Gå til innhold

[Løst] Historisk person - Karl V


JohnsonJr

Anbefalte innlegg

Nå på fredag 16. mars skal jeg ha en fremføring i historie om den Spansk/tyske kongen Karl 5. som var født i belgia. Jeg går 2. året realfag på vgs så den kan være litt komplisert.

 

Sånn det er nå har jeg overskriftene: Oppvekst & familie, Arv, Martin Luther og Det Schmalkaldiske Forbund.

 

Jeg skal også prøve å komme litt inn på Martin luther, i og med at han var en viktig person i Karl's liv og forråsakte mye trøbbel.

 

Jeg vet omtrent ingenting om hva han gjorde i livet, annet enn at han startet en krig med de nord-tyske grevene.

 

Jeg kunne trengt hjelp med ting som å finne info, bilder eller videoklipp. Har dere en side med bra stoff?

 

Setter pris på respons! ;)

 

Seisenegger_Portrait_of_Emperor_Charles_V_1532.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Den mest omfattende teksten jeg finner er denne: http://www.luminarium.org/encyclopedia/charles5.htm

 

Den mest omfattende på norsk ser ut til å være denne: http://snl.no/Karl_5/1500-58

 

På youtube kan du søke på Charles V eller Carlos V. Hvis du liker en video, men kommentatoren leser på spansk, kan du evt slå av lyden og spille noe middelaldermusikk i bakgrunnen. Eller lese opp noe selv. Det ser ut til at spanjolene setter stor pris på ham, kanskje fordi de ennå er katolske i Spania.

 

Hvis du har ordet "Arv" fra det engelske wikipedia (Heritage), vil jeg anbefale å heller bruke ord som "Familiebakgrunn". "Arv" gjør at jeg ser for meg en pengesum (men det er kanskje bare meg). Du bør vel nevne stridighetene med Frans I (Francois). Frankrike var omringet av Karl den femtes land, men de opprettholdt likevel sine krav i Italia. Frans ble tatt til fange, men inngikk senere en allianse med det ottomanske (muslimske) riket. Karl 5. hindret det ottomanske riket i å erobre Wien i 1529. Dette var tydeligvis en forløper til slaget om Wien i 1683, der muslimene ble endelig drevet tilbake. (Som igjen trolig er det samme slaget som fikk Breivik til å kalle manifestet sitt for "2083". Men tror ikke det er så heldig å nevne i en skoleframføring.)

 

Selv om Karl 5. først beseiret protestantenes forbund, tapte han senere mot dem. Derfor gikk han av og overlot tittelen til sin bror Ferdinand. Karl 5. hadde en deformert hake som følge av habsburgernes innavl. Karl 5. hadde et enormt rike, og han var konge mens man begynte å erobre "Den nye verden" i Mexico blant annet. Dette gjorde Karl 5. overbevist om at han var kalt til å sikre kristendommens posisjon i verden.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...