe spesielt for å montere SSD'n, eller vil koblingen fra den gamle harddisken kunne brukes?
  2. Windows er forhåndsinnstallert på den nåværende harddisken i minibærbaren. Det er ikke CD-rom på den. Skal jeg reinstallere windows, bruker jeg det som allerede ligger på harddisken. Hvordan går jeg frem for å få overflyttet systemet til den nye SSD'n?

 

SSD'en passer rett inn med "monteringsramme" fra den gamle disken. Kjøp et 2,5" hardisk-kabinett http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=638601

Sett ny SSD inn i kabinettet. Klone gammel disk over til SSD'en i det eksterne kabinettet. Ta SSD ut av kabinettet og monter den inn i maskinen. Installer på nytt som vanlig. Etter at alt er oppe og går kan du putte den gamle disken i det eksterne kabinettet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

SSD i den maskinen synes jeg er å kaste penger ut av vinduet med tanke på den svake CPU/GPU kombinasjonen.

 

Takk for svar så langt. I fremtiden, hvordan finner jeg ut om CPU/GPU kombinasjonen er svak mtp oppgradering til SSD? Hvordan skal jeg "måle opp" pc'n generelt for å se om ting er verdt å oppgradere?

 

Er fersk i gamet og prøver å tilegne meg mest mulig info, tips og triks :)

Lenke til kommentar

La meg først starte med å si at SSD er vesentlig raskere enn "snurredisk". Når en skal vurdere om det er verdt å oppgradere, er det flere faktorer som spiller inn (noen av disse er subjektive).

 

1. Kostnad: Hvor mye skal man legge ut på å oppgradere en eldre PC, kontra det å kjøpe nytt. Relativt gode bærbare PC'er får du i dag kjøpt ny for kr 3500 - 4500. Snakker da om ci3 / ci5 med integrert GPU. Dette er ikke PC'er som er egnet for spilling, men som er gode til internett, kontor-/skolebruk og HD video.

 

2. Bruk: Hvilke programmer bruker du. Programmer som stadig leser/skriver mye til/fra disk har mye å tjene på SSD. Eksempel på dette kan være foto- og videoredigering. Motsatt er kontorprogrammer, som du typisk starter opp og deretter jobber lenge med uten særlig disk-aktivitet.

 

3. Minne (RAM): Har du lite minne, vil disken brukes hyppigere. Da vil SSD gi merkbart bedre ytelse. Mer minne vil som regel alltid gi mer for pengene, inntil i hvert fall 4 GB RAM.

 

4. Hardware-støtte for SSD: Er PC'en for gammel vil den ikke støtte mer enn IDE-mode. Dette gir relativt mye dårligere ytelse enn AHCI-mode.

 

Konkret hva gjelder din A150: Den støtter maks 1,5 GB RAM. Den har en veldig svak CPU/GPU kombinasjon som ikke egner seg til annet enn lett internett / kontor-/skolebruk og SD video. Dette vil ikke endre seg med SSD. Du vil oppleve at maskinen starter opp på halve tiden, kanskje en tredjedel av tiden fra avslått tilstand. Men hvor mange ganger starter du maskinen i løpet av dagen? Bruk suspend (hvilemodus) i steden for å slå av maskinen.

 

Maskiner som kan lønne seg å oppgradere er maskiner som har dobbeltkjerne CPU, takler 4 GB ram og ellers har gode kvaliteter som god skjerm / tastatur etc. En maskin med enkeltkjerne CPU, maks 2 GB RAM og lavoppløst glossy skjerm er ikke verdt å oppgradere i mine øyne.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Din prosessor er en enkeltkjerne Intel Atom N270. Atom CPU er utviklet for å brukes i netbook segmentet, med lavt strømforbruk. Den yter svært dårlig pr klokkefrekvens i forhold til de fleste andre prosessorer, Intel Celeron av samme alder inkludert. Prosessoren kom i andre kvartal 2008, og yter ca som Intel Celeron 1 GHz fra samme periode. GPU'en i din maskin har ikke maskinvare-akselerert video dekoding, og egner seg kun til "kontorbruk". Du vil aldri kunne spille av eksempelvis HD video fra youtube på din maskin.

Lenke til kommentar

Hva mener du med CPU/GPU kombinason, og hvordan finner jeg ut om kombinasjonen er svak på en pc?

 

Har du interesse for data så finner du mange svar ved å søke på internett og ved å lese på forum som dette. Hvis din interesse i hovedsak er å få greie svar på konkrete spørsmål, så gjør du som du har gjort nå; spør her på forumet. Hvis din interesse for data starter nå, så les i første omgang om dagens produkter. Det er ikke å forvente at du skal lære deg om gårsdagens hardware. Jeg har hatt IBM-kompatibel PC siden 1984, og jeg har vært borti stort sett hver CPU-generasjon siden da. Derfor sitter det fortsatt litt igjen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...