Gå til innhold

Noen spørsmål om Informatikk hos UiO


Anbefalte innlegg

Hei alle sammen! Første av forhåpentligvis mange innlegg her.

 

Jeg går nå i VG2 og har begynt å tenke litt på hva jeg ønsker å gjøre etter tredjeåret. Har kommet fram til at jeg ønsker å gå Informatikk: programmering og nettverk hos UiO. Men har noen spørsmål.

 

Jeg har R1 i år og ligger på en 4 akkurat nå. Klarer kanskje å komme opp til 5 til våren hvis jeg prøver hardt. Jeg liker matte, men det er tydelig at det er noen temaer jeg sliter med mer enn andre i klassen. Spørsmålet mitt er om hvor vanskelig matten er i Informatikk linja? Regner med at det er en del matte, spesielt første året ettersom det er en programmering klasse.

 

Jeg har nesten ikke programmert i livet mitt. Jeg har begynt å lære meg litt Ruby og liker språket veldig bra så langt. Hvilke programmeringsspråk bruker de mest i informatikk linja? Er det noen språk jeg bør lære meg litt av på forhånd?

 

Er det mange innleveringer i løpet av året? Hvor vanskelige er de? Er det sånn at hvis man følger med i forelesningene så klarer man det ganske greit?

 

Jeg har også vurdert Informatikk hos NTNU, men har bodd i Trondheim hele livet mitt og ønsker å komme meg ut av denne byen i student tiden. Men hvis det ikke blir UiO så blir det mest sannsynligvis NTNU. Noen som har erfaring med Informatikk studiene hos NTNU?

 

Oi huff det ble mange spørsmål det! Håper det er noen som gidder på ihvertfall noen av de. :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Velkommen til forumet!

 

Du har mange fornuftige spørsmål. Jeg har selv ikke gått verken informatikk på UIO eller NTNU, men med dine forkunnskaper og interesse for matte tror jeg neppe det vil være være noe problem. Faktisk, tror jeg du vil gli rett gjennom. Jeg anbefaler deg å sette deg godt inn i studiets emner, inkludert andre skoler og linjer av samme art. Uten å ha sett på det, vil jeg regne med at du kommer borti objekt orienterte språk som Java, noe du vil få nytte av uansett. Dette varierer såklart fra studium til skole - informatikk på UIO kan være veldig forskjellig fra andre skoler og hvordan de har lagt opp innholdet i emnene. Innleveringer varierer igjen veldig fra skole, men også emne. I et programmerings emne kan du regne med 2-4 timer forelesning i uken og lab øvelser og jevnlige innleveringer / fremvisninger. I motsetning til videregående vil du jobbe mye hjemme og det krever mer selv disiplin, du står mye mer ansvarlig for egen læring. Av det jeg vet, har Informatikk studiet på NTNU et veldig godt rykte, noe jeg anbefaler på det sterkeste.

 

Har du vurdert dataingeniør? Her vil du få omtrent alle emnene som i informatikk, men med fler realfag som matte og fysikk. Ikke la tittelen skremme deg, hvis du liker matte og IT - ser jeg ingen grunn til å IKKE gå det. Såklart må du regne med mer arbeid, men det er verdt det spør du meg. Sammenlign emnene til dataing og informatikk og du vil få en overraskelse :p Såklart, informatikk er mye mer enn bare programmering. Her vil du også lære om maskinens oppbygning, nettverk, operativsystemer o.l.

 

Alternativer til andre skoler kan være UIA, HIVE, HIOF, HIG, HIST, HIBU. Anbefaler deg også sjekke Informasjonsteknologi på HIOA.

 

Gode javabøker for nybegynnere kan være, Objects first with Java og Head First Java.

 

Håper du fikk svar på noe du lurte på, lykke til med studiene! :ph34r:

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for lang og utfyllende svar!

 

Jeg har sett litt innpå dataingeniør, men får inntrykket av at det også fokuserer på hardware, noe jeg ikke er spesielt interessert i. Kan så klart hende jeg tar feil om dette.

 

Takk for bøkene du foreslo. Søkte de opp på nettet og de ser ut som de er noen av de beste bøkene for nybegynnere og Java.

 

Skal kikke på de andre universitetene du foreslo. Har også hørt mye bra om Bergen.

Lenke til kommentar

Null stress.

 

Som sagt anbefaler jeg deg å sammenligne informatikk studiet og dataingeniør. Du vil fort merke at dataingeniør studiet dekker omtrent alle emnene som informatikk, inludert programmerings emner. De enkelte emene som mangler, kan alltid tas som valgfag og i noen tilfeller som enkeltemner. Du kommer ikke vekk fra hardware på offentlige skoler med informatikk og det er en grunn til det. Programmering på høyt nivå krever at du forstår maskinens oppbygning, både når det kommer til hardware og OS, noe som er et must spør du meg.

 

Et alternativ kan være programmering på NITH men dette krever igjen omtrent 70k i året, og man lærer ikke de tekniske emnene som er viktig å forstå. Hardware kan virke litt kjedelig, men for din egen del er det verdt det.

Lenke til kommentar

Du har jo også Programmvareutvikling på Høgskolen i Gjøvik. Eller hvor jeg går da: Informasjonssikkerhet ^^

http://hig.no/studietilbud/it/bachelor

 

På informasjonssikkerhet har er det 30 studiepoeng innen programmering (så får en del dekka der), alt fra systemutvikling til matematikk for informatikk. Men også emner som går mer inn på det med informasjonssikkerhet som : ethical hacking, informasjonskrigføring (foreleser i dette emnet jobber i forsvaret), videre innføring i krypto, Risikostyring, Hendelseshåndtering, ol.

Lenke til kommentar

Spørsmålet mitt er om hvor vanskelig matten er i Informatikk linja? Regner med at det er en del matte, spesielt første året ettersom det er en programmering klasse.

Den er ikke utrolig vanskelig, med en del jobbing så vil jeg påstå at en med greie karakterer fra R1 og R2 skal lett komme seg gjennom matematikken. Faktisk ville jeg anbefalt at i stedet for mat1001 så velger du den litt vanskligere mat1100. Litt ekstra matte kunnskaper skader aldri og du åpner opp for å ta noen emner litt senere i studiet.

 

Jeg har nesten ikke programmert i livet mitt. Jeg har begynt å lære meg litt Ruby og liker språket veldig bra så langt. Hvilke programmeringsspråk bruker de mest i informatikk linja? Er det noen språk jeg bør lære meg litt av på forhånd?

De fleste som begynner på uio har aldri programmert noe som helst. Språk messig så er java og python brukt i de 2 instruksjonskursene inf1000(java) og inf1100(python). Programmering og nettverk tar inf1000. Så om du lærer litt java vil du ligge langt foran de du begynner sammen med.

 

Litt senere i studiet så vil det være flære emner med java og en del emner hvor du vil bruke C. utenom det så velger du veldig mange av emnene selv. Så hvilke andre språk du vil komme borti vil avhenge av hvilke emner du tar.

 

Er det mange innleveringer i løpet av året? Hvor vanskelige er de? Er det sånn at hvis man følger med i forelesningene så klarer man det ganske greit?

Det spørs også litt på hvilke emner du tar. Noen emner leverer du noe hver uke. andre har 2-4. Og noen har ingen innleveringer. Skal jeg komme med et overslag så har jeg vel levert i snitt 1 oppgave per andre uke eller noe sånt tilsammen på de 3 årene jeg snart har gått på uio. Og ja, så lenge du jobber med fager, går på forelesninger, gruppetimer, leser litt selv og ikke minst gjør ukes oppgaver vil du ikke ha store problemer med å få ganske gode karakterer.

Lenke til kommentar

Har også søkt på studiet 'Programmering og nettverk' på UiO. Ser veldig spennende ut og gleder meg til å komme i gang, gitt at jeg kommer inn selvfølgelig.

 

@Valkyrex

Er veldig interessert i å jobbe med sikkerhet senere i livet. Tror du det er like greit å ta veien om Informatikk linja på UiO, eller at det er mye lurere å søke på Informasjonssikkerhet da? Litt usikker på hvordan det er med valgfag som går rundt sikkerhet på UiO.

 

Og til trådstarter, jeg tar matte 2 sammen med dataingeniørstudentene på UiA dette semesteret. Så om du lurer på noe rundt innhold, foreleser eller lignende kan jeg prøve å svare på det.

Lenke til kommentar

Hei folkens! Har egentlig ikke vurdert informatikk før jeg kom over denne tråden.

 

Lest en del om det i dag og nanoelektronikk og robotikk virker spennende. Jeg er bare redd jeg ikke vil kunne klare å henge med, rett og slett fordi jeg ikke har hatt mye bruk for matte siden videregående. Jeg tok 1MX og 2MX og fikk karakter 4 begge år. Det var i 06 - 07.

 

 

Hvordan er MAT1100 og 1110? Blir det veldig tungt å henge med?

Lenke til kommentar

Hei folkens! Har egentlig ikke vurdert informatikk før jeg kom over denne tråden.

 

Lest en del om det i dag og nanoelektronikk og robotikk virker spennende. Jeg er bare redd jeg ikke vil kunne klare å henge med, rett og slett fordi jeg ikke har hatt mye bruk for matte siden videregående. Jeg tok 1MX og 2MX og fikk karakter 4 begge år. Det var i 06 - 07.

 

 

Hvordan er MAT1100 og 1110? Blir det veldig tungt å henge med?

Dra på forkurset som blir gitt vært år og gjør en del oppgaver og følg med på forelesnininger og det pleier å gå bra.(jeg har riktignok ikke tatt de 2 emnene selv) Det er forholdvis vansklige emner etter det jeg har hørt men langt ifra umulig å klare å komme igjennom de.

 

Du må nok regne med en del jobbing siden du ikke har 3MX. Men langt ifra umulig.

Endret av xaco
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

@Semper Fidelis:

 

Jeg har ikke tatt MAT1001, men jeg har tatt MAT1100, MAT1110, MAT1120 og det løpet der (jeg går på Matematisk institutt). MAT1100 forutsetter at du kan elementær algebra, altså i grove trekk manipulering av uttrykk. MAT1100 er nok litt hardt for de som bare har hatt R1-matematikk, men det går med litt innsats. MAT1110 er litt stress i den forstand at det er ganske mye pensum som man skal gjennom, men det er heller ikke værre enn at de fleste bør klare det. Det sies at hvis man jobber mye med faget, så bør de fleste klare å få B selv uten den aller dypeste forståelsen.

 

Fordelen er at man lærer nyttige og anvendbare ting som f.eks. å løse større lineære likningssystemer. Det behovet dukker opp oftere enn man skulle tro.

 

@ mathiasjl92:

Litt avhengig av hva slags sikkerhet du er interessert å jobbe med, så er matte lurt å ha. Hvis du vil jobbe med kryptografi, så er matte essensielt. Matte er fundamentet for kryptografi som vi kjenner det i dag, så hvis du vil jobbe med det, så er det ingen vei utenom matte. Hvis du vil jobbe med mer tekniske ting som sårbarheter i programvare og slikt, så er nok ikke informatikk på UiO et dumt valg. Man lærer så lite i løpet av en bachelorgrad uansett at det (IMO) ikke er så mye vits i å spesialisere seg innenfor sikkerhet så tidlig. Ta så mange fag du kan om operativsystemer, assemblyprogrammering og datamaskinarkitektur og lær deg hvordan ting fungerer i bunn.

 

Nå skal det sies at det selvsagt er positivt å lese og lære om sikkerhet på fritiden og som supplement til fagene du tar! Jeg slapp unna veldig mye jobb med introkurset jeg tok om operativsystemer pga. at jeg hadde drevet med sikkerhet (buffer overflow exploits og slikt) på fritiden. For å klare å fakke opp et system grundig, må man stort sett vite hvordan det fungerer, så sikkerhet er veldig lærerikt!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...